Ile razy pomyślałaś o słodkościach, które pojawią się na Świątecznym stole ? Uporczywe myśli pojawiają się głównie u osób na diecie. Z tyłu głowy macie wszystko to, co powinniście zjeść, a przed oczami ciasta, ciasteczka i sałatki, na które (teoretycznie) nie możecie sobie pozwolić. No i jak tu się nie zdołować ? Kawałek ciasta to nie tragedia ! Ale zazwyczaj na kawałku się nie kończy… Mam dla Was dobrą wiadomość, bo ostatnio wpadł mi do głowy pomysł przygotowania sernika „bez wyrzutów sumienia”. Bez cukru, (dla chętnych) bez mąki i ze świetnym składem. A jakby tego było jeszcze mało – jest rewelacyjny w smaku !
Składniki na spód:
- 6 łyżek otrębów pszennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka masła orzechowego (najlepiej 100%)
Jajka zmiksuj na puszystą masę. Dorzuć do niej wszystkie pozostałe produkty i bardzo dokładnie wymieszaj. Brytfankę (tortownicę) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej powstałą masę i piecz 10 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotuj masę serową.
Składniki na masę:
- gęsty jogurt naturalny – 350g (możecie użyć serka typu Bieluch)
- twaróg chudy – 125g
- 60g odżywki białkowej (użyłam migdałowej) – możecie ją zastąpić mąką
- 2 białka jaj
- 1 żółtko
- szczypta soli
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnym naczyniu połącz wszystkie pozostałe składniki, tj. ser twarogowy, jogurty naturalne, odżywkę białkową i żółtko jaja. Następnie, bardzo delikatnie wymieszajcie pianę z pozostałą masą. Wylejcie na wcześniej przygotowany spód i pieczcie 50 minut w 150 stopniach. Bardzo ważne jest, abyście ciasto pozostawili do wystygnięcia w piekarniku !
Całe ciasto zawiera: 933 kcal | 109g białka | 48g węglowodanów | 30,7g tłuszczu
Ja je na pewno przygotuję na Święta, podam na stół i będę obserwować reakcję gości. Oczywiście nie powiem, jaki jest jego skład ! Ciekawa jestem, czy ktoś odgadnie, że to nie jest zwykły, sklepowy sernik 🙂
A możecie macie jakieś ciekawe przepisy na fit ciasta ? Zostawcie w komentarzu, chętnie wypróbuję ! A ja będę jeszcze kombinowała z innymi przepisami, może powstanie coś fajnego… 🙂
Taki ma być spieczony z góry? bo chyba nie za bardzo jest zdrowy taki mocno brązowy?.
Niezdrowe jest jeśli spieczemy węglowodany 😉 W przypadku białka nie ma to takiego znaczenia. Poza tym, tutaj też trochę zadziałała obróbka, w rzeczywistości nie jest taki ciemny 🙂
thanks for ythe great info