Co chwilę słyszę, że ktoś chciałby jeść zdrowo, ale nie wie jak… A te wszystkie super dietetyczne, gluten free, sugar free i w ogóle wszystko free, posiłki są po prostu niejadalne. A ja, zawsze wtedy mówię, że wystarczy zamienić tylko kilka drobnych składników. W smaku będzie to niewyczuwalne, a zdecydowanie zdrowsze i bardziej dietetyczne. Historia zawsze kończy się tak samo… „Ja nie wiem co” albo „nie chce mi się tak kombinować”.
No i wpadłam na pomysł, żeby stworzyć cykl takich wpisów! Przecież nie każdy wie, które produkty są zdrowe. Co warto wprowadzić do jadłospisu, a które produkty lepiej odrzucić. W końcu, nie każdy musi znać się na gotowaniu i lubić kombinowanie. A nuż coś się nie uda i będzie trzeba wszystko zaczynać od nowa. A ja już wiem, jak to się skończy… Zniechęceniem, zwątpieniem i powrotem do starych nawyków. Standard!
Co jakiś czas będę wrzucała klasyczny, znany i lubiany posiłek oraz jego zdrowy zamiennik. Wypiszę właściwości, porównanie kaloryczne i po co to właściwie zamienić. Co o tym myślicie ?
Prośba do Was… Napiszcie pod tym postem, jakie przepisy chcielibyście poznać w zdrowszej wersji. Mogą to być śniadania, obiady, kolacje albo przekąski. Coś klasycznego, co każdy zna (ja też i będę mogła przygotować) lub podajcie swój przepis, a ja go przekształcę. A może chcecie tworzyć ten cykl ze mną? Będziecie mi wysyłać przepisy z porządnym (!) zdjęciem, a ja przygotuję drugą część… Mam nadzieję, że spodobają Wam się takie wpisy! PS. Zastanawiam się jeszcze nad nazwą… Pomyślałam o „zamień chemię na jedzenie”, ale można przyjdzie Wam coś lepszego do głowy?
Wiemy, że „białe przyprawy” tj sól, cukier, soda są szkodliwe. Chciałbym się dowiedzieć które przyprawy są zdrowe. Np podobno kapsaicyna zawarta w papryce jest ok. Kurkuma zawarata w curry także. A garam massala? Co wziąć z kuchni tajskiej co z indonezyjskiej aby np zrobić smaczny, pikantny ryż?
Świetny pomysł, z chęcią będę korzystać! Mój największy problem to miłość do kuchni włoskiej – makaronów, pizzy, deserów… mam nadzieję że uda Ci się przedstawić ich zdrową alternatywę
Więc tak za ok 4tyg odbieram wyniki i jeśli mi potwierdzą chorobę to muszę zrezygnować z glutenu,czerwonego mięsa,cukru,mleka i tu mam problem co zrobić te tego co jeść mogę
Moim największym problemem są przekąski. Zjem zdrowe śniadanie, obiad i kolację, ale między tym jakieś cukierki, ciasteczka, czasem chipsy.. Często mam ochotę na coś słonego lub słodkiego Chciałabym też porady, gdzie można kupić zdrowe składniki i produkty w miarę tanio