5 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKĘ DO SZKOŁY

foodiesfeed.com_healthy-sandwiches-with-cheese-and-vegetables

Szkoła rozpoczęła się dobry tydzień temu… Jestem ciekawa kto, wraz z początkiem września postanowił „wziąć się za siebie” (?). Szczerze wierzę w to, że ta zdecydowanie większa ilość ludzi na siłowni jest bezpośrednio związana ze zmianą sposobu odżywiania 🙂 Pamiętam swoje czasy spędzone w szkole. W domu szybkie śniadanie, a w szkole kanapka albo obwarzanek z serem. Teraz pewnie wyglądałoby to kompletnie inaczej. Nie pewnie, NA PEWNO ! 🙂 Przygotowałam dla Was kilka propozycji na pyszne, drugie śniadanie, które z powodzeniem możecie zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy po prostu wychodząc gdzieś z domu.

DSC_0180

Potrzebne składniki:

  • 100g płatków owsianych
  • 120g daktyli
  • 25g orzechów nerkowca
  • 10g płatków migdałów
  • pół łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo, dosypałam jeszcze łyżeczkę odżywki białkowej o smaku szarlotki, ale to nie jest konieczne

Płatki owsiane zalej zimną wodą, zaczekaj aż namokną i zmiękną. Następnie, odlej nadmiar wody i dokładnie wyciśnij płatki – w ten sposób pozbędziesz się kwasu fitynowego, przynajmniej częściowo. Do oddzielnego naczynia włóż daktyle i orzechy nerkowca (lub dowolne inne, które wybierzesz) – również zalej je wodą i pozostaw na kilka godzin. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie zblenduj.

DSC_0187

DSC_0186

Formę wyłóż papierem do pieczenia (użyłam standardowej keksówki) i wylej ciasto. Piecz w piekarniku z termoobiegiem przez 30 minut w 180 stopniach. Zaczekaj aż przestygną i dopiero pokrój.

Całość pokroiłam na 12 równych batoników. Przy takim podziale jeden zawiera: 68kcal  |  1,6g białka  |  11,6g węglowodanów  |  1,7g tłuszczu

DSC_0097

Pisząc kanapki, mam na myśli przede wszystkim domowe pieczywo. Wielokrotnie wspominałam o tym, że producenci nieźle nas oszukują i napis „pełnoziarniste” o niczym nie świadczy. Często wykorzytana jest zwykła mąka pszenna, a do tego karmel – stąd ciemno-brązowe zabarwienie. Szczerze mówiąc, rzadko jem pieczywo. Ale kiedy to robię, idę do sprawdzonej piekarni po chleb żytni lub gryczany albo piekę go sama w domu.

Tutaj znajdziesz przepis na czystoziarnisty chlebek z samych ziaren

Tutaj bułki pełnoziarniste bez użycia drożdży

A tutaj zdrowe, żytnie bajgle

DSC_0097

DSC_0100

Dla mnie podstawą zdrowych kanapek są zawsze warzywa. Nie ograniczam się d plasterka pomidora, jak to wygląda w większości polskich domów, ale kładę sałatę, ogórki, pomidory, warzywa sezonowe… Do tego mięsko z indyka albo kurczaka, jajka czy ryba. Zamiast masła polecam posmarować kanapki avocado albo zrobić z niego guacamole z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny – pycha !

DSC_2379

Potrzebne składniki:

  • 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki – użyłam żytniej typ 2000
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • bazylia, rozmaryn, sól, pieprz
  • ulubione dodatki – ja dorzuciłam paprykę, szynkę, pomidora i pieczarki

Najpierw, połącz wszystkie suche składniki. Następnie, dodaj jogurt, olej, jaja i oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta, ale nie przejmuj się tym. Teraz wystarczy tylko dorzucić ulubione dodatki. Możecie dodać to, na co macie ochotę lub wzorować się na jakiejś konkretnej pizzy. Masę przełóż do kokilek (wypełniłam je po brzegi i dzięki temu, że masa jest taka gęsta, pięknie wyrosły a nie wypłynęły) i piecz 30 minut w 200 stopniach.

DSC_2383

DSC_2396

Z takiej ilości składników wyszło mi 13 muffinek. Każda zawiera: 66kcal;  2,8g białka;  6,8g węglowodanów;  2,6g tłuszczu – oczywiście wszystko zależy od tego, jakie dodatki wybierzecie

1

Składniki:

  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki (lub odżywki białkowej)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Płatki jaglane zalejcie wrzątkiem i odstawcie na chwilę pod przykryciem. W osobnym naczyniu wymieszajcie wszystkie pozostałe składniki. Następnie, do masy dodajcie gotowe płatki i podobnie jak wyżej, dolejcie wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ten przepis pojawił się również, jako ostatni na Instagramie – bardzo się cieszę, że ten przepis tak Wam się spodobał !

Całość zawiera: 245 kcal  |  11,6g  białka  |  33g węglowodanów  |  7g tłuszczu

DSC_2944

DSC_2942

Prawda jest taka, że większość posiłków możemy zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Niezależnie czy mówimy tutaj o klasycznym mięsie z dodatkiem ryżu i warzyw, rybie czy np. omlecie na śniadanie. Wystarczy odrobina chęci 🙂 Jeśli wolicie coś lekkiego, mam dla Was świetny przepis na sałatkę z ryżem i cieciorką. Możecie jej przygotować więcej, a później już tylko przekładać do pudełka – dzięki temu zaoszczędzicie więcej czasu.

IMG_1890

Potrzebujemy:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • woreczek brązowego ryżu
  • puszka groszku zielonego
  • pół cebuli (może być też czerwona)
  • papryka czerwona
  • ogórek konserwowy lub świeży

Sos:

  • miód
  • musztarda (użyłam starofrancuskiej ostrej)
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek

Celowo nie podaję tutaj proporcji, bo wszystko zależy od waszych preferencji, zresztą sami zobaczycie jaka będzie konsystencja sosu. Jeśli wolicie słodkie smaki, dodajcie więcej miodu, jeśli ostre (jak ja) więcej musztardy. Podobnie ze składnikami na sałatkę, możecie je dowolnie modyfikować. Świetnie smakuje też z rzodkiewką, świeżym ogórkiem i szczypiorkiem.

A Wy, co najchętniej zabieracie ze sobą, jako przekąskę poza domem ? Mam nadzieję, że nie ratujecie się drożdżówką z pierwszej lepszej cukierni ? Chętnie przygarnę też jakieś nowy przepisy 🙂

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

five × 2 =

  • Reply Ewa

    Placuszki z mąki owsianej plus krem czekoladowy z awokado. <3
    2 jajka + 3/4 szklanki mąki + 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego + łyżeczka miodu. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 − 8 =