Uwielbiam niedziele, bo to chyba jedyny w dzień, w którym mogę sobie pozwolić na leniwe śniadanie. Poranny trening, a później spokojnie mogę latać po kuchni, szykować, a później jeść i jeść. W pozostałe dni czas (a raczej jego brak) mi na to nie pozwala i zwykle kończy się na jogurcie z owocami lub szybkiej owsiance.
Dawno nie jadłam żadnych naleśników i placków, więc dzisiejszy dzień jest idealnym momentem! Szczerze mówiąc, miałam nadzieję, że dzisiejsze śniadanie będę mogła nareszcie zjeść w ogrodzie, ale oczywiście pogoda musiała się zepsuć… Z przepisem jak zwykle trochę pokombinowałam, ale wyszły przepyszne i nadal bez cukru – w końcu wyzwanie zobowiązuje!
Potrzebne składniki (ok. 6 placków):
- 1 całe jajko
- 1 białko
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (użyłam żytniej typ 2000)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka płatków owsianych górskich
- łyżka otrębów pszennych
- łyżka stevii
- pół jabłka
- konfitura jagodowa Luks Pomada
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy żółtko i jogurt naturalny. Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i przesiejcie (to bardzo ważne!) a następnie dołóżcie otręby pszenne, stevię i wszystko dokładnie zmiksujcie. Płatki owsiane chwilę wcześniej zalejcie wodą, żeby napęczniały i zmiękły. Kiedy będą gotowe dodajcie do pozostałej masy razem ze startym jabłkiem. Wymieszajcie wszystko dokładnie łyżką !
Placuszki bardzo szybko się smażą, więc uważajcie żeby nie przypalić. Jabłka i stevia sprawiły, że były bardzo słodkie (pomimo tego, że bez cukru), dlatego kwaśny smak konfitury jagodowej był niezastąpiony Całość możecie podać również z innymi owocami. Świetnie sprawdziłaby się również polewa z gorzkiej czekolady, która przełamie słodycz naleśników.
Całość zawiera: 368kcal | 17,6g białka | 39,4g węglowodanów | 14g tłuszczu
Pamiętajcie, że powinniśmy jeść dwie porcje owoców dziennie (i trzy warzyw). Nie tylko te klasyczne, ale do dyspozycji mamy również owoce w innych formach, z których powinniśmy korzystać. Soki 100% owocowe i warzywne (Marwit najlepszy), owocowe smoothie, konfitury i różnego rodzaju musy. Warto jednak spojrzeć na skład i wybierać te bez dodatku cukru i syropu glukozowo-fruktozowego.
***
Życzę Wam miłego dnia !
*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Luks Pomada
Ja też robię podobne placuszki:),ale już nie słodzę ciasta jak daję owoce bo ją same w sobie są słodkie. Jabłek daję ze 2 na taką ilość:)