Nie wiem, czy tylko ja odnoszę takie wrażenie, ale przeglądając różne strony i czytając dzienniki treningowe (dietetyczne) wielu osób, omlety pod różną postacią są na porządku dziennym. Nie ważne, czy to na słodko czy na słono – dzień bez omleta jest dniem straconym. Ale to dobrze, bo omlet może być świetnym źródłem białka, węglowodanów i tłuszczu – w zależności od tego, z czego go przygotujemy. Mam dla Was 5 pomysłów na słodkiego omleta, które wykorzystuje w swojej diecie naprzemiennie.
Omlet na pianie z białek
Potrzebne składniki:
- 1 jajko
- 1 białko jaja
- łyżka mąki (używam żytniej pełnoziarnistej)
- łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta proszku do pieczenia
- opcjonalnie odrobina słodziku: stevia, ksylitol
Białka z obu jajek ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dajcie mąkę (najlepiej przesianą), wszystkie pozostałe składniki i miksujcie tylko do wymieszania wszystkich składników, nie dłużej ! Smażcie na oleju kokosowym albo innym tłuszczu, ponieważ te białkowe omlety bardzo szybkie „przyklejają się” do patelni.
Całość zawiera: 137 kcal | 12,5g białka | 7,5g węglowodanów | 6,3g tłuszczu
Omlet proteinowy
Potrzebne składniki:
- 1 jajko
- łyżka mąki
- 2 łyżki dowolnej odżywki białkowej
- odrobina proszku do pieczenia
- woda mineralna do uzyskania odpowiedniej konsystencji
W przygotowaniu tych placuszków nie ma żadnej filozofii… Wystarczy dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki – nie trzeba oddzielać białek od żółtek. Z takiej masy, omlety świetnie się smażą, więc jeśli macie dobrą patelnię, możecie nawet zrezygnować z tłuszczu do smażenia. Jeśli użyjecie odżywki białkowej będą już wystarczająco słodkiego, więc lepiej nie dodawajcie żadnego dodatkowego słodzika.
Całość zawiera:
192 kcal | 24,5g białka | 8g węglowodanów | 6,7g tłuszczu
Omlet owsiany
Potrzebne składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Szczypta proszku do pieczenia
- Stevia lub inny słodzik do smaku
Płatki owsiane zalew zimną wodą i zostaw pod przykryciem (najlepiej na całą noc) tak, aby bardzo dobrze nasiąknęły i zmiękły. W oddzielnym naczyniu ubij białko jaja z dodatkiem soli na sztywną pianę. Później, wystarczy tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki – uważajcie tylko, żeby nie rozbić piany.
Całość zawiera: 183 kcal | 11,6g białka | 13g węglowodanów | 8g tłuszczu
Omlet z jabłkiem
Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka lnu mielonego
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół jabłka (drugą połowę wykorzystałam do podania)
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Najpierw zalejcie len mielony wrzątkiem i zaczekajcie chwilkę aż zgęstnieje. W osobnym naczyniu połączcie ze sobą jajka, mąką i proszę do pieczenia. Następnie, połączcie gotową masę z lnem i dodajcie starte na tarce jabłko. Na końcu, dolejcie wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Uważajcie tylko podczas smażenia, bo przez jabłko i jego sok omlet robi się dość rzadki.
Całość zawiera: 266 kcal | 18g białka | 23g węglowodanów | 15,5g tłuszczu
Omlet jaglany
- 4 łyżki płatków jaglanych
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki (lub odżywki białkowej)
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Płatki jaglane zalejcie wrzątkiem i odstawcie na chwilę pod przykryciem. W osobnym naczyniu wymieszajcie wszystkie pozostałe składniki. Następnie, do masy dodajcie gotowe płatki i podobnie jak wyżej, dolejcie wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ten przepis pojawił się również, jako ostatni na Instagramie – bardzo się cieszę, że ten przepis tak Wam się spodobał !
Całość zawiera: 245 kcal | 11,6g białka | 33g węglowodanów | 7g tłuszczu
Macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na omlety ? Zostawcie przepis w komentarzu, chętnie wypróbuję coś nowego. No i koniecznie dajcie znać, jeśli przygotujecie któryś z moich pomysłów, jak Wam smakuje !
Po więcej moich przepisów i zdjęć zapraszam na Instagrama
Fajne przepisy, choć trochę zbyt mało kaloryczne i pełnowartościowe, szczególnie na śniadanie lub jako posiłek okołotreningowy przy ćwiczeniach siłowych. Osobiście polecam jeszcze omlet twarogowy. Przepis na niego jest dość banalny, a w smaku wychodzi świetny. Wystarczą: ser twarogowy półtłusty (100g), jedno jajko, łyżeczka lub dwie ulubionej słodkiej przyprawy (cynamon, przyprawa do piernika/szarlotki itp.) i otręby owsiane (2-3 łyżki). Mieszamy wszystko i blendujemy na jednolitą masę, dolewamy odrobinę mleka lub wody i, jeśli ktoś lubi, sodę oczyszczoną. Podawać najlepiej z owocowym jogurtem (jogurt z dżemem) i jakimiś owocami i orzechami. Dobrym pomysłem jest dodanie do ciasta kakao, wiórek kokosowych, pestek/ziaren lub kawałków owoców, mi najbardziej smakuje z granatem, jest wystarczająco mały żeby wtopić się w ciasto i nie przypalić, ale nadadzą się też inne owoce np. goji czy nawet większe jak jabłka. Wariacji jest mnóstwo, można dodać zblendowanego banana lub przełożyć musem. W smaku wyborny, a dodatkowo to świetne źródło energii. Mam nadzieję, że spróbujesz i powiesz, co o nim myślisz