Wiem, że czekałyście na ten przepis, więc mam nadzieję, że spodoba Wam się i chętnie wykorzystacie go w swoim menu ! To świetna, zdrowa i pyszna przekąska. Najfajniejszy w tych batonach jest fakt, że sami możecie zdecydować o ich smaku. Podstawą są płatki owsiane i daktyle, a pozostałe składniki możecie dowolnie wymieniać. Ja, tym razem, dorzuciłam orzechy nerkowca, migdały i odżywkę białkową, dzięki której uzyskałam jabłkowo-cynamonowy smak. Petarda !
Potrzebne składniki:
- 100g płatków owsianych
- 120g daktyli
- 25g orzechów nerkowca
- 10g płatków migdałów
- pół łyżeczki cynamonu
- dodatkowo, dosypałam jeszcze łyżeczkę odżywki białkowej o smaku szarlotki, ale to nie jest konieczne
Płatki owsiane zalej zimną wodą, zaczekaj aż namokną i zmiękną. Następnie, odlej nadmiar wody i dokładnie wyciśnij płatki – w ten sposób pozbędziesz się kwasu fitynowego, przynajmniej częściowo. Do oddzielnego naczynia włóż daktyle i orzechy nerkowca (lub dowolne inne, które wybierzesz) – również zalej je wodą i pozostaw na kilka godzin. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie zblenduj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia (użyłam standardowej keksówki) i wylej ciasto. Piecz w piekarniku z termoobiegiem przez 30 minut w 180 stopniach. Zaczekaj aż przestygną i dopiero pokrój.
Całość pokroiłam na 12 równych batoników. Przy takim podziale jeden zawiera : 68kcal | 1,6g białka | 11,6g węglowodanów | 1,7g tłuszczu
Dajcie znać, jak wypróbujecie !