ZDROWY JADŁOSPIS NA CAŁY DZIEŃ #7

Dawno nie było żadnego jadłospisu, ale już to nadrabiam! To jeden z najchętniej odwiedzanych przez was cykli na blogu, co mnie bardzo cieszy! To jadłospis, w  którym znajdziecie jeszcze trochę letnich owoców, ale też sporo warzyw i rozgrzewającą zupę na przekąskę. A gdybyście chcieli przejrzeć poprzednie jadłospisy, wystarczy, że w polu z lupą (w górnym, prawym rogu) wpiszecie hasło jadłospis .

Pancakes z owocami

IMG_3091

Potrzebujesz:

  • 2 białka jaj
  • 1 żółtko
  • łyżki mąki (użyłam żytniej pełnoziarnistej)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • odrobin proszku do pieczenia
  • ulubione owoce do podania – u mnie borówki, jeżyny i truskawki

Przede wszystkim, najpierw zalej płatki owsiane zimną (dzięki temu nie wzrasta ich IG) wodą żeby zmiękły. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Następnie do piany dodaj żółtko, płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Możesz też dodać odrobinę miodu lub stevii, jeśli wolisz słodsze. Smaż na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. Na koniec tylko owoce i pyszne śniadanie gotowe!

Całość zawiera (bez owoców): 225 kalorii  |  14g białka  |  23g węglowodanów  |  8g tłuszczu

Grzanki z avocado

30cdc73067602b1bacf03018d813cbba

Potrzebne składniki:

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • pół avocado
  • kawałek sera feta (ok. 30g)
  • pieprz

Kromki chleba podpiecz w tosterze lub na suchej patelni. Wiecie, że dania, które chrupią bardziej nam smakują. To automatyczna reakcja naszego mózgu i nawet jeśli nie zwracacie na to uwagi to tak właśnie jest! Następnie, posmaruj je rozgniecionym avocado z dodatkiem soli (ziołowej lub morskiej) i pokrusz serem feta. Albo po prostu zrób pastę z avocado i sera.

Całość zawiera: 295 kalorii  |  7g białka  |  38g węglowodanów  |  15g tłuszczu

Risotto z krewetkami

IMG_3006

Potrzebne składniki (na 2 porcje):

  • krewetki – ok. 100g (ja użyłam mieszanki owoców morza)
  • szklanka ryżu do risotto
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół cebuli
  • szklanka białego, wytrawnego wina

Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie i po chwili dorzuć owoce morza. Jeśli użyjesz tylko krewetek można je trochę wcześniej zamarynować w czosnku, pietruszce i soku z cytryny. Po kilka minutach, kiedy krewetki zarumienią się, wyjmij wszystko i wrzuć ryż. Po chwili dolej wino i zaczekaj aż ryż je wchłonie. Następnie, wlewaj stopniowo (!) bulion, do momentu aż ryż będzie odpowiednio miękki. Teraz wystarczy tylko wrzucić krewetki z cebulką i podgotować jeszcze chwilkę. Gotowe!

1 porcja zawiera: 450 kalorii  |  18g białka  |  12g węglowodanów  |  26g tłuszczu

Zupa jarzynowa

foodiesfeed.com_homemade-chicken-broth-vegetables1

Potrzebne składniki:

  • ok. litr bulionu (najlepiej na bazie kurczaka)
  • jarzyny – ja zawsze używam gotowej mieszanki na zupę. Gdybyście woleli dodać normalne to potrzebujecie: 1 większą marchewkę, pół selera, kawałek pora, 1 niewielką pietruszkę, trochę świeżego lub mrożonego groszku zielonego
  • przyprawy: liść laurowy, 2 ziela angielskie, sól pieprz

Najpierw przygotuj bulion na bazie mięsa, dorzucając do niego kawałek pora. W międzyczasie pokrój wszystkie warzywa w kostkę. Jeśli zdecydujesz się na gotową mieszankę, wystarczy ją dorzucić do gotowego bulionu. Zwróć też uwagę na mięso, czy jest już gotowe! Gotuj na bardzo małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Nie zagęszczam mąką i nie zabielam, czysta jest najlepsza. Podaję z kawałkami kurczaka i natką pietruszki.

Taka zupa będzie idealna podczas zimnych, jesiennych wieczorów. Nie tylko rozgrzewa, ale jest też lekka – świetnie sprawdzi się, jako przekąska.

Omlet z warzywami

IMG_4238

Potrzebne składniki:

  • 1 całe jajko
  • 1 białko
  • liście szpinaku
  • pomidor
  • groszek zielony (możecie dorzucić inne, ulubione warzywa)
  • sól ziołowa, pieprz, czosnek
  • odrobina masła

Na maśle z dodatkiem czosnku podsmaż szpinak. Kiedy liście zwiędną, dorzuć pomidora i groszek. Tak przygotowane warzywa zalej masą z jajek (ja ją zawsze od razu łączę w przyprawami). Przykryj patelnię i smaż na małym ogniu tak, aby omlet się nie spalił, ale dobrze ściął.

Całość zawiera: 151 kalorii  |  12g białka  |  4g węglowodanów  |  10g tłuszczu

PS. W najbliższym czasie wrzucę kilka typowo jesiennych przepisów na śniadania, napoje i takie, w których głównym składnikiem jest dynia. Jakieś specjalne życzenia, pomysły?

Po więcej przepisów zapraszam na mojego Instagrama

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>