Święta sprzyjają jedzeniu, ale to nie oznacza, że nie można jeść pysznie i zdrowo jednocześnie! Wczorajszy wieczór spędziłam w kuchni. Kombinowałam, zmieniałam proporcję, próbowałam… I jest! Rewelacyjne ciasto czekoladowe bez cukru i bez mąki. Jestem przekonana, że po spróbowania nie zgadlibyście co w nim jest. Spróbujcie zrobić, bo wyszło na prawdę pysznie
Potrzebne składniki na ciasto (na tortownicę):
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 banan
- płaska łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- kostka gorzkiej czekolady
- kilka truskawek
Potrzebne składniki na krem:
- szklanka mleka (użyłam 0,5%)
- 3 łyżki kaszy manny
- łyżka stevii
- laska wanilii (opcjonalnie)
Wykonanie
Do jednego naczynia wsypcie opłukaną fasolę i rozgniecionego banana. Bardzo dokładnie zblendujcie. Następnie, dodajcie wszystkie suche składniki i ponownie zblendujcie. Musicie to zrobić bardo dokładnie, aby nie było żadnych grudek. W osobnym naczyniu ubijcie białka jaj z odrobiną soli. Połączcie masę fasolową z białkami i dodajcie miód.
Ciasto wylałam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyłam połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę. Piekłam 45 minut w 175 stopniach.
Kiedy ciasto będzie się piekło, w międzyczasie zróbcie krem. Podgrzejcie 3/4 szklanki mleka ze stevią (musi być gorące, ale nie wrzące) i wsypcie trzy łyżki kaszki. Przed dodaniem kaszy wrzuciłam do mleka ziarenka wanilii i pozostałą laskę (po chwili odda swój aromat i trzeba ją wyjąć). Gotujcie, cały czas mieszając (!), aż zgęstnieje – zrobi się z niej budyniowa masa. Uważajcie żeby nie przypalić ! Kiedy wystygnie, dolejcie pozostałą część mleka i dokładnie zmiksujcie.
Ja z całego ciasta wycięłam mniejsze kręgi szklanką, ale równie dobrze możecie zrobić z całości tort. Wystarczy przeciąć ciasto na pół i przełożyć kremem. Ułożyłam jeszcze plasterki truskawek i przykryłam drugą połową ciasta.
Ciasto jest miękkie, wilgotne i lekkie. Bez wyrzutów sumienia możecie sobie na nie pozwolić na diecie
Jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki dodajcie jeszcze odrobinę miodu lub jakiegoś naturalnego słodzika.
Całe ciasto zawiera: 963kcal | 52g białka | 137g węglowodanów | 22g tłuszczu
Mam przepis na jeszcze jedno ciasto. Tym razem zdecydowanie niedietetyczne! Z kremem, alkoholem, mąką, masłem i cukrem. Ale to chyba najlepsze ciasto, jakie jadłam! Chcecie przepis?
A wy, jakie smakołyki robicie na Święta?