ŚWIĘTA W STYLU FIT: WIELKANOCNA BABKA MARCHEWKOWA

DSC_0164

Tak, jak wspomniałam ostatnio na Instagramie, mam dla Was rewelacyjny przepis na Wielkanocną babkę. Świetny skład i genialny smak – można chcieć czegoś więcej ? Bez najmniejszych wyrzutów sumienia możecie ją postawić na Świątecznym stole, albo… Zostawić całą dla siebie ! :) Jeszcze w najbliższym tygodniu przygotuję dla Was jeden przepis, tym razem na mazurka. Mam nadzieję, że się uda ! :)

Potrzebne składniki:

  • 6 jaj
  • 3 łyżki oleju kokosowego – ok. 25g
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 duża marchew
  • 1 duży banan – ok. 100g
  • 200 g mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • łyżeczka stevii – jeśli lubicie słodsze, możecie dodać więcej

DSC_0167

DSC_0169

DSC_0175

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy banana i miksujemy blenderem na gładką masę.

Żółtka oddziel od białek. Ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z roztopionym (i wystudzonym) olejem i mleczkiem kokosowym. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy tę „miksturę” do piany z białek i dokładni wszystko mieszamy mikserem na wolnym obrotach lub szpatułką. Uważajcie, żeby całkiem nie rozbić piany. Następnie, połączcie ze sobą wszystkie suche składniki i dodawajcie delikatnie do piany, cały czas mieszając. Ważne jest, aby mąkę i proszek do pieczenia przesiać !

Na koniec jeszcze tylko marchew z bananem. Znów dokładnie wymieszajcie całą masę i wylejcie do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 45 minut w 175°C

DSC_0165

DSC_0176

Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne. Dla mnie idealnie słodkie, choć osoby, które na co dzień jedzą słodycze mogą stwierdzić, że nie wystarczająco. Na szczęście ten aspekt można regulować samemu. Nie kruszy się, nie łamię… Aż sama jestem zaskoczona, że udała się za pierwszym razem !

Po więcej moich przepisów i pomysłów na zdrowe potrawy zapraszam na Instagrama !

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

  • Reply Nikola

    Czy mogę pominąć mleczko kokosowe lub zastąpić je czymś łatwodostępnym?

    • Reply Roksana

      Możesz zastąpić zwykłym mlekiem krowim lub dowolnym roślinnym :)

  • Reply Paulina

    A mąkę jaglaną tez można czymś zastąpić?

    • Reply Roksana

      Myślę, że dowolną mąką. Tak na prawdę wszystko możesz zamienić na inne składniki, ale nie wiem czy wtedy będzie zdrowa i dietetyczna :)

  • Reply krzysztof_wachol_89

    Uwielbiam ciasto marchewkowe, wiec taką zdrową wersję świątecznej babki z pewnością wypróbuję :)

  • Reply Kinga

    Przepyszna babka <3
    Jedynie zamiast stewii dodałam kilkanaście daktyli.
    Ciasto wyszło super- dobrze dopieczone i mokre :)
    Polecam wszystkim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>