Zrobiłam już mazurka i improwizowane ciasto z kremem kokosowym (migawkę wrzucałam wczoraj na Instagrama) – na tym miałam skończyć. Ale dzisiaj poczułam chęć zrobienia czegoś jeszcze i tak powstało to cudo ! Jej przygotowanie zajęło mi jakieś 40 minut razem z pieczeniem. Z tym przepisem zdążycie jeszcze z wypiekami na Święta. Już spróbowałam kawałek i wyszła pyszna – zresztą, w innym wypadku nie dawałabym Wam przepisu 🙂 Ciasto jest mocno słodkie, a gorzka czekolada to przełamuje – idealnie !
Przy okazji powiem Wam, że kiedyś ciasto bez cukru i tłustego kremu (no dobra, jabłecznik i sernik to wyjątek) mogło dla mnie nie istnieć. A teraz, wszystkie moje wypieki nie zawierają cukru, margaryny i większość z nich glutenu. A to, co najlepsze – wszystkie są niesamowicie pyszne i cała rodzina się do nich przekonuje.
Składniki:
- 3 jajka
- 100g mąki jaglanej
- 20g mąki kokosowej
- 30g skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 12g lnu mielonego
- 50g mleka kokosowego
- 60g odżywki białkowej (możesz zamienić na mąkę i dodać słodzik)
Len zalej gorącą wodą i zaczekaj chwilę, aż zgęstnieje. Do miski wbij całe jajka i ubij mikserem na puszystą pianę. Do jajek przesiej wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj odżywkę białkową i wymieszaj. Na koniec wystarczy tylko dodać gotowe siemię lniane, mleko i całość dokładnie zmiksować. Ciasto przelej do formy i piecz 30 minut w 180 stopniach. Swoją babkę polałam roztopioną czekoladą gorzką – 95%.
Całość (bez polewy) dostarcza: 1016 kcal | 87.7g białka | 105.7g węglowodanów | 26.9g tłuszczu
Chwalić mi się tutaj, jakie wypieki przygotowaliście na Święta. Przepisy również mile widziane ! Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu na tę babkę, marchewkową z zeszłego roku lub muffiny cytrynowe, które ostatnio robiłam. Wszystkie te przepisy są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie dzisiaj to jeszcze jutro możecie je na spokojnie przygotować 🙂
Uwielbiam twoje przepisy. Już raczej nie na swieta, ale kiedys na pewno sprobuje tej babki 🙂
Ja się ciesze, ze uzywasz maki bezglutenowej, nie korzystasz z nabialu, itp. To duzy ukłon w kierunku osob alergicznych. Osobom zdrowym użycie maki jaglanej nie zaszkodzi, ale osobom z celiakia pszenna juz tak. Dzięki za to, oby tak dalej !
Ps. A moze cierpisz na nietolerancje i stąd takie przepisy ?
Nie, nie mam nietolerancji glutenu, ale staram się minimalizować jego użycie. Nie wykluczam całkowicie, bo czasem jem płatki owsiane, makaron orkiszowy czy po prostu coś poza domem, co ma w sobie gluten. Ale jeśli gotuję sobie sama w domu to zazwyczaj korzystam z produktów bez glutenu 🙂