ZDROWSZA ALTERNATYWA POSIŁKÓW – NOWY CYKL WPISÓW

OC8WX0E0X3

Co chwilę słyszę, że ktoś chciałby jeść zdrowo, ale nie wie jak… A te wszystkie super dietetyczne, gluten free, sugar free i w ogóle wszystko free, posiłki są po prostu niejadalne. A ja, zawsze wtedy mówię, że wystarczy zamienić tylko kilka drobnych składników. W smaku będzie to niewyczuwalne, a zdecydowanie zdrowsze i bardziej dietetyczne. Historia zawsze kończy się tak samo… „Ja nie wiem co” albo „nie chce mi się tak kombinować”.

No i wpadłam na pomysł, żeby stworzyć cykl takich wpisów! Przecież nie każdy wie, które produkty są zdrowe. Co warto wprowadzić do jadłospisu, a które produkty lepiej odrzucić. W końcu, nie każdy musi znać się na gotowaniu i lubić kombinowanie. A nuż coś się nie uda i będzie trzeba wszystko zaczynać od nowa. A ja już wiem, jak to się skończy… Zniechęceniem, zwątpieniem i powrotem do starych nawyków. Standard!

Co jakiś czas będę wrzucała klasyczny, znany i lubiany posiłek oraz jego zdrowy zamiennik. Wypiszę właściwości, porównanie kaloryczne i po co to właściwie zamienić. Co o tym myślicie ?

Prośba do Was… Napiszcie pod tym postem, jakie przepisy chcielibyście poznać w zdrowszej wersji. Mogą to być śniadania, obiady, kolacje albo przekąski. Coś klasycznego, co każdy zna (ja też i będę mogła przygotować) lub podajcie swój przepis, a ja go przekształcę. A może chcecie tworzyć ten cykl ze mną? Będziecie mi wysyłać przepisy z porządnym (!) zdjęciem, a ja przygotuję drugą część… Mam nadzieję, że spodobają Wam się takie wpisy! PS. Zastanawiam się jeszcze nad nazwą… Pomyślałam o „zamień chemię na jedzenie”, ale można przyjdzie Wam coś lepszego do głowy?

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

  • Reply Michał B

    Wiemy, że „białe przyprawy” tj sól, cukier, soda są szkodliwe. Chciałbym się dowiedzieć które przyprawy są zdrowe. Np podobno kapsaicyna zawarta w papryce jest ok. Kurkuma zawarata w curry także. A garam massala? Co wziąć z kuchni tajskiej co z indonezyjskiej aby np zrobić smaczny, pikantny ryż?

  • Reply Maqw

    Świetny pomysł, z chęcią będę korzystać! Mój największy problem to miłość do kuchni włoskiej – makaronów, pizzy, deserów… mam nadzieję że uda Ci się przedstawić ich zdrową alternatywę :)

  • Reply muszka

    Więc tak za ok 4tyg odbieram wyniki i jeśli mi potwierdzą chorobę to muszę zrezygnować z glutenu,czerwonego mięsa,cukru,mleka i tu mam problem co zrobić te tego co jeść mogę :(

  • Reply Ola

    Moim największym problemem są przekąski. Zjem zdrowe śniadanie, obiad i kolację, ale między tym jakieś cukierki, ciasteczka, czasem chipsy.. Często mam ochotę na coś słonego lub słodkiego ;) Chciałabym też porady, gdzie można kupić zdrowe składniki i produkty w miarę tanio :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>