POMYSŁY NA ŚNIADANIE Z ODŻYWKĄ BIAŁKOWĄ

DSC_0169

Prosiliście mnie kiedyś o przepisy, w których wykorzystuje odżywkę białkową. Rozpoczęłam od deserów, żeby Wam pokazać, że można zjeść ciekawie, pysznie, słodko… Ale jednocześnie nie zawalić diety. Dla wielu osób nierealne, ale jednak, wystarczy trochę pokombinować. Dzisiaj chciałam Wam pokazać moje trzy ulubione śniadania, do których również wykorzystuję białko. Owsianka jest również świetnym rozwiązaniem po treningu ! 🙂

Przy okazji, chciałabym Was jeszcze odesłać do wpisu o odżywkach białkowych (KLIK). Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości w tej kwestii, ten post powinien je rozwiać.

Bez tytułu

Składniki na 6 sztuk:

  • 1/2 szklanki odżywki białkowej – ok. 60g
  • 1/2 szklanki dowolnej mąki (używam żytniej typ 2000 lub jaglanej) – ok. 60g
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka wody mineralnej (dzięki gazowanej ciasto będzie bardziej pulchne)
  • 120g twarogu półtłustego

8

9

Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą wymieszajcie i na końcu dodajcie wodę mineralną. Zwykle 1 szklanka się sprawdza, ale zwróćcie uwagę na konsystencję – musi być taka, aby ciasto swobodnie rozlać na patelni. Wszystkie naleśniki i omlety smażę zawsze na suchej patelni teflonowej. Mam jedną, sprawdzoną, do której nic nie przywiera. Jeśli nie macie takiej możliwości, najlepiej smażcie na odrobinie oleju kokosowego lub masła klarowanego. Niech Wam nawet przez myśl nie przejdzie pomysł smażenia na margarynie ! 🙂

Całość zawiera: 617 kcal  |  76g białka  |  50.2g węglowodanów  |  12.6g tłuszczu

Bez tytułu (2)

Składniki:

  • 50g płatków owsianych górskich
  • porcja odżywki białkowej, ok. 33g
  • woda do zalania
  • ulubione dodatki – owoce, nasiona, bakalie

6

7

Płatki owsiane zalej wcześniej zimną wodą. Może to być pół godziny wcześniej, ale też poprzedniego dnia, wieczorem. Kiedy płatki nasiąkną i zmiękną, odlej nadmiar wody. Dzięki takiemu zabiegowi pozbędziesz się stopniowo kwasu fitynowego, który występuje w płatkach. A dzięki zalaniu ich zimną wodą nie wzrośnie indeks glikemiczny, co następuje podczas gotowania.

Kiedy płatki będą już gotowe, dosypuję odżywkę białkową i zalewam wodą mineralną do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Później tylko ulubione dodatki i pyszne, pełnowartościowe śniadanie gotowe ! Owsianka sama w sobie jest świetnym rozwiązaniem. Szkoda tylko, że wiele osób zapomina o białku, którego w niej brakuje. Odżywka jest tutaj świetnym rozwiązaniem.

Całość (bez dodatków) zawiera: 291 kcal  |  29g białka  |  34.7g węglowodanów  |  3.9g tłuszczu

Bez tytułu (3)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 białka jaja
  • ok. 30g dowolnej mąki
  • porcja odżywki białkowej – ok. 33g
  • szczypta proszku do pieczenia
  • woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

5

Omlet jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Nie ubijam wcześniej białek, nie trzymam jaj w pokojowej temperaturze, nie przesiewam mąki… Tak na prawdę, kluczem do sukcesu, jeśli chodzi o puszyste omlety jest patelnia. No i może jeszcze trochę kwestia wprawy 🙂

Dokładnie o sposobie, w jaki przygotowuje omlety pisałam już W TYM poście. Znajdziecie tam podstawowe składniki, sposób w jaki je smażę i triki, które sprawiają, że są takie puszyste. Jeśli nie widzieliście to zapraszam.

Całość zawiera: 310 kcal  |  39g białka  |  24g węglowodanów  |  6.2g tłuszczu

Wszystkie wartości odżywcze, które podałam są ustalone przy użyciu koncentratu białka serwatki. Jeśli używacie izolatu te wartości ulegną zmianie !

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

4 × 4 =

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

eight − three =