Hej ho ! Przychodzę z kolejnym zdrowym jadłospisem na cały dzień. Pięć pysznych i zdrowych posiłków, które możecie przygotować dokładnie tak, jak ja lub poprzekształcać wedle własnych oczekiwań. Pamiętajcie tylko, że to przykład ! Przygotowując go, nie zwracam wielkiej uwagi na to, ile jest kalorii i poszczególnych makroskładników. Po prostu chcę Was trochę zainspirować i pokazać, że nie trzeba jeść codziennie tego samego.
Pozostałe jadłospisy znajdziesz tutaj.
To klasyczny pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe, które znów zawitało w mojej diecie. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb i mogłabym ją jeść na okrągło. A teraz pewnie będzie się coraz częściej pojawiała. Jeśli wolicie zjeść rano coś z węglowodanami to wystarczy dołożyć tosta z chleba żytniego i śniadanie, jak się patrzy !
Składniki:
- filet z łososia – 150g
- 1 cebulka dymka (możesz zamienić na kawałek pora)
- łyżka oliwy z oliwek
- pół cytryny
- sól, pieprz
Łososia oczyść i przypraw solą i pieprzem. Cebulkę pokrój na plasterki, ułóż na łososia i zawiń w folię. Piecz 25-30 minut w 180 stopniach. Na końcu wystarczy polać sokiem z cytryny i oliwą. Gotowe ! Niesamowicie szybkie w przygotowaniu i smaczne śniadanie.
Całość dostarcza: 410 kcal | 30g białka | 32.2g tłuszczu
Te ciasteczka to idealny pomysł na drugie śniadanie. Nie tylko w domu, ale przede wszystkim poza nim. Wystarczy zapakować do jakiegoś pudełka i posiłek w pracy czy w szkole gotowy. Poza tym, składają się tylko z 3 składników i są bardzo szybkie w przygotowaniu. Jedyne co, to polecam nie robić ich za często i w dużej ilości, bo znikają w niesamowitym tempie. Składniki podałam na większą ilość, więc możecie je zrobić z takich proporcji i jeść przez kolejne dni lub podzielić wszystkie składniki i zrobić ich po prostu mniej.
Składniki (na 18 sztuk):
- 250g masła orzechowego 100%
- 1 jajko
- słodzik (erytrytol, ksylitol lub inny)
Jajko rozbełtaj za pomocą miksera. Dorzuć sproszkowany słodzik i masło orzechowe. Wszystko miksuj do czasu uzyskania jednolitej masy – będzie dość sucha i rozwarstwiająca się. Następni,e uformuj ciastka i piecz około 15-20 minut w 165 stopniach. Zależało mi na tym, aby ciastka były jednakowej wielkości. Najpierw przygotowałam identyczne kulki, a dopiero później je rozgniotłam. Dzięki temu wiem, że każde z nich ma taka samą gramaturę.
Ciastka po upieczeniu są bardzo kruche, więc uważajcie. Najlepiej pozostawić je na chwilę w piekarniku, a później przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
1 ciastko dostarcza: 92.5 kcal | 4.8g białka | 1.7g węglowodanów | 7.1g tłuszczu
Jestem straszną makaroniarą ! Uwielbiam i mogłabym jeść codziennie. Fajnie, że pojawia się teraz coraz więcej produktów z innej mąki niż pszenna. A najlepsze jest to, że są dostępne w coraz większej ilości sklepów – ostatnio pojawiły się nawet w Biedronce. Jeśli gotuję sobie sama to bardzo rzadko korzystam z makaronu pszennego (ten pełnoziarnisty też się tutaj zalicza). Wybieram raczej gryczany, orkiszowy albo ryżowy.
Składniki:
- 80g makaronu (u mnie gryczany)
- 100g piersi z kurczaka (może też być indyk)
- garść świeżego szpinaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka oczyść i przypraw (użyłam tylko soli i pieprzu, ale możesz też dodać inne, ulubione przyprawy). Mięso podsmaż na patelni i pod koniec dodaj pomidorki koktajlowe oraz szpinak wraz z czosnkiem. Bardzo dobrze posól – szpinak uwielbia czosnek i sól ! Podsmażaj na niewielkim ogniu do momentu aż pomidory zmiękną, a szpinak zwiędnie. Do tak przygotowanego mięsa dodaj ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz i polej oliwą.
Całość dostarcza: 479 kcal | 29.6g białka | 55.5g węglowodanów | 15.5g tłuszczu
Znów wróciłam, po długim czasie, do wypieków z fasoli. Ostatnio robiłam ciasto (pokazywałam Wam na InstaStory), a teraz przyszedł czas na muffiny. Oprócz tych klasycznych składników, jak fasola czy kakao wykorzystałam jeszcze len mielony i to był strzał w dziesiątkę ! Dzięki temu są bardzo miękkie i puszyste. Zresztą, spróbujcie sami.
Składniki (na 6 sztuk):
- pół puszki czerwonej fasoli (125g)
- 1 jajko
- łyżeczka kakao
- 10g odżywki białkowej – wykorzystałam o smaku banana *
- 50g mleczka kokosowego gęstego
- 10g oleju kokosowego
- łyżeczka lnu mielonego
Fasolę dokładnie opłucz i przesyp do większego naczynia. Dodaj jajko, białko, mleczko kokosowe, kakao i wszystko dokładnie zblenduj. Len zalej gorącą wodą i zaczekaj, aż stworzy się kleista konsystencja. W międzyczasie, odmierz odpowiednią ilość oleju i roztop. Kiedy len będzie gotowy, dodaj go do masy fasolowej wraz z olejem i całość dokładnie zmiksuj. Masę przelej do kokilek i piecz 20 minut w 180 stopniach.
Pamiętacie o możliwości skorzystania z mojego kodu rabatowego ? Kupując produkty All Nutrition w sklepie sfd wpiszcie hasło: MAJLAA16, a otrzymacie 10% rabatu. Promocja obowiązuje na wszystkie produkty, nie tylko suplementy 🙂
Całość dostarcza: 450 kcal | 29.5g białka | 19.2g węglowodanów | 28.4g tłuszczu
Jeśli robię omlet to zazwyczaj na słodko. Z odżywką białkową, cynamonem albo kakao. Ale ostatnio coś mi się pozmieniało i to właśnie ten z poniższego wpisu króluje ! Podstawą są zawsze jajka i mąka, a wszystkie pozostałe składniki możecie dowolnie modyfikować wedle własnego uznania. Ja dodałam łososia wędzonego i pieczarki – taka kombinacja bardzo mi się spodobała.
Składniki:
- 2 jajka
- 60g mąki jaglanej
- 30g wędzonego łososia
- kilka pieczarek
- kilka pomidorków koktajlowych
- kawałek cebuli dymki
- sól, pieprz, oregano
- łyżeczka oleju kokosowego
Jajka rozbełtaj. Dodaj mąkę, łososia, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na patelni podduś pieczarki wraz z pomidorkami i cebulą. Dodaj do masy z jajek i mąki. Całość dokładnie wymieszaj i smaż na oleju kokosowym – najlepiej pod przykryciem. Tutaj znajdziesz mój sposób na to, aby omlet był puszysty i wyrósł, jak szalony.
Całość dostarcza: 492 kcal | 28.8g białka | 45.4g węglowodanów | 21.7g tłuszczu
I jak Wam się podobają moje propozycje ? Jutro wybieram się do Warszawy i pomyślałam, że to dobra okazja, żeby pokazać Wam, jak radzę sobie z dietą poza domem. Planuję zjeść coś na mieście, więc nie będzie całego dnia na pudełkach. Co ty na to ?
Bardzo lubię te twoje jadłospisy !!
A to jest to, co ty jesz czy po prostu propozycja, przykład ?
Propozycja 🙂 Chcę Was po prostu zainspirować i podsunąć jakiś pomysł na posiłki 🙂
To może pokazesz też swoje jakieś jadłospisy ? 🙂 Czy robisz jakieś cheaty, wliczasz np. slodycze do diety itp.
Zapraszam na mojego Fb – tam od czasu do czasu publikuję dzienne jadłospisy 🙂 Nie wliczam żadnych „śmieci”. Na co dzień jem zdrowo, a raz na jakiś czas po prostu robię sobie cheata i jem to, na co mam ochotę.