Zamiast dodawać trzy oddzielne przepisy, zebrałam dla Was dzisiaj te wszystkie propozycje sałatkowe, które ostatnio dominują w moim menu. Niektóre z produktów są sezonowe, jak na przykład bób, ale jeszcze spokojnie zdążycie ją zrobić! Dwie pierwsze to moje najnowsze odkrycie i mam nadzieję, że Wam też posmakują. Jeśli wypróbujecie, dajcie znać jak wyszło !
Sałatka z ciecierzycą i sosem musztardowym
Potrzebujemy:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- woreczek brązowego ryżu
- puszka groszku zielonego
- pół cebuli (może być też czerwona)
- papryka czerwona
- ogórek konserwowy lub świeży
Sos:
- miód
- musztarda (użyłam starofrancuskiej ostrej)
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Celowo nie podaje tutaj proporcji, bo wszystko zależy od waszych preferencji, zresztą sami zobaczycie jaka będzie konsystencja sosu. Jeśli wolicie słodkie smaki, dodajcie więcej miodu, jeśli ostre (jak ja) więcej musztardy. Podobnie ze składnikami na sałatkę, możecie je dowolnie modyfikować. Świetnie smakuje też z rzodkiewką, świeżym ogórkiem i szczypiorkiem.
Sałatka z kaszą pęczak i bobem
Potrzebujemy:
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak
- ok. pół szklanki bobu
- pół czerwonej papryki
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym
- sól, pieprz
Kaszę pęczak gotuję zazwyczaj w bulionie, ale równie dobrze możecie ją ugotować w wodzie, najlepiej z dodatkiem soli. W międzyczasie ugotujcie sobie bób i przygotujcie pozostałe składniki. Sałatka jest mega prosta w przygotowaniu, bo tak na prawdę wystarczy połączyć dosłownie kilka produktów. Możecie ją jeść na ciepło i zimno, w obu przypadkach świetnie smakuje.
Sałatka z kurczakiem, jajkiem i owocami
Potrzebujemy:
- garść mieszanki sałat
- kawałek piersi z kurczaka – ok. 50g
- po kilka sztuk: malin i borówek (akurat takie miałam, ale możecie też użyć truskawek, jagód czy jeżyn)
- odrobina jabłka
- 1 jajko
- pomidorki koktajlowe
Sos:
- łyżeczka delikatnej musztardy
- łyżka oliwy
- odrobina miodu
Ta sałatka to dla mnie fenomen. Nigdy nie pomyślałabym, że połączenie kurczaka i jajek z owocami będzie takie smaczne! Pierwszy raz spróbowałam ją w Chochołowym Dworze i od tej pory na stałe zagościła w moim menu (oczywiście zmodyfikowałam trochę po swojemu). Chyba nie muszą pisać jak ją przygotować? Co do jajek, można je zrobić w wersji sadzonej lub w koszulce.
Podrzućcie jakieś fajne przepisy na sałatki. Chętnie wypróbuję coś nowego! PS. Nie wiem, czy Wy też tak macie, że w takie gorące dni nie macie ochoty na ciężkie jedzenie i wybieracie raczej potrawy na bazie surowych warzyw i (ewentualnie) owoców?
Nie jadłam żadnej ale brzmią pysznie :))
Poróbuję dwóch pierwszych jako przekąski południowej do pracy