BATONIKI #WszystkoFree Z MIGDAŁAMI

Wśród nas jest mnóstwo osób z alergiami i niestety, pojawia się ich coraz więcej. Trochę ze względu na predyspozycje, a trochę przez naszą głupotę i niewiedzę. Na moim blogu pojawia się wiele przepisów bez jajek, glutenu czy owoców. Ale chyba jeszcze nigdy nie było takiego, które w składzie nie ma żadnego z alergizujących produktów – glutenu, pszenicy, laktozy i białek mleka krowiego, jajek i owoców. Jedynym produktem, który mógłby taką alergię wywołać jest migdał, ale zamiast niego możecie wykorzystać dowolne orzechy.

Składniki:

  • 15g lnu mielonego
  • 100g mąki z brązowego ryżu
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 40g odżywki białkowej (użyłam smaku orzechowego)
  • 150g pomidorów krojonych z puszki
  • 30g daktyli
  • 20g migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Len mielony zalej wrzątkiem i zaczekaj, aż zgęstnieje. W misce zblenduj bardzo dokładnie pomidory. Dodaj wszystkie suche składniki, gotowy len, daktyle (wcześniej zalewam je ciepłą wodą i moczę kilkanaście minut) i całość dokładnie zmiksuj. Masa na ciasto ma dość płynną konsystencję, ale nie przejmujcie się tym, bo podczas pieczenia wszystko pięknie „schnie”. Migdały posiekaj i posyp nimi ciasto w formie. Można je też wymieszać z masą, ale tak mamy jeszcze mały element ozdobny. Ciasto piekłam 45 minut w 180 stopniach. Bardzo ważne jest to, żeby pozostawić je do wystygnięcia w piekarniku ! Później możecie je pokroić na dowolną liczbę batoników – ja pokroiłam na 12.

Całość dostarcza: 802 kcal  |  55.2g białka  |  109.3g węglowodanów  | 16.1g tłuszczu

1 batonik: 67 kcal  |  4.6g białka  |  9.1g węglowodanów  |  1.3g tłuszczu

Często pytacie mnie o propozycje posiłków, które można zabrać do szkoły czy pracy. Proszę bardzo – te batoniki są idealne ! To tak na prawdę pełnowartościowy posiłek, który dostarcza białka, węglowodanów i tłuszczów. Poza tym, zachowałam tutaj balans pomiędzy węglowodanami złożonymi (mąka ryżowa), a cukrami (daktyle), dzięki czemu szybko się nasycicie, ale też ta sytość będzie się długo utrzymywała. Nie będzie za chwilę spadku energii i wilczego głodu.

______________________________

Przy okazji, chciałabym się jeszcze z Wami podzielić 10% kodem rabatowym na wszystkie produkty All Nutrition, który możecie wykorzystać w sklepie SFD. Wystarczy wpisać podczas zakupów hasło: majlaa16. Pamiętajcie, że rabat obowiązuje na cały asortyment marki, a nie tylko na suplementy.

______________________________

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

five × two =

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sixteen − six =