DOMOWY CHLEBEK CZYSTOZIARNISTY – BEZ GLUTENU

DSC_2134

Dieta bezglutenowa stała się ostatnio niesamowicie modna. Jedni nie jedzą glutenu bo chorują na celiakie, drudzy dlatego, że nie jest zbyt zdrowy, a jeszcze inni… No właśnie, ze względu na modę, która zapanowała. Naukowiec, który kiedyś przeprowadził badania na temat szkodliwości glutenu, jakiś czas temu stwierdził, że jednak się pomylił. Gluten jednak nie jest szkodliwy, o ile nie chorujemy na celiakie. Mimo wszystko, nie jest też niezbędny w naszej diecie. Dzisiaj mam coś pysznego zarówno dla jedzących, jak i nie jedzących glutenu.

Chleb czystoziarnisty to najsmaczniejszy i najzdrowszy wybór. Ceny sklepowe są kosmiczne (poza tym, ciężko jest go dostać), dlatego postanowiłam zrobić sama.

DSC_2135

Potrzebne składniki:

  • 150g orzechów nerkowca
  • 115g nasion słonecznika
  • 115g pestek dyni
  • 25g siemienia lnianego
  • 30g migdałów
  • 25g rodzynek
  • 40g śliwek suszonych
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki soli morskiej

Składniki możecie dobrowolnie modyfikować. Wybrać inne orzechy, inne owoce suszone – lub zupełnie z nich zrezygnować. Jedynym warunkiem jest to, że całość musi ważyć 500g. Za każdym razem możecie dobrowolnie zmieniać jego smak – i właśnie to jest najlepsze!

Wykonanie

Jajka ubijcie na puszystą masę, tak aby pojawiły się w niej malutkie pęcherzyki powietrza. Orzechy i inne większe bakalie posiekajcie i zmieszajcie wszystkie razem. Następnie połączcie suche składniki z masą jajeczną i przelejcie do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piekłam 60 minut w 160 stopniach (termoobieg). Pamiętajcie, żeby kroić go dopiero po wystygnięciu. Wcześniej może się łamać i rozwarstwiać.

DSC_2131

DSC_2133-horz

Taki chleb pasuje zarówno do słodkich dodatków, jak i wytrawnych. Chociaż ja najczęściej jadłam go z dżemem (bez cukru!) albo z twarożkiem ziołowym – pycha! Zawiera zdrowe kwasy omega, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapewniam, że jeśli raz go upieczecie, nie będziecie chcieli kupować zwykłego pieczywa :)

Jeśli macie jakieś inne przepisy na chleb z samych ziaren i bakalii wrzućcie przepis w komentarzu !

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

  • Reply Anna

    Uwielbiam taki chleb, najlepszy jaki może być!

  • Reply Ania

    Jakie wymiary ma forma?
    P.S. Ciekawy blog

    • Reply Roksana

      31cm x 11cm :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>