DOMOWE MASŁO ORZECHOWE – OSZALAŁAM NA JEGO PUNKCIE

Jakiś czas temu, całkiem niedawno, nawet nie patrzyłam na masło orzechowe. Nigdy nie próbowałam i jakoś nie miałam takiej potrzeby, nawet jeśli wszyscy wokół zachwycali się jego smakiem i wychwalali. A jak już postanowiłam kupić i spróbować to przepadłam… Dosłownie !

Masło orzechowe (nie ważne z jakich orzechów) jest banalnie proste w przygotowaniu! Potrzebujecie tylko malaksera, soli i, uwaga, orzechów :) Arachidy możecie już kupić obrane i posolone, co zdecydowanie skróci czas przygotowania. Wtedy, wystarczy je tylko zmiksować na gładką masę. Ostrzegam, że musicie uzbroić się w cierpliwość, bo trochę to trwa. Jeśli masa, mimo wszystko, będzie za gęsta, możecie dodać odrobinę wody lub (jeśli wolicie słodsze) miodu.

Takie masło możecie przygotować nie tylko z popularnych orzeszków ziemnych, ale też z nerkowców czy migdałów, do których możecie dodać odrobinę masła kokosowego i miodu.

Bez tytułu1

Bez tytułu

Świetna, pożywna przekąską, pod warunkiem, że nie zjecie od razu całego (co wcale nie jest takie proste…). Nie ma co ukrywać, że najlepiej smakuje samo, wyjadane łyżeczką ze słoika. Ale poza tym, z waflami ryżowymi, owsianką, naleśnikami czy po prostu z chlebem. Rewelacyjne źródło kwasów tłuszczowych i białka ! Jestem w nim zakochana i żadne inne, słodkie smarowidła mogą dla mnie nie istnieć.

Jeśli, jednak nie macie możliwości, ochoty czy czasu na robienie samodzielnie masła w domu i wolicie je kupić, patrzcie na etykiety ! Produkt produktowi nierówny… Większość z tych dostępnych na sklepowych półkach (a może wszystkie?) na pierwszym miejscu ma orzechy, zwykle ponad 80% i wydaje się to oczywiste. Ale poza tym, cukier lub glukozę (to też cukier prosty, czyli ten niezdrowy) i tłuszcz utwardzony (inaczej uwodorniony) – czyli źródło niekorzystnych, nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego, najlepiej wybierać takie bez cukru i dodatkowego tłuszczu, chociaż na ogół są trudno dostępne i można je kupić raczej tylko w sklepach internetowych . Z tych popularnych, mogę Wam polecić firmę Primavika – Masło orzechowe „bez soli i cukru” oraz masło migdałowe (100% migdałów!).

Lubicie masło orzechowe? Podrzućcie jakieś przepisy z jego wykorzystaniem!

domowe masło orzechowe jak zrobić domowe masło orzechowe masło orzechowe a odchudzanie masło orzechowe jakie kupić masło orzechowe właściwości
Next Post FOTOGRAFIA KULINARNA - CORAZ BARDZIEJ SIĘ W NIĄ WKRĘCAM

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

  • Reply muszka

    Masło orzechowe kocham:) dziś jadłam na kolacje pieczywo chrupkie i masełko posypane cynamonem:) . Masło daję do babeczek,do naleśników,owsianki,płatków ryżowych no i do mięska na hamburgery . Kupuję zawsze kilka słoików w Lidlu na tyg amerykańskim .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>