Dzisiaj mam dla Was coś ekstra ! Kolejny przepis na pizzę, tym razem jej spód przygotowałam z kalafiora ! Idealnie sprawdzi się nie tylko u osób na diecie, ale też u wegetarian czy tych, z nietolerancją laktozy. Przepyszna i bardzo lekka przekąską, o której smaku w pewnym sensie możecie decydować same. Ja wykorzystałam tylko warzywa i drobiową wędlinę, ale następnym razem wypróbuję z jakimiś innymi składnikami.
- średniego rozmiaru kalafior
- jajko
- płaska łyżeczka bazylii
- płaska łyżeczka oregano
- szczypta soli i pieprzu
Kalafiora ugotujcie. Kiedy będzie już wystarczająco miękki, odlejcie wodę i zaczekajcie aż przestygnie. Następnie, zblendujcie go bardzo dokładnie, dodajcie jajko oraz przyprawy i jeszcze raz zblendujcie. Do masy możecie również dodać trochę parmezanu. Z jednego średniego kalafiora przygotujecie jedną dużą pizzę lub dwie mniejsze.
Zamiast sosu pomidorowego (niestety, jego przygotowanie zajmuje trochę czasu) wykorzystałam po prostu domowy ketchup – 100% warzyw. Gdybyście, jednak, miały ochotę na przygotowanie takiego sosu to pod spodem zamieszczam wszystkie niezbędne składniki.
- puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g)
- mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Cebulę pokrój w niedużą kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, smaż z cebulą 2-3 minuty, po czym wlej na patelnię pomidory z puszki. Dodaj zioła, przyprawy, cukier i wymieszać całość. Smaż bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody – sos ma być bardzo gęsty. W trakcie smażenia sprawdź smak – ewentualnie dodaj przyprawy wedle własnego gustu.
- papryka czerwona
- cebula
- pieczarki
- wędlina z piersi kurczaka
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na blasze wyłóż papier do pieczenia, lekko posmaruj go olejem, następnie wyłóż ciasto. Uformuj z niego okrąg o grubości ok. 1 cm. Podpiecz w piekarniku przez ok. 30-35 minut (jeśli wcześniej zacznie się rumienić, przykryj papierem). Po wstępnym pieczeniu rozsmaruj na cieście sos pomidorowy i wyłóż pozostałe składniki i raz jeszcze wstaw do piekarnika na ok. 5 minut – składniki się podgrzeją. Przed podaniem wyłóż na wierzch rukolę. Smacznego!
Sprzedam Wam jeszcze jednego newsa na temat tej pizzy… Do swojego bilansu nie wliczam w ogóle warzyw, więc taką pizzę mogę jeść w dowolnych ilościach, wliczając tylko jajko. Żyć nie umierać, prawda ?
Dajcie znać, jak Wam smakuje !
świetna! juz od dawna się przymierzam do zrobienia takiej pizzy ale miałam obawy że nie wyjdzie, ale skoro mam już przepis od ukochanej blogerki to koniecznie wypróbuję
Czy taki kalafiorowy spód nie kruszy się? Chciałabym wypróbować taką odmienioną pizzę, narobiłaś mi apetytu
Nie Piecz w piekarniku góra-dół