WIOSENNE KOKTAJLE DLA ZDROWIA I URODY

20140219-DSC_0114

Żaden okres nie sprzyja jedzeniu warzyw i owoców tak bardzo, jak właśnie wiosna i lato. To chyba jedyne składniki, które można wykorzystać dosłownie do wszystkiego! Na obiad, śniadanie, kolację, do posiłków na słodko i wytrawnych, gotowane, pieczone i tak dalej… Jednym ze sposobów korzystania z tych dobrodziejstw są soki i koktajle. Kiedyś nie byłam do nich przekonana, teraz robię je coraz częściej. Łączę przeróżne składniki, kombinuję i mam dla Was propozycje moich ulubionych zestawień 🙂

Koktajl odchudzający  z selera naciowego i kiwi

large
Składniki:
  • łodyga selera naciowego
  • 2 owoce kiwi
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół szklanki wody mineralnej

Seler i kiwi umyć, obrać i drobno pokroić. Zmiksować w blenderze, a następnie zmieszać z wodą i miodem.

Korzyści dla zdrowia: seler naciowy zawiera jedynie 13 kcal w 100 g! Do tego koktajl robiony jest na bazie wody, co sprawia, że jest naprawdę niskokaloryczny. Seler zawiera dodatkowo witaminy A, C (dwa razy więcej niż owoce cytrusowe), działa oczyszczająco na krew i spowalnia procesy starzenia. Nasiona i łodygi selera naciowego zawierają związek chemiczny nazywany phthalide, który ma właściwości uspokajające. Kiwi to świetne źródło witaminy C!

Koktajl odchudzający z żurawiną

b1015c3ba9da2e31f14607a10eb6d108
Składniki:
  • kubeczek jogurtu naturalnego (najlepiej light)
  • garść żurawiny
  • miód do smaku
  • pokruszony lód
  • limonka do dekoracji

Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Dodaj odrobinę miodu, jeśli poczujesz, ze koktajl jest dla ciebie za mało słodki. Można oczywiście użyć innych zamienników, jak np. stevii. Dodaj pokruszony lód i podawaj z limonką. Kupując jogurt naturalny sprawdzajcie zawsze etykietę i wybierajcie tylko takie, w których jest białko z mleka i żywe kultury bakterii.

Korzyści dla zdrowia: owoce żurawiny zwierają dużo błonnika, witaminy C, witamin B1 i B2, są bogate w antyoksydanty i sole mineralne. 100 gram żurawiny to tylko 51 kcal! Dzięki jogurtowi mamy źródło białka i możemy nim zastąpić zwykłe śniadanie.

Koktajl odchudzający z mango

foodiesfeed.com_DSC_0089-2
Składniki:
  • 1 mango
  • 1 pomarańcza

Mango obrać, odkroić miąższ z pestki i pokroić na duże kawałki, z pomarańczy wycisnąć sok. Do soku dodać kawałki mango i zmiksować wszystko w blenderze. W koktajlu są wyczuwalne włókna z mango. Jeżeli wam przeszkadzają, polecam wszystko przetrzeć przez sitko.

Korzyści dla zdrowia: mango zawiera związki łagodzące stany zapalne w organizmie oraz przeciwdziałające nowotworom. Zawiera także mnóstwo witamin i mikroelementów: witaminę C (podobnie jak pomarańcze), B1, B2, PP, potas, magnez, fosfor, wapń, sód i żelazo. 100 g owocu to 73 kcal.

Koktajl szpinakowo-jabłkowy

8b404fb092a44e481e5cb634c1baca6c

 Ten koktajl dostarcza wszystkich mikro- i makroelementów w jednym solidnym zastrzyku. Szybko Cię obudzi, a pity regularnie sprzyja promiennemu wyglądowi. To chyba jeden z moich ulubionych soków warzywno-owocowych. Często dorzucam również truskawki, zamiast jabłka.

Składniki:

  • świeży szpinak baby (2-3 szklanki),
  • kiełki lucerny i rzeżuchy (1/2 szklanki),
  • sok z jednej cytryny, 6 daktyli,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 jabłko,
  • wiórki kokosowe (1/3 szklanki),
  • 1/2 szklanki wody.

Przeprowadzone jakiś czas temu badania potwierdziły, że liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Szpinak powinny jeść również osoby zestresowane, ponieważ jest on źródłem magnezu. Szpinak jest świetnym dodatkiem do soków, makaronu czy naleśników. Uwielbiam i może uda mi się też was zarazić 🙂

Koktajl na dobre trawienie

b15c09fc21bd7db8794a5f4b965f9c43

Wspomaga silnie przemianę materii, pobudza, wzmaga apetyt i dostarcza dużo witaminy C. Zaleca się pić go w godzinach przedpołudniowych.

Składniki:

  • 75 g czerwonej albo żółtej papryki,
  • 1 pomarańcza,
  • curry,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • sól
  • biały pieprz.

Korzyści dla zdrowa: kiedyś pisałam o metodach na podkręcenie metabolizmu. Takie działanie mają np. ostre przyprawy, między innymi właśnie curry. Warto dodawać go do mięs, ryżu czy właśnie warzywno-owocowych koktajli. Natomiast, żółta papryka jest świetnym źródłem witaminy C i beta-karotenu. Zawiera również polifenole, które usuwają wolne rodniki i tym samym opóźniają proces starzenia się !

 

Koktajl detoksykujący z buraków

1a0d3535cfd834be56789f275a50ddec

Bardzo skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, dostarcza solidnej dawki witaminy C, wpływa moczopędnie, przez co niweluje uczucie obrzmienia i tzw. „cellulitu wodnego” na skórze.

Składniki:

  • 2 starte buraki ćwikłowe,
  • 1 starty seler,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka startego chrzanu,
  • szczypta soli i pieprzu.

Korzyści dla zdrowia: buraki przede wszystkim mają właściwości krwiotwórcze i zapobiegają anemii. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny kobiet w ciąży. Ponadto wspierają naszą odporność, głównie na choroby wirusowe, podobnie jak czosnek. Ten koktajl to dość nietypowa propozycja dla osób, które lubią mocno wytrawny smak 🙂

Takie soki są świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub przekąskę. Dostarczają wielu witamin a nie zawierają zbyt wielu kalorii tak, jak normalny posiłek. Macie jakieś swoje, ulubione koktajle ?

 

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

one × four =

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

fifteen + nine =