Nieustannie przewija się temat odżywki białkowej … Czy osoby, które nie ćwiczą mogą z niej korzystać. Czy można ją jeść w dni nietreningowe, czy tylko po treningu. Ile razy dziennie i jak dużo. I ostatecznie, do czego tak właściwie ją wykorzystać. Ja akurat nie przepadam za smakiem shake’ów proteinowych. Zrobiłam go raz i prawdopodobnie nigdy więcej nie zrobię. W zamian za to, białko dodaję zwykle do posiłku po treningu czy śniadania. Przygotowałam dla Was trzy propozycje posiłków na słodko, w których właśnie jednym ze składników jest białko. Możecie je zjeść po treningu, na deser albo jakiś inny posiłek.
Tiramisu przygotowałam na tegoroczny Tłusty Czwartek. Za pączkami nie przepadam, a z faworków zrezygnowałam ze względu na dietę. Postanowiłam, jednak, osłodzić sobie ten dzień i zrobiłam mój ukochany deser, w wersji bardziej fit – Tiramisu !
Potrzebne składniki (na 1 porcję):
- 1 jajko
- 5g białka – najlepsze będzie tiramisu lub waniliowe
- 10g mąki – użyłam mąki z amarantusa, ale możecie skorzystać z jakiejś innej
- odrobina proszku do pieczenia
- woda mineralna
- kawa
Powyższe składniki (oprócz kawy) dokładnie ze sobą wymieszajcie i usmażcie omlet. W TYM wpisie możecie przeczytać o moim sposobie na omlety – zawsze są mega puszyste ! Kiedy wystygnie, połamcie go na drobniejsze kawałki albo wytnijcie formę, w której zrobicie deser. Na koniec, bardzo dokładnie namoczcie go wcześniej zaparzoną i przestudzoną kawą.
- 125g chudego twarogu
- 15g białka – wykorzystałam waniliowe
- 2 białka jaj
- odrobina ekstraktu o zapachu tiramisu (można z niego zrezygnować)
- opcjonalnie trochę likieru amaretto
Wszystkie powyższe składniki dokładnie ze sobą zmiksujcie i jeśli będziecie chcieli, dodajcie ekstrakt i likier. Do szklanki lub innego naczynia włóżcie omlet. Następnie, wylejcie masę serową i odstawcie do lodówki, aż stężeje. Na wierzchu posypałam naturalnym kakao. Pycha !
Znacie może popularny, ryżowy deser Belrisso. Ja go uwielbiam i kiedyś jadłam codziennie ! Teraz też jem bardzo często, ale w zdrowszej wersji. Szczerze mówiąc, z dodatkiem białka o smaku wanilii, praktycznie nie różni się w smaku od tego kupionego w sklepie. Natomiast, skład nie do porównania.
Potrzebne składniki:
- 50g ryżu (najlepszy będzie jaśminowy lub basmati)
- 20-30g odżywki białkowej o smaku Wanilii lub czekolady (w zależności od tego, jak słodki deser chcecie otrzymać). Pamiętacie o promocji na wszystkie produkty All nutrition ? Kod promocyjny nadal działa. Wystarczy, że podczas zamówień w sklepie SFD wpiszcie hasło: MAJLAA16 , a zostanie Wam naliczony rabat 10%
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Zamiast wody możecie również użyć mleka krowiego (ja z niego zrezygnowałam) lub spróbować z roślinnym.
Ryż gotujecie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzacie i podlewacie delikatnie wodą – tak, żeby nie był suchy, a delikatnie płynny. Następnie, wsypujecie odżywkę białkową i dokładnie mieszacie. Jeśli masa będzie za gęsta, dolejcie jeszcze trochę wody.
Pamiętajcie, że to tylko przykładowe proporcje. Dostosujcie je do swojego zapotrzebowania. Równie dobrze, możecie wykorzystać 100g ryżu i 40g białka albo odwrotnie – mniej wszystkich składników.
Taki sernik jest genialnym rozwiązaniem podczas Świąt i innych uroczystości oraz, kiedy najdzie Was nagła ochota na coś słodkiego. Robiłam go już kilka razy z różnymi smakami białka i większość domowników nawet nie domyśliła się, że jest to zdrowy i dietetyczny wypiek. Smakuje na prawdę rewelacyjnie !
Składniki na spód:
- 6 łyżek otrębów pszennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka masła orzechowego (najlepiej 100%)
Składniki na masę:
- gęsty jogurt naturalny – 350g (możecie użyć serka typu Bieluch)
- twaróg chudy – 125g
- 60g odżywki białkowej (użyłam migdałowej) – możecie ją zastąpić mąką
- 2 białka jaj
- 1 żółtko
- szczypta soli
Jajka zmiksuj na puszystą masę. Dorzuć do niej wszystkie pozostałe produkty i bardzo dokładnie wymieszaj. Brytfankę (tortownicę) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej powstałą masę i piecz 10 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotuj masę serową.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnym naczyniu połącz wszystkie pozostałe składniki, tj. ser twarogowy, jogurty naturalne, odżywkę białkową i żółtko jaja. Następnie, bardzo delikatnie wymieszajcie pianę z pozostałą masą. Wylejcie na wcześniej przygotowany spód i pieczcie 50 minut w 150 stopniach. Bardzo ważne jest, abyście ciasto pozostawili do wystygnięcia w piekarniku !
Co myślicie o tego typu wpisach ? Mam nadzieję, że spodobają Wam się te przepisy i chętnie je wypróbujecie
Ślinka cieknie na pewno wyprobuje, dzięki!!
Czy białka z sfd mają w składzie laktoze?
kazde WPC ma laktoze, WPI nie.
Ja katuję ostatnio ciasteczka owsiane z odżywką białkową. Może nie jest to typowy deser, ale bardzo fajna przekąska. Płatki owsiane, banany, kakao, odżywka białkowa i posiekane suszone owoce. Wszystko zblendowane i pieczone w 220 stopniach (15 min.). Pyszne!