ŚWIĘTA W STYLU FIT – SERNIK BEZ MĄKI I CUKRU

DSC_3245

Ile razy pomyślałaś o słodkościach, które pojawią się na Świątecznym stole ? Uporczywe myśli pojawiają się głównie u osób na diecie. Z tyłu głowy macie wszystko to, co powinniście zjeść, a przed oczami ciasta, ciasteczka i sałatki, na które (teoretycznie) nie możecie sobie pozwolić. No i jak tu się nie zdołować ? Kawałek ciasta to nie tragedia ! Ale zazwyczaj na kawałku się nie kończy… Mam dla Was dobrą wiadomość, bo ostatnio wpadł mi do głowy pomysł przygotowania sernika „bez wyrzutów sumienia”. Bez cukru, (dla chętnych) bez mąki i ze świetnym składem. A jakby tego było jeszcze mało – jest rewelacyjny w smaku !

Składniki na spód:

  • 6 łyżek otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (najlepiej 100%)

Jajka zmiksuj na puszystą masę. Dorzuć do niej wszystkie pozostałe produkty i bardzo dokładnie wymieszaj. Brytfankę (tortownicę) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej powstałą masę i piecz 10 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotuj masę serową.

DSC_3247

DSC_3246

Składniki na masę:

  • gęsty jogurt naturalny – 350g (możecie użyć serka typu Bieluch)
  • twaróg chudy – 125g
  • 60g odżywki białkowej (użyłam migdałowej) – możecie ją zastąpić mąką
  • 2 białka jaj
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnym naczyniu połącz wszystkie pozostałe składniki, tj. ser twarogowy, jogurty naturalne, odżywkę białkową i żółtko jaja. Następnie, bardzo delikatnie wymieszajcie pianę z pozostałą masą. Wylejcie na wcześniej przygotowany spód i pieczcie 50 minut w 150 stopniach. Bardzo ważne jest, abyście ciasto pozostawili do wystygnięcia w piekarniku !

DSC_3249

DSC_3255

 

Całe ciasto zawiera: 933 kcal  |  109g białka  |  48g węglowodanów  |  30,7g tłuszczu

Ja je na pewno przygotuję na Święta, podam na stół i będę obserwować reakcję gości. Oczywiście nie powiem, jaki jest jego skład ! Ciekawa jestem, czy ktoś odgadnie, że to nie jest zwykły, sklepowy sernik 🙂

A możecie macie jakieś ciekawe przepisy na fit ciasta ? Zostawcie w komentarzu, chętnie wypróbuję ! A ja będę jeszcze kombinowała z innymi przepisami, może powstanie coś fajnego… 🙂

DSC_3251

 

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

2 × 4 =

  • Reply muszka

    Taki ma być spieczony z góry? bo chyba nie za bardzo jest zdrowy taki mocno brązowy?.

    • Reply Roksana

      Niezdrowe jest jeśli spieczemy węglowodany 😉 W przypadku białka nie ma to takiego znaczenia. Poza tym, tutaj też trochę zadziałała obróbka, w rzeczywistości nie jest taki ciemny 🙂

  • Reply Tamarah

    thanks for ythe great info

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × four =