Wchodząc do kuchni w głowie miałam tylko jedną myśl – zdrowe pączki na tłusty czwartek. Wszystko szło całkiem nieźle to momentu, aż musiałam je uformować i upiec. Cóż, pączków to raczej nie przypomina. Nigdy ich nie lubiłam, nie jadłam, więc i pieczenie nie wypaliło. Ale nie ma tego złego ! Powstały pyszne, zdrowe drożdżówki. Z deski zniknęło kilka zanim zdążyły przestygnąć – to chyba najlepsza rekomendacja ? 🙂
Składniki (15 sztuk):
- 300g mąki orkiszowej
- 100g odżywki białkowej – możecie ją zamienić na mąkę i dodać jakieś słodzidło
- 3 jajka
- 60g oleju kokosowego
- 100ml mleka kokosowego
- 5g lnu mielonego
Najpierw przygotuj len, zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i zaczekaj, aż zgęstnieje. W międzyczasie, oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianą ze szczyptą soli. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj odżywkę białkową, roztopiony (!) olej kokosowy, mleko i żółtka. Następnie, dodaj gotowy len i wszystko dokładnie zmiksuj. Na koniec wystarczy tylko dorzucić pianę z białek i gotowe. Gdyby masa była za gęsta, dolej odrobiny wody – najlepiej gazowanej. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby uformować je na folii za pomocą łyżki i nie rozlewało się. Gotowe bułeczki piekłam 20 minut w 160 stopniach.
Większość zrobiłam w wersji solo, a do części dodałam jedną czekoladkę – te podobno były najsmaczniejsze. Ale co się dziwić, czekolada zawsze zrobi robotę 😀
Możesz również dodać jakąś marmoladę, owoce, masło orzechowe… Albo po upieczeniu przekroić je na pół i czymś wysmarować. Macie tutaj wolne pole do popisu ! Mi bardzo smakowały same ze względu na czekoladowe białko, które dodałam, a z dodatkiem czekolady zostawiłam dla mamy.
Całość zawiera: 2292 kcal | 137g białka | 221g węglowodanów | 95g tłuszczu
1 sztuka (50g) zawiera: 153 kcal | 9g białka | 15g węglowodanów | 6g tłuszczu
Po przestygnięciu, polecam przykryć je lnianą ściereczką. Dzięki temu nie stwardnieją, będą mogły dłużej poleżeć (o ile nie zjecie ich od razu po upieczeniu), a jednocześnie nie zwilgotnieją, jak np. w woreczku foliowym.
Zróbcie i dajcie znać, jak smakują ! Może i nie wyglądają jak pączki… A gdyby tak w tym roku wprowadzić jakąś zmianę i zamiast tradycyjnych faworków albo pączków zrobić właśnie takie domowe drożdżówki ? Ja to Święto będę celebrowała po swojemu i pewnie nie na słodko 🙂
Świetny przepis, koniecznie muszę spróbować!
Mam pytanie, chciałam zapytać o podgrzewanie w mikrofalówkach. Co sądzisz na ten temat czy jest to niezdrowe lub szkodliwe?
Jakby nie było to promieniowanie i nie ma pozytywnego wpływu na zdrowie. Niektórzy wręcz twierdzą, że to straszne zło tego świata… Sama staram się odgrzewać jedzenie normalnie, ale nie jestem aż takim maniakiem żeby unikać tej mikrofali, jak ognia i korzystam.
Można dać żytnią zamiast orkiszowej ?
Żytnia jest trochę cięższa, ale stosuję ją przy wielu wypiekach, więc możesz spróbować 🙂
Można dać żytnią zamiast orkiszowej?
Witaj gdzie kupię odżywkę białkową i w jakiej jest cenie ?
W każdym sklepie z odżywkami i suplementami 🙂
Mam kod rabatowy 10% na produkty all nutrition w sklepie sfd.pl gdybyś chciała –> majlaa16