ZDROWE ŚNIADANIE NA DWA SPOSOBY

DSC_0491

Są dwa typy osób – jedni jedzą śniadanie wytrawne, a drudzy na słodko. Zgadzacie się ze mną ? Czasem jest jeszcze trzecia grupa (czyt. ja), która łączy te twa elementy i je różnorodnie. Często publikuję tutaj jadłospisy albo jakieś oddzielne przepisy (choć ostatnio trochę się opuściłam, wiem) i równie często dostaję od Was prośby o posiłki słodkie lub wytrawne. Dlatego, dzisiaj chciałam połączyć te dwa elementy i przygotowałam pomysł na śniadanie na słodko i na słono. Każdy znajdzie coś dla siebie !

A ty, co jesz na pierwszy posiłek ? Rano wolisz słodkie czy wytrawne smaki ?

Wiecie już, że uwielbiam omlety ! Ale zazwyczaj pokazuję je wszędzie w wersji słodkiej. Tym razem przygotowałam wytrawnego omleta z rybą i warzywami. Jeśli mam do dyspozycji węglowodany to zdecydowanie bardziej wolę zjeść taki posiłek niż z samych jajek – a tak właśnie kojarzą się zazwyczaj omlety. Spróbujcie mojej propozycji i dajcie znać, co o nim myślicie ! W moim jadłospisie ostatnio dominują, kombinuję tylko z dodatkami.

DSC_0547

Składniki:

  • 1 jajko
  • 60g mąki gryczanej
  • 10g lnu mielonego
  • 35g łososia wędzonego
  • kilka pieczarek
  • kawałek cebuli
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 5g oleju kokosowego
  • do podania: rukola, kilka pomidorków koktajlowych

To ilość składników, z jakich ja korzystałam. To takie danie, które swobodnie możecie dostosować pod swoje potrzeby i użyć więcej lub mniej poszczególnych produktów. Gęstość masy możecie modyfikować poprzez dodatek wody.

DSC_0548

DSC_0549

Len mielony zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i zaczekaj aż zgęstnieje. W miseczce rozbij jajko, wsyp mąkę, przyprawy (dodałam sól, pieprz i oregano) i dokładnie wymieszaj. Na patelni podsmaż pieczarki pokrojone w plasterki z cebulką. Uważaj żeby nie przypalić, bo omlet będzie niejadalny. Gotowe warzywa wrzuć do masy z mąką, dodaj len, wędzonego łososia i kiełki. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli masa będzie za gęsta, dolej wody. Smaż na oleju kokosowym (tutaj znajdziesz moją metodę smażenia omletów, aby były puszyste). Podałam z rukolą i pomidorkami. Pycha !

Porcja zawiera: 417 kcal  |  29g białka  |  38g węglowodanów  |  16g tłuszczu

Druga wersja śniadania – słodka. Niedawno kupiłam płatki ryżowe po raz pierwszy i przepadłam. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne i pasują do wielu potraw. Wiadomo, że jest to produkt przetworzony, ale jeśli mam do wyboru płatki owsiane i ryżowe to na pewno wybiorę te drugie. Ta propozycja jest mocno kokosowa – mam nadzieję, że lubicie ? Przepis, który za chwilę Wam podam to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale też na posiłek po treningu.

DSC_0491

Składniki:

  • 60g płatków ryżowych (mogą być też jaglane lub owsiane)
  • 80g mleka kokosowego gęstego
  • 15g odżywki białkowej – użyłam waniliowej *
  • 10g oleju kokosowego
  • kilka orzechów nerkowca
  • łyżka wiórek kokosa
  • łyżka pestek słonecznika

* Znów mam dla Was kod rabatowy na wszystkie produkty All Nutrition ze sklepu SFD. Podczas zakupów wpiszcie hasło: MAJLAA16, a otrzymacie 10% rabatu. Pamiętajcie, że promocja obowiązuje na wszystkie produkty, a nie tylko na suplementy.

DSC_0494

Płatki zalej gorącą wodą, przykryj i zaczekaj chwilkę aż namokną i zmiękną – najlepiej zrobić to od razu w garnku. Dodaj mleczko kokosowe (im bardziej gęste, tym lepiej) i podgrzewaj na niewielkim ogniu to momentu, aż masa stworzy jednolitą całość. Dodaj odżywkę białkową (ja ją wcześniej rozrabiam z odrobiną wody, aby nie powstały grudki) i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszaj, przełóż do talerza i ułóż dodatki. Ja wykorzystałam bakalie, ale równie dobrze możecie dodać owoce świeże lub suszone. Pamiętaj tylko, że wtedy zmieni się kaloryczność i zawartość węglowodanów.

Porcja zawiera: 660 kcal  |  23g białka  |  55g węglowodanów  |  39g tłuszczu

Standardowo, jak przy każdym kulinarnym wpisie czekam na Wasze propozycje i zdrowe przepisy. Przy okazji zapraszam na mojego Facebooka tam będę publikowała teraz więcej jadłospisów. Natomiast, jeśli szukacie indywidualnie dopasowanej diety to zapraszam do kontaktu – KLIK. 

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

twenty + thirteen =

  • Reply Julia

    „Wiadomo, że jest to produkt przetworzony, ale jeśli mam do wyboru płatki owsiane i ryżowe to na pewno wybiorę te drugie.” chciałabym się dowiedzieć więcej na ten temat, np. czy chodzi o samą szybkość robienia śniadania czy o coś więcej? Serdecznie pozdrawiam 🙂

    • Reply Roksana Środa

      Chodzi o to że ryż jest zdrowszy niż owies 🙂 Wszystkie płatki są w pewnym stopniu przetworzone, ale ja zazwyczaj kupuję jaglane i teraz będę te ryżowe – lepsza opcja niż owsiane.

  • Reply An

    Nurtuje mnie kwestia odżywek białkowych, wiele osób deklaruje, że nie spożywa nabiału, że nabiał blee jendak odżywkę białkowa „je”. A to przecież nie dość, że przetworzonych to produkt pochodzący od mleka. Więc jak jest z tymi odżywkami gdby je odnieść do nabiału?

    • Reply Roksana Środa

      No tak, klasyczne WPC I WPI są z mleka. Jeśli ktoś ma nietolerancje laktozy to może jeść izolat. Jeśli ktoś ma alergie na białka mleka to prawdopodobnie wgl nie będzie mógł. Natomiast, to jest tak mocno przetworzony produkt, że nie wiem czy zaliczanie go do nabiału ma jakikolwiek sens. Druga sprawa jeszcze, dlaczego dana osoba nie je tego nabiału 🙂

  • Reply Julia

    Ostatnio bardzo jestem ciekawa dietą wegetariańską, tylko nie jestem ekspertem w tych sprawach a już raz spażyłam się na ustalaniu sobie diety (1000 parę kcal dziennie, późniejsze problemy z miesiączka teraz ważę 57kg przy 165cm15 lat i nadal czuje ze może być lepiej…) mogłabyś kiedyś coś o tym napisać chodzi mi o podstawowe rady czy przestrogi. Kocham twojego bloga jest świetny. Dziękuję i pozdrawiam

    • Reply Roksana Środa

      Bardzo dziękuję ! 🙂
      Trzeba mieć ogromną wiedzę, żeby ułożyć dobry jadłospis wege. Nie czuje się na tyle mocna, żeby się wymądrzać w tym temacie i też nie układam na razie diet wegańskich i wegetariańskich. Planuję przygotować post o tym, jak łączyć produkty, żeby otrzymać białko pełnowartościowe z roślin – może on troche pomoże 🙂
      I przy okazji, odsyłam Cię też do tego wpisu —> http://majlaa.pl/jak-pokryc-zapotrzebowanie-w-diecie-weganskiej/

  • Reply Sanczo

    Czy zamiast łososia (jest za drogoi), można użyć dorsza wędzonego?
    Czy na blogu będzie więcej dań, jadłospisów pod mężczyzn, czy tylko piszesz bardziej pod płeć piękną?

    • Reply Roksana Środa

      W tym przypadku lepiej pstrąga, bo dorsz jest chuda ryba 🙂
      Myśle ze wiele tematów można dopasować do kobiet i mężczyzn. Nigdy nie kierunkowalam się na konkretna płeć. Ale wszystkie wasze propozycje tematów są zawsze mile widziane !! ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

one × five =