PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA

DSC_0133

Dzisiaj mam dla Was coś ekstra ! Kolejny przepis na pizzę, tym razem jej spód przygotowałam z kalafiora ! Idealnie sprawdzi się nie tylko u osób na diecie, ale też u wegetarian czy tych, z nietolerancją laktozy. Przepyszna i bardzo lekka przekąską, o której smaku w pewnym sensie możecie decydować same. Ja wykorzystałam tylko warzywa i drobiową wędlinę, ale następnym razem wypróbuję z jakimiś innymi składnikami.

Składniki na spód do pizzy:
  • średniego rozmiaru kalafior
  • jajko
  • płaska łyżeczka bazylii
  • płaska łyżeczka oregano
  • szczypta soli i pieprzu

Kalafiora ugotujcie. Kiedy będzie już wystarczająco miękki, odlejcie wodę i zaczekajcie aż przestygnie. Następnie, zblendujcie go bardzo dokładnie, dodajcie jajko oraz przyprawy i jeszcze raz zblendujcie. Do masy możecie również dodać trochę parmezanu. Z jednego średniego kalafiora przygotujecie jedną dużą pizzę lub dwie mniejsze.

Zamiast sosu pomidorowego (niestety, jego przygotowanie zajmuje trochę czasu) wykorzystałam po prostu domowy ketchup – 100% warzyw. Gdybyście, jednak, miały ochotę na przygotowanie takiego sosu to pod spodem zamieszczam wszystkie niezbędne składniki.

Składniki na sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g)
  • mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Cebulę pokrój w niedużą kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, smaż z cebulą 2-3 minuty, po czym wlej na patelnię pomidory z puszki. Dodaj zioła, przyprawy, cukier i wymieszać całość. Smaż bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody – sos ma być bardzo gęsty. W trakcie smażenia sprawdź smak – ewentualnie dodaj przyprawy wedle własnego gustu.

DSC_0129

Dodatki do pizzy:
  • papryka czerwona
  • cebula
  • pieczarki
  • wędlina z piersi kurczaka

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na blasze wyłóż papier do pieczenia, lekko posmaruj go olejem, następnie wyłóż ciasto. Uformuj z niego okrąg o grubości ok. 1 cm. Podpiecz w piekarniku przez ok. 30-35 minut (jeśli wcześniej zacznie się rumienić, przykryj papierem). Po wstępnym pieczeniu rozsmaruj na cieście sos pomidorowy i wyłóż pozostałe składniki i raz jeszcze wstaw do piekarnika na ok. 5 minut – składniki się podgrzeją. Przed podaniem wyłóż na wierzch rukolę. Smacznego!

Sprzedam Wam jeszcze jednego newsa na temat tej pizzy… Do swojego bilansu nie wliczam w ogóle warzyw, więc taką pizzę mogę jeść w dowolnych ilościach, wliczając tylko jajko. Żyć nie umierać, prawda ? :)

Dajcie znać, jak Wam smakuje !

dietetyczna pizza jak zrobić pizzę z kalafiora pizza kalafiorowa pizza na diecie pizza na spodzie z kalafiora przepis na pizzę z kalafiora
Next Post ZDROWE ZAMIENNIKI DO WIELKANOCNYCH WYPIEKÓW

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

  • Reply kulaabulaa

    świetna! juz od dawna się przymierzam do zrobienia takiej pizzy ale miałam obawy że nie wyjdzie, ale skoro mam już przepis od ukochanej blogerki to koniecznie wypróbuję :)

  • Reply julia.presz

    Czy taki kalafiorowy spód nie kruszy się? Chciałabym wypróbować taką odmienioną pizzę, narobiłaś mi apetytu :D

    • Reply Roksana

      Nie :) Piecz w piekarniku góra-dół

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>