ZDROWE ZAMIENNIKI DO WIELKANOCNYCH WYPIEKÓW

DSC_0162

Dopiero co pożegnaliśmy Boże Narodzenie a już, wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc ! I znów stoły pełne pysznego jedzenia ! Ciasta, ciasteczka, jajeczka, szyneczki… Jak tu oprzeć się temu wszystkiemu ? Albo inaczej… Jak jeść, żeby nie załamać się, spoglądając po kilku dniach w lustro ? Jeden, jedyny i najskuteczniejszy sposób – umiar. Zamiast dziesięciu jajek zjedz dwa, zamiast pół blachy ciasta zjedz jeden czy dwa kawałki, i tak dalej.

Obiecałam sobie, że w tym roku będę pilnowała tego, co jem. Oczywiście, pozwolę sobie na domowy, tradycyjny obiad i kawałek ciasta. Ale kawałek, a nie tak jak to zwykle bywało, pół blachy. To tylko chwilowa przyjemność, a może przynieść sporo zamieszania. Lato coraz bliżej… Mogą podnieść się głosy, że jestem „sezonowcem” i we wrześniu nie zobaczą mnie już na siłowni. Ale szczerze mówiąc, nie widzę nic dziwnego w tym, że latem chcemy wygląd super, przecież to normalne i zrobię wszystko żeby tak było. W tym roku ciasto i tradycyjne, tłuste potrawy mnie nie skuszą. Jak mi pójdzie ? To się jeszcze okaże, mam nadzieję, że super ! A jeśli będziecie ciekawi mojej diety podczas Świąt to chętnie przygotuję taki podsumowujący wpis.

Ale wracając do tematu… Nawet jeśli nie jesteście na diecie i nie macie jakiś konkretnych planów z nią związanych, warto trochę pokombinować w przepisach i poszukać zdrowszych zamienników tradycyjnych, Wielkanocnych dań. Lekko i zdrowo wcale nie znaczy niesmacznie. Mam dla Was kilka pomysłów na zdrowe zamienniki, które sprawią, że Wasze Świąteczne dania będą zdecydowanie zdrowsze, a jednocześnie nie ucierpi na tym ich smak.

DSC_0161

DSC_0163

Ciężko jest mi sobie wyobrazić, że ktoś nie przygotowuje na Święta ciasta. To podstawa, więc postanowiłam dzisiaj skupić się właśnie na nich. „Odchudzenie” innych potraw nie jest tak dużym problemem, jak w tym przypadku. Piekąc domowe ciasta warto zwrócić uwagę na składniki, z których korzystacie. Potrzeba na prawdę niewiele, aby wszystkim wypiekom odjąć kalorii, cukru i tłuszczu.

  • Cukier zamień na stevię, ksylitol lub erytrol. To naturalne słodziki roślinne, które nie dostarczają energii, a mają słodycz zbliżoną do zwykłego cukru. Pamiętajcie, że ten trzcinowy to też zwykły cukier i wcale nie jest super zdrowym zamiennikiem. Jeśli nie liczycie kalorii możecie go również zamienić na miód lub syrop klonowy. Mimo że, to zdrowsze i naturalne składniki to nadal zawierają ogromne ilości cukrów prostych
  • Mąkę pszenną zamień na pełnoziarnistą, najlepiej żytnią. Mam świadomość tego, że nie we wszystkich wypiekach się sprawdzi, ale wtedy możecie sięgnąć po jeszcze inną, np. jaglaną, z amarantusa lub kokosową. Są zdecydowanie zdrowsze niż standardowa mąka biała. Ja używam ich do wszystkiego i na prawdę super się sprawdzają.

DSC_0019

DSC_0021

 

  • Jeśli do przygotowania jakiegoś wypieku potrzebna jest żelatyna (np. w sernikach na zimno) z powodzeniem możecie zastąpić ją nasionami chia. Wystarczy, że zalejecie je gorącą wodą, a po chwili stworzy się „glutek”, który świetnie sklei całą masę
  • Dobrym produktem zlepiającym wszystkie suche składniki jest też banan !
  • Masło lub margarynę zamień na olej kokosowy. Choć masło jest dość dobrym źródłem tłuszczu (od czasu do czasu i w niewielkich ilościach!) tak margaryna już niekoniecznie – niewiele w niej tłuszczu, za to multum innych, kompletnie niepotrzebnych dodatków.

DSC_0007

 

  • Jeśli macie w planach przygotowanie jakiejś tarty, warto pomyśleć o surowym spodzie. Taki standardowy to głównie mąka, masło i cukier. Zamiast tego wykorzystajcie suszone daktyle i różne orzechy (najlepiej sprawdzają się włoskie, migdały i nerkowce) czy odrobinę prawdziwego masła orzechowego – wystarczy wszystko ze sobą zblendować i wykleić formę. Taki spód sprawdza się też rewelacyjnie przy mazurkach.

DSC_0011

DSC_0017

 

  • Ciasto z kremem ? Pewnie, czemu nie ! A może by tak zamiast standardowego kremu ze śmietany, margaryny i cukru przygotować krem na bazie kaszy ? Świetnie sprawdzi się tutaj kasza jaglana i kasza manna. Ja już kiedyś robiłam brownie z takim kremem i wszystkim smakowało, nawet największym łasuchom. Zajrzycie DO TEGO wpisu po przepis.

PS. Lada dzień pojawią się przepisy na dwa pyszne, zdrowe i dietetyczne ciasta, które w sam raz sprawdzą się podczas tych Świąt. Mam nadzieję, że Wam się spodobają i chętnie je postawicie na swoim Wielkanocnym stole.

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>