BURGER, JAKO POSIŁEK BIAŁKOWO-TŁUSZCZOWY

DSC_0334

Burger kojarzy się wszystkim z kawałem mięcha z bułce, z dodatkiem jakiś warzyw i sosu. Wszystko ewoluuje i lepszych restauracjach pojawiają się coraz to nowe odsłony tego popularnego dania. Ja również kombinuję w swojej kuchni ! Fakt, że jestem na diecie, liczę makro i ważę wszystko co do grama, nie oznacza, że nie mogę sobie pozwolić na takiego „fast-fooda”. Kiedyś pokazywałam Wam pomysł na burgera z makaronie, tzw. Ramen burgera – przepis znajdziecie TUTAJ. Natomiast, dzisiaj mam dla was burgera bez bułki ! Za to z podwójną porcją mięsa 🙂

Potrzebne składniki:

  • 200g wołowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • kilka plastrów pomidora
  • ogórek kiszony
  • garść rukoli (zamiast niej możecie użyć zwykłej sałaty)
  • kawałek avocado
  • sos pomidorowy (przepis znajdziecie tutaj)
  • przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, pietruszka świeża lub suszona
  • sól himalajska, pieprz

DSC_0329

DSC_0331

Mięso mielonego połącz z jajkiem, przyprawą do mięsa, czosnkiem, pietruszka i dokładnie połącz całą masę. Pamiętajcie, żeby na tym etapie nie dodawać soli, bo wołowina zrobi się twarda i niesmaczna. Z tak przygotowanego mięsa uformuj dla kotlety i usmaż na suchej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Ja oprócz tego osuszyłam je jeszcze w ręczniku papierowym po usmażeniu, aby odcisnąć nadmiar tłuszczu.

Gotowe kotlety posmaruj sosem pomidorowym i ułóż ulubione dodatki. U mnie była to rukola (skropiona sokiem z cytryny), pomidor, ogórek kiszony oraz avocado (posypane solą i pieprzem). Możesz dołożyć plaster sera żółtego, mozarelli, inne warzywa… Wydaje mi się, że tutaj akurat sprawdzą się wszystkie możliwe dodatki 🙂

DSC_0335

DSC_0326

Jak Wam się podoba taka wersja klasycznego burgera ? Ja, jako dodatek węglowodanowy, zrobiłam domowe frytki – po prostu upiekłam w piekarniku ziemniaki z dodatkiem ulubionych przypraw. Do tego surówka z kapusty, marchewki i selera. Sami możecie zdecydować czy zostaniecie przy samym burgerze, a tym samym posiłku białkowo-tłuszczowym, czy wolicie posiłek pełnowartościowy i dodacie jakieś węgle.

Po więcej przepisów zapraszam na Instagrama

 

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

1 × one =

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four × 5 =