Mam dla Was pierwszy wpis z nowego cyklu o zdrowych alternatywach dla popularnych i, niekoniecznie zdrowych, posiłków. Pytałam Wam, jaki przepis chcielibyście, jako pierwszy. Najwięcej osób wspominało o kuchni włoskiej, głównie pizza i makarony. No to padło na pizzę! Bardzo zdrowa i bardzo fit, nawet osoby na restrykcyjnej diecie będą mogły sobie na nią pozwolić. Jestem ciekawa, jak Wam się spodoba A w komentarzach zostawiajcie pomysły i prośby na kolejne dania.
Potrzebne składniki:
- 7 białek
- 3 jajka
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego (np z tego przepisu)
- 1 – 2 ząbki przeciśniętego czosnku
- kilka plasterków szynki
- ok. 75g mozarelli
- pieczarki
- kukurydza
- sól, pieprz
- zioła
Ubij na sztywno 5 białek, dodając szczyptę soli. W osobnej misce, z przyprawami (czosnek i odrobina pieprzu) ubij 2 białka i 3 jajka. Kiedy otrzymacie już puszystą masę, wlejcie ją do białek i delikatnie wymieszajcie. Gotowe „ciasto” przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
Upieczony spód wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim sos i ułóż wszystkie przygotowane dodatki. Rozłożyłam warzywa, które wymieniłam w składnikach a na wierzch starłam mozarellę. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni i wstaw ponownie na około 10-15 minut.
Mała porada: Takie „ciasto” nie rośnie, więc nawet jeśli lubicie pizzę na cieniutkim spodzie nie przesadzajcie, bo później będzie problem z pokrojeniem jej. Pamiętajcie, że to nie jest klasyczny spód na drożdżach. Nie powtarzajcie mojego błędu i nie zamieniajcie papieru do pieczenia na folię – odklejenie jej to był istny horror.
Zróbmy małe porównanie…
Klasyczna, duża (ok. 40cm) pizza z takimi dodatkami to około 2900 kalorii, 126g białka, 134g tłuszczu i 315g węglowodanów. Tłuszcz to głównie ten niezdrowy, pochodzący z sera żółtego, a węglowodany to przede wszystkim mąka pszenna, z której zrobiony jest spód. Do tego wysoki indeks glikemiczny, przez co za jakiś czas znów czujemy się głodni i mamy ochotę na kolejny kawałek pizzy. Ale żeby nie popadać w skrajność, raz na jakiś czas nie zaszkodzi!
Pizza, którą Wam proponuję to 996 kalorii, 82g białka, 66g węglowodanów, 41g tłuszczu. Białko to głównie chuda wędlina drobiowa, białka jaj i mozarella, węglowodany pochodzą z kukurydzy a tłuszcze z mozarelli i żółtek jaj… Sami zdecydujcie, którą wersję wolicie
Już wiem co zrobię następnym razem
Fajny przepis dla osoby co musi gluten wycofać z jadłospisu:)
o, niespodzianka. Spodziewałam się raczej pizzy na razowej mące, ale podeszłaś do tematu zupełnie z innej strony! Super, na pewno wypróbuję