Mam dla Was dzisiaj coś ekstra ! Przepis na ramen burgera, jeśli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować musicie to bardzo szybko nadrobić. Przyznam szczerze, że o takim burgerze usłyszałam pierwszy raz, kiedy PaniEkscelencja szykowała swoje menu dla jednej z Warszawskich knajp. Zobaczyłam zdjęcia i wiedziałam, że muszę spróbować. Ale też nie byłabym sobą, gdybym nie przekształciła go na zdrowszą wersję.
Potrzebne składniki (na 1 porcję):
- 80g mięsa mielonego z indyka
- 80g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 1 jajko
- kawałek czerwonej cebuli lub szalotki
- sól, pieprz, chilli, przyprawa do indyka
- łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- do podania: 3 średniej wielkości pieczarki, pół pomidora, kawałek cukinii
- Mięso mielone rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj przyprawę do indyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pieprz i odrobinę soli. W międzyczasie rozbełtaj jajko i dodaj 1/3 do masy. Uformuj kotleta i smaż na odrobinie oleju kokosowego.
- Makaron ugotuj al dente
- W międzyczasie, przygotuj wszystkie dodatki. Ja wykorzystałam pieczarki, cukinię (które podsmażyłam na patelni grillowej) oraz pomidora. Równie dobrze możecie dodać sałatę, ogórka a nawet jajko sadzone.
- Kiedy makaron będzie gotowy, wymieszaj go z pozostałą częścią jajka. Przypraw odrobiną soli i chilli. Uformuj coś na kształt bułki od burgera i smaż z obu stron z oleju kokosowym. Najlepsze do tego byłyby ringi, ale nie mam takich przyrządów, więc musiałam sobie jakoś radzić – stąd takie nierównomierne kształty.
- Kiedy makaron będzie już dobrze podsmażony, możesz składać burgery ! Połowa makaronowej „bułki”, mięso, ulubione dodatki i druga część naszej „bułki.
Pamiętajcie, że to tylko przykładowa gramatura, z której ja korzystałam robiąc jednego burgera ! Równie dobrze możecie użyć dwa razy więcej mięsa i makaronu oraz dodać inne warzywa, jajko, a nawet boczek jeśli nie jesteście nie diecie
Moja porcja zawiera: 496kcal | 33,5g białka | 55g węglowodanów | 15,8g tłuszczu
Klasyczny ramen burger składa się z mięsa wołowego i makaronu z zupek chińskich. W środku bardzo często można spotkać boczek i sadzone jajko. O ile wołowina to bardzo dobre źródło żelaza hemowego i białka, tak o makaronie instant już nie można powiedzieć zbyt wiele dobrego. Natomiast, mięso z indyka to świetne źródło pełnowartościowego białka, a makaron dostarczy węglowodanów złożonych i witamin, między innymi z grupy B. Do tego jajko, które jest bombą energetyczną (w bardzo pozytywnym znaczeniu !) i warzywka. Pełnowartościowy posiłek gotowy !