ZDROWY JADŁOSPIS NA CAŁY DZIEŃ #3

bell-pepper-569070_1280

Kolejna propozycja jadłospisu na cały dzień. Wiosną i latem w moim jadłospisie królują głównie warzywa i owoce. Często wybieram ryby i owoce morza zamiast mięsa. Jadam głównie przeróżne sałatki z oliwą i sokiem z cytryny. I przede wszystkim woda z plasterkami zielonego ogórka lub cytryny. Uwielbiam wiosnę! :) Was też zachęcam do małej zmiany i takiego wiosennego „oczyszczenia”. Pojawia się coraz więcej sezonowych produktów, żal byłoby z nich nie korzystać !

Pełnoziarniste pancakes

Uwielbiam naleśniki! Pod każdą postacią – nie ważne czy na słodko czy wytrawne. Jednak nie ma co ukrywać, że klasyczne naleśniki nie są wskazane osobom, które są na diecie. Dlatego, jak zawsze kombinuje i wymyślam przepisy, na które każdy może sobie pozwolić, bez wyrzutów sumienia.

Potrzebujemy:
- 1 całe jajko
- 1 białko
- łyżka mąki pełnoziarnistej typ 2000
- 2 łyżki mleka lub łyżka jogurtu naturalnego
- szczyptę proszku do pieczeniu
- łyżka otrębów (najlepiej wybrać pszenne)
- łyżeczka stevii
- pół banana
Białka ubijcie (ze szczyptą soli) na sztywno. Dodajcie żółtko i mleko, bardzo delikatnie połączcie z białkami. W osobnym naczyniu połączcie ze sobą wszystkie suche składniki. Na końcu wystarczy suche produkty dodać do mokrych i wszystko ze sobą dokładnie połączyć. Smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu – wystarczy ją bardzo dokładnie rozgrzać! Zamiast banana możecie dorzucić jakieś inne, ulubione owoce
Bez problemów możecie sobie pozwolić na podwójną porcję lub dołożyć więcej owoców !
Całość (bez owoców) dostarcza: 148kcal  |  13g białka  |  8,5g węglowodanów  |  6,9g tłuszczu

Jogurt naturalny z jabłkiem

DSC_1233 (2)

Taki „deser” do świetny pomysł na drugie śniadanie. Jeśli jecie 5 posiłków (albo przynajmniej staracie się) to drugie śniadanie i deser są przekąskami, czyli powinny dostarczać ok. 200 kcal.

Potrzebujemy:

  • pół jogurtu naturalnego
  • jabłko
  • łyżeczka cynamonu

Jabłko jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowej perystaltyki jelit. Każdy z Nas powinien spożywać dziennie minimum (!) 26g błonnika. Poza tym, jabłka są jednym z elementów tzw. diety bogatoresztkowej, która reguluje i poprawia pracę przewodu pokarmowego.

Całość zawiera: 138kcal  |  5g białka  |  20g węglowodanów  |  3,8g tłuszczu

„Potrawka” warzywna z ryżem

Jedno z moich ulubionych dań na niesamowicie szybki i pyszny obiad. Naturalny ryż jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów i błonnika. Często trafiam na pytania czy w ogóle jest jakaś różnica pomiędzy ryżem brązowym i białym. Ten biały pozbawiony jest otoczki, która to właśnie zawiera dużą ilość błonnika i wielu witamin. Poza tym, brązowy ma niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Tak więc, naturalny jest zdecydowanie lepszym wyborem!

Potrzebne składniki:

  • kilka sporej wielkości pieczarek
  • 1 cukinia
  • pomidory w puszce
  • pół woreczka ryżu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, sól

Pieczarki i cukinię kroimy w talarki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Po kilku minutach solimy, aby cukinia puściła wodę. Kiedy warzywa zmiękną i zdecydowanie zmniejszą swoją objętość, dodajemy pomidory w puszce. Na jedną porcje zdecydowanie wystarczy pół puszki. Całość doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem.

Całość zawiera: 331kcal  |  9,4g białka  |  43,6g węglowodanów  |  12g tłuszczu

Sałatka z pomarańczą i fetą

DSC_2595

Potrzebne składniki:

  • garść rukoli (lub mieszanki sałat)
  • plaster sera feta
  • 1/4 pomarańczy
  • łyżeczka nasion słonecznika
  • odrobina oliwy z oliwek

To moje ostatnie odkrycie i ulubiona sałatka. Lekka i idealna na przekąskę. Najlepiej użyć rukoli, ponieważ ma dość charakterystyczny ostry smak. Do tego słodki owoc i słony ser. Według mnie, połączenie perfekcyjne!

Całość zawiera: 165kcal  |  4g białka  |  6,8g węglowodanów  |  13,2g tłuszczu

Faszerowana cukinia

Potrzebne składniki:

  • pół sporej cukinii
  • pół pomidora
  • łyżka kukurydzy
  • 3 łyżki kaszy pęczak
  • 2-3 pieczarki
  • łyżeczka koncentraty pomidorowego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • bazylia, sól, pieprz

Pomidory i pieczarki (oraz inne warzywa, które sobie wybierzecie) pokrójcie na małe kawałki i podsmażcie na odrobinie oliwy. Dodajcie kukurydzę, bazylię, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie i zmniejszą swoją objętość dodajcie koncentrat pomidorowy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możecie dolać odrobinę (!) wody. W międzyczasie ugotujcie kasze al’dente i kiedy będzie gotowa, wymieszajcie z warzywami. Wydrążcie miąższ z cukinii i wypełnijcie przygotowaną wcześniej masą. Całość piekę ok. 20 minut w 175 stopniach.

Możecie dowolnie modyfikować warzywa, które znajdują się w przepisie. Możecie zrezygnować również z kaszy. Dołożyć odrobinę kurczaka lub tuńczyka. Wszystko tak na prawdę zależy od waszych upodobań. Warto jeść kolację na ciepło, ponieważ rozgrzewa organizm i pobudza trawienie, a takie faszerowane warzywa są świetnym pomysłem – polecam również paprykę.

Całość zawiera: 205kcal  |  5,9g białka  |  29,9g węglowodanów  |  7,3g tłuszczu

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

  • Reply lilypop

    Te placuszki są najlepsze !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>