Ale mam dzisiaj dla Was przepis… Szybki, łatwy, zdrowy i do tego jeszcze przepyszny – czego chcieć więcej ? Jestem bardzo ciekawa, jak Wam się spodoba połączenie słodkich i słonych smaków w jednym posiłku… Chciałam tutaj wykorzystać to, co mamy dostępne latem – fasolkę, truskawki, a do tego trochę białka pod postacią kurczaka (jeśli nie jecie mięsa, możecie go zamienić np. na dorsza) i królowa kasz – jaglana.
Składniki:
- 150g piersi z kurczaka
- 50g kaszy jaglanej
- 50g fasolki szparagowej
- 10g oliwy z oliwek
- 50g truskawek
- garstka kiełek jarmużu lub innych
Przygotowanie takiego obiadu jest banalnie proste, a co najważniejsze – szybkie ! Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie kaszy, ale w międzyczasie możecie też przygotować pozostałe składniki i obiad w 15 minut gotowy ! Kaszę jaglaną ugotuj. Pierś z kurczaka pokrój na cienkie plastry i usmaż na patelni grillowej. W międzyczasie, przygotuj też fasolkę szparagową (może być mrożona, jeśli nie macie dostępu do świeżej) oraz truskawki. Całość ułóż, jak na zdjęciu lub po swojemu.
Całość dostarcza: 434 kcal | 39g białka | 38.7g węglowodanów | 13.7g tłuszczu
Połączenie mięsa i truskawek może się wydać niektórym osobom dość nietypowe i niepasujące albo niesmaczne (?). Ja pierwszy raz zjadłam mięso z truskawkami i borówkami, a konkretniej sałatkę z kaczką i owocami sezonowymi, w restauracji i od tej pory uwielbiam takie połączenie ! Truskawki w niewielkich ilościach na szczęście mi nie szkodzą, dlatego korzystam z nich, jak tylko mogę. Spróbujcie tego połączenia i koniecznie dajcie mi znać, czy taka opcja Wam pasuje !