Kurczak jest niesamowicie popularnym elementem diety. Bardzo dobre źródło białka, które jest niezbędne. Ale jego przygotowanie nie musi ograniczać się do suchego mięsa podanego w towarzystwie ryżu i jakiegoś warzywa. Miałam w lodówce mleko kokosowe, które czekało na wykorzystanie od kilku tygodni i postanowiłam dodać je do kurczaka. Niesamowicie posmakowało mi to połączenie. Mam nadzieję, że Wam również się spodoba i wprowadzicie ten przepis do swojej diety !
Potrzebne składniki (na 1 porcję):
- filet piersi z kurczaka – ok. 100g
- pół dużej, czerwonej papryki
- pół cebuli białej lub czerwonej
- 2 większe pieczarki
- 50g mleczka kokosowego
- przyprawa curry, imbir sproszkowany lub świeży
- łyżeczka sosu sojowego
- odrobina oleju kokosowego
- do podania: ryż naturalny
Pierś z kurczaka oczyść i pokrój na niewielką kostkę. Usmaż na oleju kokosowym. W międzyczasie, dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę i cebulę. Wszystko duś pod przykryciem. Gdyby warzywa i mięso zaczęło się przypalać, dolej odrobinę wodę. Całość duś do momentu, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Mleczko kokosowe wymieszać z odrobiną wody i dodać do gotowego kurczaka. Na końcu przypraw jeszcze curry i imbirem oraz dodaj odrobinę sosu sojowego. Podawaj z brązowym ryżem.
Porcja zawiera: 360,7 kcal | 27,5g białka | 36,6g węglowodanów | 11,6g tłuszczu
No i jak Wam się podoba zwykły kurczak w takiej odsłonie ? Myślę, że to dobra opcja na złamanie monotonnej diety, w której mięso jest jednym z głównych elementów.
Często pytacie o propozycje posiłków, które można spakować do pudełka i zabrać do szkoły czy pracy. Tak na prawdę, do pudełka można zapakować przecież wszystko. Jednym z pomysłów może być właśnie ten kurczak curry – idealny na obiad poza domem !
Po więcej przepisów zapraszam na Instagrama i Facebooka
Super przepis szczególnie jak już ma się dość suchego kurczaka z suchymi warzywami i suchym ryżem