WIELKANOCNA BABKA NA OSTATNIĄ CHWILĘ

Zrobiłam już mazurka i improwizowane ciasto z kremem kokosowym (migawkę wrzucałam wczoraj na Instagrama) – na tym miałam skończyć. Ale dzisiaj poczułam chęć zrobienia czegoś jeszcze i tak powstało to cudo ! Jej przygotowanie zajęło mi jakieś 40 minut razem z pieczeniem. Z tym przepisem zdążycie jeszcze z wypiekami na Święta. Już spróbowałam kawałek i wyszła pyszna – zresztą, w innym wypadku nie dawałabym Wam przepisu 🙂 Ciasto jest mocno słodkie, a gorzka czekolada to przełamuje – idealnie !

Przy okazji powiem Wam, że kiedyś ciasto bez cukru i tłustego kremu (no dobra, jabłecznik i sernik to wyjątek) mogło dla mnie nie istnieć. A teraz, wszystkie moje wypieki nie zawierają cukru, margaryny i większość z nich glutenu. A to, co najlepsze – wszystkie są niesamowicie pyszne i cała rodzina się do nich przekonuje.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100g mąki jaglanej
  • 20g mąki kokosowej
  • 30g skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12g lnu mielonego
  • 50g mleka kokosowego
  • 60g odżywki białkowej (możesz zamienić na mąkę i dodać słodzik)

Len zalej gorącą wodą i zaczekaj chwilę, aż zgęstnieje. Do miski wbij całe jajka i ubij mikserem na puszystą pianę. Do jajek przesiej wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj odżywkę białkową i wymieszaj. Na koniec wystarczy tylko dodać gotowe siemię lniane, mleko i całość dokładnie zmiksować. Ciasto przelej do formy i piecz 30 minut w 180 stopniach. Swoją babkę polałam roztopioną czekoladą gorzką – 95%.

Całość (bez polewy) dostarcza: 1016 kcal  |  87.7g białka  |  105.7g węglowodanów  |  26.9g tłuszczu

Chwalić mi się tutaj, jakie wypieki przygotowaliście na Święta. Przepisy również mile widziane ! Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu na tę babkę, marchewkową z zeszłego roku lub muffiny cytrynowe, które ostatnio robiłam. Wszystkie te przepisy są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie dzisiaj to jeszcze jutro możecie je na spokojnie przygotować 🙂

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

nine − two =

  • Reply Anonim

    Uwielbiam twoje przepisy. Już raczej nie na swieta, ale kiedys na pewno sprobuje tej babki 🙂

  • Reply Ewka

    Ja się ciesze, ze uzywasz maki bezglutenowej, nie korzystasz z nabialu, itp. To duzy ukłon w kierunku osob alergicznych. Osobom zdrowym użycie maki jaglanej nie zaszkodzi, ale osobom z celiakia pszenna juz tak. Dzięki za to, oby tak dalej !
    Ps. A moze cierpisz na nietolerancje i stąd takie przepisy ?

    • Reply Roksana Środa

      Nie, nie mam nietolerancji glutenu, ale staram się minimalizować jego użycie. Nie wykluczam całkowicie, bo czasem jem płatki owsiane, makaron orkiszowy czy po prostu coś poza domem, co ma w sobie gluten. Ale jeśli gotuję sobie sama w domu to zazwyczaj korzystam z produktów bez glutenu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 + two =