WIELKANOCNA BABKA MANDARYNKOWA

Wy też tak macie, że zaglądacie do lodówki, widzicie jakiś produkt i od razu powstaje pomysł na potrawę ? Prawdopodobnie, jestem jedną z niewielu osób, która nie lubi korzystać z książek kucharskich i innych blogów kulinarnych. Jedyne przepisy w sieci, do których wracam są te na moim blogu. Uwielbiam wymyślać potrawy i kombinować w kuchni na własną rękę. Zawsze improwizuję, dlatego często wracam do swoich zapisanych przepisów, żeby daną potrawę odtworzyć tak samo.

Szczerze mówiąc, miałam nie publikować tego przepisu na blogu. Chyba mogę Wam już zdradzić, że od dłuższego czasu pracuję nad e-bookiem z przepisami, a teraz (kiedy nie liczę kalorii) wszystko nabrało rozpędu ! Będą w nim moje autorskie przepisy, których nigdy nie było i nie będzie na blogu. Jedynym wyjątkiem jest przepis na tę babkę, która początkowo miała być klasycznym ciastem. Mam nadzieję, że Wam się spodoba ! 🙂

Składniki:

  • 4 jajka
  • 130g mąki ryżowe
  • 30g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50g odżywki białkowej (można ją zamienić na mąkę)
  • 100ml mleka roślinnego (wykorzystałam mleko z orzechów nerkowca)
  • 6 mandarynek
  • odrobina erytrytolu lub innego słodzika

Białka jaj ubij na sztywną pianę. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę z odżywką białkową, żółtkami jaj, sodą i mlekiem roślinnym – całość dokładnie zmiksuj. Następnie, dodaj sok wyciśnięty w 5 mandarynek oraz słodzik. Dodaj pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką do ciasta. Na dnie foremki wyłóż plasterki mandarynki i przelej ciasto. Piecz 30 minut w 180 stopniach.

Całość dostarcza: 1238 kcal – 80.2g białka – 163.8g węglowodanów – 29.3g tłuszczu

1 kawałek (przy podziale na 12): 103.1 kcal – 6.6g białka – 13.6g węglowodanów – 2.4g tłuszczu

Nie mogę się doczekać, aż dokończę e-booka z przepisami. Będzie dopracowany w każdym calu – od przepisów po szatę graficzną. Jeśli lubicie moje przepisy z bloga to na pewno Wam się spodobają. A jeśli go pozytywnie odbierzecie to może pójdę o krok dalej ? Kto wie 🙂

Tymczasem, zostawiam Was z przepisem na babkę i mam nadzieję, że stanie na Waszym stole Wielkanocnym. Zachęcam Was do publikowania zdjęć wypieków i potraw z moich przepisów na swoim Instagramie. Chętnie opublikuję je na InstaStory albo na moim drugim profilu @majlaa_gotuje.

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

13 + 7 =

  • Reply Kinga

    Ojej 😉 super, zaproponuję babci, która ostatnio kupiła gotową babkę mandarynkową w biedronce- same konserwanty i jeszcze sucha w smaku ;/ na tą sama bym się chętnie skusiła

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

two × 4 =