A NA DZIEŃ KOBIET – TARTA Z BANANAMI I BUDYNIEM

DSC_2166

Drogie Panie, z okazji naszego święta życzę Wam przede wszystkim tego wszystkiego, o czym marzycie. Realizujcie swoje plany i spełniajcie marzenia! Poza tym, dzisiaj wolno nam wszystko. Kupcie, zróbcie i zjedzcie to, na co macie ochotę. Nawet jeśli jesteście na ścisłej diecie. W dzień kobiet się nie tyje! W związku z tym, mam dla was przepis na wyśmienitą tartę. W-Y-Ś-M-I-E-N-I-T-Ą !

Przyznam się, że to moja pierwsza tarta, jaką zrobiłam. Zawsze lubiłam je jeść, zarówno te na słodko, jak i wytrawne ale nigdy wcześniej nie odważyłam się zrobić. Wydawało mi się, że są mega skomplikowane. A w rzeczywistości jest wręcz przeciwnie! Wszystko jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A jakie smaczne!

Składniki na spód (mam formę o średnicy 23cm):

  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru – ja dodałam stevię
  • 30g gorzkiego kakao
  • 1 żółtko
  • 150g zimnego masła
  • szczypta soli
  • ew. 2-3 łyżki zimnej wodu
  • budyń

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • sok z cytryny
  • ew. płatki migdałów, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy…

Budyń możecie kupić w sklepie lub zrobić samemu. Już kiedyś pokazywałam Wam przepis na domowy budyń i znajdziecie go w TYM wpisie. Osobiście polecam ten domowy. Jest o wiele lepszy i przede wszystkim gęstszy.

DSC_2167

DSC_2168

Wykonanie:

1. Na początku wymieszajcie wszystkie suche składniki potrzebne na ciasto, tj. mąka, kakao, słodzik i sól. Następnie dołóżcie masło (najlepiej pokrojone w kostkę, wtedy będzie łatwiej wyrobić ciasto) i żółtko. Wszystko ze sobą dobrze wyróbcie. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się dobrze połączyć dolejcie 2-3 łyżki wody. Chociaż u mnie wszystko bardzo łatwo się połączyło, więc wy również nie powinniście mieć z tym problemu.

Ciasto jest bardzo plastyczne, miękkie delikatnie klejące.

2. 1/4 ciasta zawińcie w folię spożywczą i schowajcie do zamrażalki a pozostałą częścią wyłóżcie formę. Ciasto musi być dość cienkie, żeby nie było problemu z upieczeniem. Następnie wyrównajcie brzegi i zróbcie nakłucia widelcem. Tak przygotowane ciasto odstawcie na 15 minut do lodówki.

3. W międzyczasie możecie przygotować budyń. On też musi dobrze wystygnąć !

4. Ciasto przykryjcie papierem do pieczenia i wsypcie groch lub fasolę. Dzięki tamu ciasto nie urośnie a upiecze się. Nie miałam o tym pojęcia, podejrzałam w programie Ewy Wachowicz :D Pieczcie w 180 st. przez 15 minut.

5. Kiedy ciasto wystygnie, połóżcie pokrojonego w plasterki banana i (zimny) budyń. W górę zetrzyjcie zamrożone ciasto. Możecie również posypać migdałami, orzechami, kokosem, lub czymkolwiek innym na co macie ochotę. Teraz wystarczy tylko piec przez 30 minut w 180st.

DSC_2152

DSC_2153

DSC_2154

DSC_2155

DSC_2156

DSC_2157

DSC_2162

Ciasto nie jest twarde, ale kruche. Banany są miękkie i bardzo słodkie. I do tego budyń. Czy czegoś więcej potrzeba do szczęścia?  Same możecie sobie wybrać dodatki, jakie lubicie i „regulować” słodycz poprzez ilość dodanego cukru (stevii). Tarta jest na prawdę rewelacyjna i mogę polecić z czystym sumieniem.

Ja właśnie siedzę w Laduree i świętuję nasz dzień łamiąc dietę! Tarta z budyniem i malinami jest po prostu rewelacyjna – spróbujcie, jak tylko będziecie mieli okazję!

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

  • Reply muszka

    Pychotka:) forma na tartę u mnie lezy od 2lat nigdy nie użyta trzeba się kiedy zmotywować i coś takiego zrobić . U mnie było ciacho czekoladowe z kremem budyniowym na dzień kobiet:)

  • Reply Dorota

    w składnikach jest napisany sok z cytryny, jednak w opisie nigdzie nie znalazłam gdzie go użyć, domyślam się, że do skropienia bananów żeby nie ściemniały? Ponadto polecam w liście składników dodatkowych dopisać budyń, bo ja wpierw spisuje składniki idę do sklepu a potem patrzę na opis krok po kroku. wiem, że budyń jest w tytule, ale mimo wszystko dobrze by było to napisać :)
    ciasto w piekarniku :)

    • Reply Roksana

      Racja, dorzuciłam budyń do listy :)
      A cytryna oczywiście do skropienia bananów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>