ZAMIEŃ CHEMIĘ NA JEDZENIE – PIZZA

Mam dla Was pierwszy wpis z nowego cyklu o zdrowych alternatywach dla popularnych i, niekoniecznie zdrowych, posiłków. Pytałam Wam, jaki przepis chcielibyście, jako pierwszy. Najwięcej osób wspominało o kuchni włoskiej, głównie pizza i makarony. No to padło na pizzę! Bardzo zdrowa i bardzo fit, nawet osoby na restrykcyjnej diecie będą mogły sobie na nią pozwolić. Jestem ciekawa, jak Wam się spodoba :) A w komentarzach zostawiajcie pomysły i prośby na kolejne dania.

Potrzebne składniki:

  • 7 białek
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego (np z tego przepisu)
  • 1 – 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • kilka plasterków szynki
  • ok. 75g mozarelli
  • pieczarki
  • kukurydza
  • sól, pieprz
  • zioła

Ubij na sztywno 5 białek, dodając szczyptę soli. W osobnej misce, z przyprawami (czosnek i odrobina pieprzu) ubij 2 białka i 3 jajka. Kiedy otrzymacie już puszystą masę, wlejcie ją do białek i delikatnie wymieszajcie. Gotowe „ciasto”  przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika.  Rozsmaruj na nim sos i ułóż wszystkie przygotowane dodatki. Rozłożyłam warzywa, które wymieniłam w składnikach a na wierzch starłam mozarellę. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni i wstaw ponownie na około 10-15 minut.

Mała porada: Takie „ciasto” nie rośnie, więc nawet jeśli lubicie pizzę na cieniutkim spodzie nie przesadzajcie, bo później będzie problem z pokrojeniem jej. Pamiętajcie, że to nie jest klasyczny spód na drożdżach. Nie powtarzajcie mojego błędu i nie zamieniajcie papieru do pieczenia na folię – odklejenie jej to był istny horror.

Zróbmy małe porównanie…

Klasyczna, duża (ok. 40cm) pizza z takimi dodatkami to około 2900 kalorii, 126g białka, 134g tłuszczu i 315g węglowodanów. Tłuszcz to głównie ten niezdrowy, pochodzący z sera żółtego, a węglowodany to przede wszystkim mąka pszenna, z której zrobiony jest spód. Do tego wysoki indeks glikemiczny, przez co za jakiś czas znów czujemy się głodni i mamy ochotę na kolejny kawałek pizzy. Ale żeby nie popadać w skrajność, raz na jakiś czas nie zaszkodzi!

Pizza, którą Wam proponuję to 996 kalorii, 82g białka, 66g węglowodanów, 41g tłuszczu. Białko to głównie chuda wędlina drobiowa, białka jaj i mozarella, węglowodany pochodzą z kukurydzy a tłuszcze z mozarelli i żółtek jaj… Sami zdecydujcie, którą wersję wolicie :)

Po więcej moich przepisów zapraszam na Instagrama

co jeść na diecie jak zrobić dietetyczną pizzę przepis na dietetyczną pizzę zamień chemię na jedzenie pizza
Previous Post JEDZ TO, CO CHCESZ I NIE TYJ - MOJE TRIKI, JAK TO OSIĄGNĄĆ

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

  • Reply Oszczędna Szafa

    Już wiem co zrobię następnym razem :)

  • Reply muszka

    Fajny przepis dla osoby co musi gluten wycofać z jadłospisu:)

  • Reply Maqw

    o, niespodzianka. Spodziewałam się raczej pizzy na razowej mące, ale podeszłaś do tematu zupełnie z innej strony! Super, na pewno wypróbuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>