Kolejna propozycja jadłospisu na cały dzień. Wiosną i latem w moim jadłospisie królują głównie warzywa i owoce. Często wybieram ryby i owoce morza zamiast mięsa. Jadam głównie przeróżne sałatki z oliwą i sokiem z cytryny. I przede wszystkim woda z plasterkami zielonego ogórka lub cytryny. Uwielbiam wiosnę! Was też zachęcam do małej zmiany i takiego wiosennego „oczyszczenia”. Pojawia się coraz więcej sezonowych produktów, żal byłoby z nich nie korzystać !
Pełnoziarniste pancakes
Uwielbiam naleśniki! Pod każdą postacią – nie ważne czy na słodko czy wytrawne. Jednak nie ma co ukrywać, że klasyczne naleśniki nie są wskazane osobom, które są na diecie. Dlatego, jak zawsze kombinuje i wymyślam przepisy, na które każdy może sobie pozwolić, bez wyrzutów sumienia.
Jogurt naturalny z jabłkiem
Taki „deser” do świetny pomysł na drugie śniadanie. Jeśli jecie 5 posiłków (albo przynajmniej staracie się) to drugie śniadanie i deser są przekąskami, czyli powinny dostarczać ok. 200 kcal.
Potrzebujemy:
- pół jogurtu naturalnego
- jabłko
- łyżeczka cynamonu
Jabłko jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowej perystaltyki jelit. Każdy z Nas powinien spożywać dziennie minimum (!) 26g błonnika. Poza tym, jabłka są jednym z elementów tzw. diety bogatoresztkowej, która reguluje i poprawia pracę przewodu pokarmowego.
Całość zawiera: 138kcal | 5g białka | 20g węglowodanów | 3,8g tłuszczu
„Potrawka” warzywna z ryżem
Jedno z moich ulubionych dań na niesamowicie szybki i pyszny obiad. Naturalny ryż jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów i błonnika. Często trafiam na pytania czy w ogóle jest jakaś różnica pomiędzy ryżem brązowym i białym. Ten biały pozbawiony jest otoczki, która to właśnie zawiera dużą ilość błonnika i wielu witamin. Poza tym, brązowy ma niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Tak więc, naturalny jest zdecydowanie lepszym wyborem!
Potrzebne składniki:
- kilka sporej wielkości pieczarek
- 1 cukinia
- pomidory w puszce
- pół woreczka ryżu
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, sól
Pieczarki i cukinię kroimy w talarki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Po kilku minutach solimy, aby cukinia puściła wodę. Kiedy warzywa zmiękną i zdecydowanie zmniejszą swoją objętość, dodajemy pomidory w puszce. Na jedną porcje zdecydowanie wystarczy pół puszki. Całość doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem.
Całość zawiera: 331kcal | 9,4g białka | 43,6g węglowodanów | 12g tłuszczu
Sałatka z pomarańczą i fetą
Potrzebne składniki:
- garść rukoli (lub mieszanki sałat)
- plaster sera feta
- 1/4 pomarańczy
- łyżeczka nasion słonecznika
- odrobina oliwy z oliwek
To moje ostatnie odkrycie i ulubiona sałatka. Lekka i idealna na przekąskę. Najlepiej użyć rukoli, ponieważ ma dość charakterystyczny ostry smak. Do tego słodki owoc i słony ser. Według mnie, połączenie perfekcyjne!
Całość zawiera: 165kcal | 4g białka | 6,8g węglowodanów | 13,2g tłuszczu
Faszerowana cukinia
Potrzebne składniki:
- pół sporej cukinii
- pół pomidora
- łyżka kukurydzy
- 3 łyżki kaszy pęczak
- 2-3 pieczarki
- łyżeczka koncentraty pomidorowego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- bazylia, sól, pieprz
Pomidory i pieczarki (oraz inne warzywa, które sobie wybierzecie) pokrójcie na małe kawałki i podsmażcie na odrobinie oliwy. Dodajcie kukurydzę, bazylię, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie i zmniejszą swoją objętość dodajcie koncentrat pomidorowy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możecie dolać odrobinę (!) wody. W międzyczasie ugotujcie kasze al’dente i kiedy będzie gotowa, wymieszajcie z warzywami. Wydrążcie miąższ z cukinii i wypełnijcie przygotowaną wcześniej masą. Całość piekę ok. 20 minut w 175 stopniach.
Możecie dowolnie modyfikować warzywa, które znajdują się w przepisie. Możecie zrezygnować również z kaszy. Dołożyć odrobinę kurczaka lub tuńczyka. Wszystko tak na prawdę zależy od waszych upodobań. Warto jeść kolację na ciepło, ponieważ rozgrzewa organizm i pobudza trawienie, a takie faszerowane warzywa są świetnym pomysłem – polecam również paprykę.
Całość zawiera: 205kcal | 5,9g białka | 29,9g węglowodanów | 7,3g tłuszczu
Te placuszki są najlepsze !