Na dobry dzień granola ! Możemy ją dodać do jogurtu (najlepiej naturalnego), mleka, posypać owoce, czy nawet zjeść samodzielnie, jako przekąskę. Jej głównym składnikiem są oczywiście płatki owsiane górskie – o ich niesamowitych właściwościach pisałam już tutaj.
Pyszna, odżywcza i przede wszystkim zdrowa! Musimy pamiętać, że te pseudo granole, które możemy kupić w sklepie są wypchane cukrem i wypełniaczami smaku, a TA jest w 100% naturalna – jedyny cukier to owocowa fruktoza i miód.
Składniki:
- 200g płatków owsianych
- 50g orzechów (ja użyłam ziemnych)
- 40g suszonych bananów
- 40g rodzynek
- 40g suszonych jabłek
- wiórki kokosowe
- łyżka oliwy
- 3, 4 łyżki miodu
Możemy także dodać wanilię, cynamon, mleko migdałowe lub kokosowe i inne, wybrane owoce.
1. Jabłka i banany kroimy i suszymy w piekarniku lub w jakiś inny dowolny sposób
2. Siekamy orzechy i wszystkie inne dodatki, które wybierzemy (suszone owoce, migdały, daktyle, itp)
3. Płatki owsiane podprażamy w piekarniku lub na patelni (do lekkiego zarumienienia)
4. W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki (rodzynki i kokos także), a w drugim mieszamy oliwę z miodem (wlejcie najpierw oliwę, wtedy miód nie obklei ścianek naczynia)
5. Miód z oliwą wlewamy do suchych składników i wszystko mieszamy
6. Pieczemy w piekarniku ok. 40min (180 st) często mieszając tak, żeby nie spaliły się płatki