CIASTO KOKOSOWE Z MALINAMI

IMG_9290

Dawno nie było żadnego przepisu, pora to nadrobić ! Mam dla Was dzisiaj rewelacyjne ciasto kokosowe – to ostatnio mój ulubiony deser ! Nie zawiera nabiału, glutenu i cukru, więc dla osób alergicznych również się nada. Dostarcza, za to, zdrowych tłuszczów, białka i węglowodanów, więc świetnie sprawdzi się nawet, jako posiłek po treningu ! Podałam go z maliny, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce jagodowe. Dajcie znać czy Wam posmakował :)

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 100g wiórek kokosa
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka syropy daktylowego
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 100g kaszy jaglanej
  • łyżka erytrytolu lub stevii
  • na wierzch: opakowanie malin, wiórki kokosa

IMG_9288

IMG_9294

IMG_9296

Fasolę odcedź i opłucz wodą. Wrzuć do większego naczynia i dokładnie zblenduj. Dodaj całe jajka, wiórki kokosa, budynie (sam proszek, nie przygotowany budyń), ugotowaną (i wystudzoną) wcześniej kaszę jaglaną, syrop daktylowy i erytrytol. Ponownie, bardzo dokładnie zblenduj całą masę. W trakcie, dolewaj mleko i kontroluj konsystencję ciasta – nie może być za rzadkie. Gotowe ciasto przelej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach. Pod koniec sprawdź wykałaczką czy ciasto jest już gotowe. Pozostawiłam w piekarniku do wystudzeniu. Później ułożyłam maliny i posypałam kokosem.

Całość podzieliłam na 10 równych kawałków. Jeden dostarcza:

175 kalorii  |  14g białka  |   10,4g węglowodanów  |  8,6g tłuszczu

IMG_9297

____________________

Fasola (zarówno biała, jak i czerwona) jest świetnym zamiennikiem dla mąki. Korzystam z niej przy większości wypieków, co już z resztą na pewno zauważyliście. Wiele osób obawia się tego, że zmieni smak albo zepsuje wypieki, ale niepotrzebnie. Spróbujcie, bo to na prawdę świetna, zdrowa alternatywa !

____________________

IMG_9287

PS. W sobotę wyjeżdzam (nareszcie) na wakacje, więc możecie się spodziewać dużej ilości ładnych zdjęć i wakacyjnych wpisów :)

Po więcej moich przepisów zapraszam na Instagrama !

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

  • Reply Monk

    Super ciacho :d Na pewno wypróbuje ;) Mam tylko dwa pytanka :P Jaka średnica formy i jakiego mleka kokosowego używasz? :)

    • Reply Roksana

      Ma tortownicę 26cm, ale możesz użyć mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe :)
      Mleko kokosowe dowolne, mam akurat Alpro

  • Reply Beata

    czym mogłabym zastąpić syrop daktylowy ? : )

    • Reply Roksana

      miodem albo syropem ryżowym

  • Reply Polka

    Muszę w końcu się przekonać do tych fasolowych wypieków, pamiętam że kiedyś robiłam chlebek bananowy z czerwoną fasolą i niestety cały wylądował w śmietniku :(

    Mam do Ciebie pytanko, tak trochę z innej półki… Czy uważasz, że mogę zjeść codziennie 2 śliwki węgierki i jabłko do śniadaniowej owsianki? Nie potrafię ograniczyć się do jednej sztuki, teraz owoce są takie pyszne. Dodam, że chcę zgubić parę kilogramów, racjonalnie się odżywiam, dużo piję, chodzę na fitness i pracuje fizycznie po 8 h dziennie :)

    Pozdrawiam :)

    • Reply Roksana

      Spróbuj, bo ciasta na bazie fasoli są na prawdę super ! :)

      Jasne, że możesz. Te 2 śliwki i jabłko to wcale nie tak wiele. Tym bardziej, że wybrałaś owoce bogate w błonnik.

  • Reply Milena

    Waga kaszy jaglanej podana jest przed czy po ugotowaniu? :)

    • Reply Roksana

      Przed, tak jak zawsze wszystkie gramatury :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>