ZIOŁOWY KURCZAK Z PĘCZAKIEM A’LA RISOTTO I POMIDORKAMI

DSC_1908

To mój drugi raz, kiedy jadłam kaszę pęczak. Sama tego nie rozumiem… Pierwszy raz miałam okazję jej spróbować kilka miesięcy temu w drodze do Krakowa i tak mi posmakowała, że przy każdym obiedzie mówiłam „następnym razem zrobię pęczak!”. Tak minęło kilka miesięcy, ale w końcu przypomniałam sobie o niej zanim zrobiłam zakupy. Chyba pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepsza ze wszystkich kasz. Możecie ją wykorzystać do mięsa, ryby, wytrawnych i lekko słodkich sałatek.

Potrzebujemy (na 1 porcję):

- 1 filet z kurczaka (ok. 150g)

- 4 łyżki kaszy pęczak

- pomidorki koktajlowe

- ok. 1 litr bulionu

- łyżka oliwy do smażenia

- sól, pieprz, czosnek, bazylia + inne ulubione przeprawy

DSC_1902

Przygotowanie:

Przygotowałam mieszankę ulubionych przypraw. Bazylia, czosnek, świeżo mielony pieprz, sól morska, zioła prowansalskie. W takiej mieszance obtoczyłam filet i tak smażyłam, na niewielkiej ilości oliwy. Kurczaka obtoczcie w marynacie i pozostawcie na minimum 30 minut. Zresztą, smażymy go zaledwie kilka minut z każdej strony, więc nie musicie się zbytnio spieszyć.

Kaszę gotowałam na zasadzie risotto. Na oliwie (w garnku) podsmażyłam cebulkę i czosnek. Następnie wrzuciłam kaszę i chwilkę podsmażałam. Stopniowo dolewałam bulion, do momentu aż został całkowicie wchłonięty przez kaszę. Tą czynność musicie powtarzać tak długo, aż pęczak będzie miękki. U mnie trwało to ok. 30 minut. Na sam koniec dołożyłam pół łyżeczki masła.

Pomidorki koktajlowe posypałam bazylią, skropiłam delikatnie oliwą i piekłam w piekarniku, ustawionym na 170C, mniej więcej 15 minut. Sami zobaczycie, ile potrzeba czasu. Jest to zależne od wielkości pomidorów ale i od piekarnika.

DSC_1908

Teraz wystarczy wszystko ładnie ułożyć na talerzu i rozkoszować się smakiem. Kurczak jest soczysty i aromatyczny dzięki mieszance ziół. Pęczak bardzo delikatny, dzięki temu że pod koniec dokładamy masło. Pyszne danie na obiad, czy nawet kolację :)

Całość zawiera: 422,5 kcal;   38,5g białka;   40g węglowodanów;   17g tłuszczu

Jeśli macie jakieś pomysły na szybki i smaczny (z naciskiem na szybki) obiad koniecznie się nimi podzielcie !

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>