Dawno nie było żadnego przepisu, pora to nadrobić ! Mam dla Was dzisiaj rewelacyjne ciasto kokosowe – to ostatnio mój ulubiony deser ! Nie zawiera nabiału, glutenu i cukru, więc dla osób alergicznych również się nada. Dostarcza, za to, zdrowych tłuszczów, białka i węglowodanów, więc świetnie sprawdzi się nawet, jako posiłek po treningu ! Podałam go z maliny, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce jagodowe. Dajcie znać czy Wam posmakował
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- 100g wiórek kokosa
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 2 jajka
- 1 łyżka syropy daktylowego
- pół szklanki mleka kokosowego
- 100g kaszy jaglanej
- łyżka erytrytolu lub stevii
- na wierzch: opakowanie malin, wiórki kokosa
Fasolę odcedź i opłucz wodą. Wrzuć do większego naczynia i dokładnie zblenduj. Dodaj całe jajka, wiórki kokosa, budynie (sam proszek, nie przygotowany budyń), ugotowaną (i wystudzoną) wcześniej kaszę jaglaną, syrop daktylowy i erytrytol. Ponownie, bardzo dokładnie zblenduj całą masę. W trakcie, dolewaj mleko i kontroluj konsystencję ciasta – nie może być za rzadkie. Gotowe ciasto przelej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach. Pod koniec sprawdź wykałaczką czy ciasto jest już gotowe. Pozostawiłam w piekarniku do wystudzeniu. Później ułożyłam maliny i posypałam kokosem.
Całość podzieliłam na 10 równych kawałków. Jeden dostarcza:
175 kalorii | 14g białka | 10,4g węglowodanów | 8,6g tłuszczu
____________________
Fasola (zarówno biała, jak i czerwona) jest świetnym zamiennikiem dla mąki. Korzystam z niej przy większości wypieków, co już z resztą na pewno zauważyliście. Wiele osób obawia się tego, że zmieni smak albo zepsuje wypieki, ale niepotrzebnie. Spróbujcie, bo to na prawdę świetna, zdrowa alternatywa !
____________________
PS. W sobotę wyjeżdzam (nareszcie) na wakacje, więc możecie się spodziewać dużej ilości ładnych zdjęć i wakacyjnych wpisów
Super ciacho :d Na pewno wypróbuje Mam tylko dwa pytanka Jaka średnica formy i jakiego mleka kokosowego używasz?
Ma tortownicę 26cm, ale możesz użyć mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe
Mleko kokosowe dowolne, mam akurat Alpro
czym mogłabym zastąpić syrop daktylowy ? : )
miodem albo syropem ryżowym
Muszę w końcu się przekonać do tych fasolowych wypieków, pamiętam że kiedyś robiłam chlebek bananowy z czerwoną fasolą i niestety cały wylądował w śmietniku
Mam do Ciebie pytanko, tak trochę z innej półki… Czy uważasz, że mogę zjeść codziennie 2 śliwki węgierki i jabłko do śniadaniowej owsianki? Nie potrafię ograniczyć się do jednej sztuki, teraz owoce są takie pyszne. Dodam, że chcę zgubić parę kilogramów, racjonalnie się odżywiam, dużo piję, chodzę na fitness i pracuje fizycznie po 8 h dziennie
Pozdrawiam
Spróbuj, bo ciasta na bazie fasoli są na prawdę super !
Jasne, że możesz. Te 2 śliwki i jabłko to wcale nie tak wiele. Tym bardziej, że wybrałaś owoce bogate w błonnik.
Waga kaszy jaglanej podana jest przed czy po ugotowaniu?
Przed, tak jak zawsze wszystkie gramatury