KREM DYNIOWY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

DSC_0080

Jesień i dynia do dwa nierozłączne i świetnie komponujące się ze sobą elementy. Uwielbiam dynię i wszystko, co powstaje z jej użyciem – zupy, makaron, słodkości, omlety… Warzywo idealne ! W zeszłym roku zajadałam się kremem z dyni z dodatkiem rozgrzewających przypraw i grzanek, ale tym razem postanowiłam spróbować trochę bardziej orientalnej wersji i dynię połączyłam z mleczkiem kokosowym. Pycha ! PS. W planach mam jeszcze jedną zupę, tym razem dynia + sok z pomarańczy. Ciekawa jestem, jak się sprawdzi 🙂

DSC_0077

DSC_0083

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 niewielka dynia – około 500g po obraniu
  • 250g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 szklanki bulionu – wykorzystałam bulion warzywny
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 400ml mleczka kokosowego
  • przyprawy: curry, chilli, cynamon, odrobina imbiru

Dynię obrałam, oczyściłam i pokroiłam na większą kostkę. Następnie, obrałam ziemniaki, umyłam i również pokroiłam w kostkę. W międzyczasie, przygotowałam cebulę i czosnek. Cebulę pokroiłam z kostkę, a czosnek poszatkowałam i podsmażyłam wszystko na oleju kokosowym. Kiedy cebula już się zarumieniła, dorzuciłam dynię i ziemniaki. W tym momencie dodaję zawsze przyprawy. Poprzez podgrzanie nadają większego aromatu i smaku. Pamiętaj, aby cały czas mieszać, bo dynia bardzo łatwo może się przypalić ! Po chwili dolewam bulion i gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodaję mleczko kokosowe i wszystko bardzo dokładnie blenduję. Jej gęstość możecie dowolnie modyfikować poprzez dodatek bulionu lub ewentualnie wody.

Całość podałam tylko z sosem balsamico, ale możecie również przygotować grzanki, posypać pestkami dyni albo po prostu przyozdobić mleczkiem kokosowym.

DSC_0076

____________________________

Dlaczego warto maksymalnie wykorzystać sezon na dynię ? Dynia jest świetnym źródłem beta-karotenu oraz witaminy C. Poza tym, dostarcza również (choć w mniejszych ilościach) innych witamin i minerałów, jak tiamina, niacyna, ryboflawina, wapń, magnez czy żelazo. Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu, a tym samym, zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Jednak, warto pamiętać o tym, że dynia jest produktem o wysokim indeksie glikemicznym (75), co nie jest wskazane np. przy cukrzycy.

____________________________

DSC_0079

DSC_0074 (2)

Standardowo, jak przy wszystkich wpisach kulinarnych, czekam na Wasze pomysły i przepisy ! Może macie jakiś niestandardowy pomysł na wykorzystanie dyni ? Chętnie z nich skorzystam, bo uwielbiam ten sezon !

Po więcej przepisów zapraszam na mojego Instagrama

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

10 + 6 =

  • Reply Agata

    Jakiego mleczka kokosowego używasz? 🙂 Przepis na pewno wybrobuje! 🙂

    • Reply Roksana

      Różnych.. Tym razem miałam jakieś TaoTao 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

twenty − eleven =