CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE

Święta coraz bliżej… A ja tym wpisem chcę rozpocząć przygotowywanie dla Was Świątecznych przepisów (przy okazji sprawdzę, co zrobić dla rodziny) – pewnie, jak zawsze będą dominowały wypieki. Pomysł na to ciasto zrodził mi się wczoraj rano. Od razu je zrobiłam i za pierwszym razem wyszło przepyszne. A to oznacza, że jest niesamowicie łatwe w wykonaniu i każdy sobie z nim poradzi. Napiszcie mi koniecznie w komentarzu, jakie przepisy przygotować 🙂

A tutaj znajdziecie Świąteczne przepisy z poprzednich lat.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60g mąki owsianej
  • 20g skrobi ziemniaczanej
  • 50g odżywki białkowej*
  • 15g mielonego lnu
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 10g kakao naturalnego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20g gorzkiej czekolady (min. 75% kakao)
  • 25g oleju kokosowego
  • 20g migdałów

Najpierw przygotuj len mielony – zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i zaczekaj, aż zgęstnieje. Białka jaj oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu rozbełtaj żółtka jaj. Dodaj mąkę, skrobię, białko, kakao, sodę, skórkę z pomarańczy (uważacie, żeby nie zetrzeć tej białej części, bo ciasto będzie gorzkie) i wymieszaj. Następnie, wlej sok z pomarańczy, roztopiony olej kokosowy, roztopioną czekoladę i gotowy len. Całość bardzo dokładnie zmiksuj. Na końcu dodaj ubite białka i delikatnie połącz łyżką.

Ciasto przelej do foremki i piecz ok. 30 minut w 180 stopniach. Pozostaw w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Całość dostarcza: 1095 kcal  |  79g białka  |  71g węglowodanów  |  55g tłuszczu

Mąka owsiana bardzo dobrze sprawdza się przy takich wypiekach. Ale możecie ją zamienić na mąkę jaglaną, którą również przetestowałam i bardzo dobrze się na niej piecze. Prawdopodobnie, można by też wykorzystać mąkę żytnią i gryczaną, ale one mają dość charakterystyczny smak i ja nie lubię ich wykorzystywać na słodko. Fajnie byłoby też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego, ale ja akurat nie miałam.

_________________________________

* Znów mam dla Was kod rabatowy na całą markę All Nutrition, który możecie wykorzystać w sklepie SFD. Wystarczy, że podczas zakupów wpiszecie hasło: majlaa16, a zostanie naliczony 10% rabat. Pamiętajcie, że zniżka obowiązuje na cały asortyment, więc możecie kupić suplementy, produkty spożywcze i ubrania.

_________________________________

Było ciasto i nie ma ciasta… Zjadłam dzisiaj całe na 2 posiłki, haha. Już wiem, że zrobię je na Święta tylko dodam jeszcze orzechy do środka oraz kilka kropelek aromatu pomarańczowego. No i przygotuję z podwójnej porcji, żeby było chociaż na 2 dni. Dajcie znać, jakie Świąteczne przepisy chcielibyście zobaczyć w zdrowszej wersji. I koniecznie napiszcie swoje propozycje w komentarzach 🙂

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

3 × one =

  • Reply Monika

    Makówki, Makówki fit poproszę!! 🙂 to ciasto wygląda pięknie, jutro zabieram się do roboty. Czy wypieki bez oleju wychodzą równie dobrze? Zawsze zastanawiam się czy, aby zaoszczędzic kalorii można pominąć olej? 🙂

    • Reply Roksana Środa

      Ciasto jest dość wilgotne i myśle, że bez oleju będzie bardziej suche. Ale wyjść, wyjdzie na pewno 🙂

  • Reply Kinga

    hej! a mogę pominąć białko? Lub czymś go zastąpić? 😉

    • Reply Roksana Środa

      Możesz zastąpić mąką i dodać coś do osłodzenia. Tylko pamiętaj, że wtedy zmienią się wartości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four × three =