PRZEPIS NA DOMOWY BUDYŃ BEZ KONSERWANTÓW

DSC_1864

Mamy dzisiaj niedzielę, a wiadomo, że to dzień relaksu i pozwalania sobie na więcej. Zwykle w kwestii jedzenia. Często zdarza się tak, że osoby na diecie robią sobie jeden dzień oddechu i jedzą to, na co mają ochotę. Mam na myśli jakiś jeden przysmak a nie pół lodówki! Jakiś czas temu miałam niesamowitą fazę na budyń i jadłam go praktycznie codziennie. Trochę mnie przerażają te długie listy składników i konserwantów na opakowaniach, ldatego robiłam go sama z naturalnych składników.

Przepis jest niesamowicie prosty, szybki i tak samo smaczny, jak ten kupny – przetestowane wielokrotnie! A może nawet lepszy? Ocenicie sami.

DSC_1858

Składniki na 2 porcję:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • do smaku cukier lub słodzik naturalny, np. stevia

To są podstawowe składniki na budyń mleczny. Możecie modyfikować jego smak dodając kakao, czekoladę, laskę wanilii czy chociażby syrop owocowy. Waniliowy wygrywa!

Wykonanie:
Odlewacie 0,5 szklanki mleka i podgrzewacie z masłem. Pozostałe mleko mieszacie z mąką i żółtkiem. Wlewacie do podgrzanego mleka i mieszacie do zgęstnienia. Całość nie zajmuje więcej czasu niż zmieszanie tradycyjnego proszku z mlekiem. A smak zdecydowanie wygrywa! Jest bardzo aksamitny, smaczny i gęsty. Wychodzi go bardzo dużo spokojnie wystarczy na 2 konkretne porcje.

Jedna porcja ma ok. 250kcal;  10g białka;  34g węglowodanów;  8,5g tłuszczu

DSC_1863-horz

DSC_1861

Bez konserwantów, bez tajemniczych E, bez polepszaczy smaku. Taki budyń to dobra opcja na podwieczorek nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Ja, osobiście, wolę zrobić go sama niż kupować w sklepie. I będę miała taki smak, na jaki akurat przyjdzie mi ochota!

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>