NIEDZIELNE ŚNIADANIA – PLACUSZKI Z JABŁKIEM I OWOCOWYM MUSEM

DSC_2693

Uwielbiam niedziele, bo to chyba jedyny w dzień, w którym mogę sobie pozwolić na leniwe śniadanie. Poranny trening, a później spokojnie mogę latać po kuchni, szykować, a później jeść i jeść. W pozostałe dni czas (a raczej jego brak) mi na to nie pozwala i zwykle kończy się na jogurcie z owocami lub szybkiej owsiance.

DSC_2698

Dawno nie jadłam żadnych naleśników i placków, więc dzisiejszy dzień jest idealnym momentem! Szczerze mówiąc, miałam nadzieję, że dzisiejsze śniadanie będę mogła nareszcie zjeść w ogrodzie, ale oczywiście pogoda musiała się zepsuć… Z przepisem jak zwykle trochę pokombinowałam, ale wyszły przepyszne i nadal bez cukru – w końcu wyzwanie zobowiązuje!

Potrzebne składniki (ok. 6 placków):

  • 1 całe jajko
  • 1 białko
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (użyłam żytniej typ 2000)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka płatków owsianych górskich
  • łyżka otrębów pszennych
  • łyżka stevii
  • pół jabłka
  • konfitura jagodowa Luks Pomada

DSC_2699

DSC_2695

Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy żółtko i jogurt naturalny. Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i przesiejcie (to bardzo ważne!) a następnie dołóżcie otręby pszenne, stevię i wszystko dokładnie zmiksujcie. Płatki owsiane chwilę wcześniej zalejcie wodą, żeby napęczniały i zmiękły. Kiedy będą gotowe dodajcie do pozostałej masy razem ze startym jabłkiem. Wymieszajcie wszystko dokładnie łyżką !

Placuszki bardzo szybko się smażą, więc uważajcie żeby nie przypalić. Jabłka i stevia sprawiły, że były bardzo słodkie (pomimo tego, że bez cukru), dlatego kwaśny smak konfitury jagodowej był niezastąpiony :) Całość możecie podać również z innymi owocami. Świetnie sprawdziłaby się również polewa z gorzkiej czekolady, która przełamie słodycz naleśników.

Całość zawiera: 368kcal  |  17,6g białka  |  39,4g węglowodanów  |  14g tłuszczu

DSC_2692-horz

DSC_2693

Pamiętajcie, że powinniśmy jeść dwie porcje owoców dziennie (i trzy warzyw). Nie tylko te klasyczne, ale do dyspozycji mamy również owoce w innych formach, z których powinniśmy korzystać. Soki 100% owocowe i warzywne (Marwit najlepszy), owocowe smoothie, konfitury i różnego rodzaju musy. Warto jednak spojrzeć na skład i wybierać te bez dodatku cukru i syropu glukozowo-fruktozowego.

***

Życzę Wam miłego dnia !

*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Luks Pomada

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

  • Reply muszka

    Ja też robię podobne placuszki:),ale już nie słodzę ciasta jak daję owoce bo ją same w sobie są słodkie. Jabłek daję ze 2 na taką ilość:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>