WANILIOWO-CZEKOLADOWE CIASTO Z BATATÓW

Przychodzę do Was z kolejnym, pysznym przepisem ! Zdjęcie publikowałam już jakiś czas temu na moim Instagramie i Facebooku, ale jeszcze nigdzie nie było przepisu. Uwielbiam ciasta z wykorzystaniem warzyw, choć kiedyś było to dla mnie nie do pomyślenia ! Bataty zawsze sprawdzają się rewelacyjnie – są słodkie i nadają idealnej konsystencji. Jedliście kiedyś sernik z serków homogenizowanych ? To ciasto smakuje identycznie ! Ja zrobiłam warstwę waniliową i czekoladową, ale możecie też pokombinować ze smakami i pozmieniać je wedle własnych upodobań.

Składniki (na moją 1 porcję):

  • 450g batatów
  • 1 jajko
  • 15g odżywki białkowej waniliowej *
  • 15g odżywki białkowej czekoladowej
  • 5g kakao naturalnego
  • 100ml mleka migdałowego
  • łyżka płatków migdałów do podania

Bataty obierz i ugotuj do miękkości. Kiedy wystygną, dokładnie zblenduj i dodaj jajko oraz mleko migdałowe (możesz też wykorzystać inne mleko roślinne). Tak przygotowaną masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj białko waniliowe. Do drugiej białko czekoladowe i kakao. Całość dokładnie zmiksuj. Przelej do formy (ja po prostu najpierw wylałam jasną masę, a później ciemną) i piecz 25-35 minut w 180 stopniach. Długość pieczenia zależy od tego, jaką formę wybierzesz, więc najlepiej sprawdzić w międzyczasie, czy jest już gotowe.

Całość zawiera: 623 kcal  |  39g białka  |  97g węglowodanów  |  9g tłuszczu

______________________________

Przy okazji, mam dla Was jeszcze dwa kody rabatowe. Jeden to 10% zniżka na wszystkie produkty All Nutrition w sklepie sfd. Wystarczy, że wpiszecie hasło: MAJLAA16. Natomiast, drugi kod obowiązuje w sklepie sportowe suple. Tutaj również możecie skorzystać z rabatu 10% na CAŁY asortyment sklepu. Podczas zakupów wpiszcie hasło: MAJLAA10. 

______________________________

Takie ciasto to posiłek, który świetnie sprawdzi się na śniadanie, posiłek przed lub po treningu albo słodka przekąską do kawy. I niech mi ktoś jeszcze powie, że dieta jest monotonną męczarnią… Poza tym, to też dobra propozycja dla alergików, bo nie mamy tutaj ani glutenu, ani nabiału. Brać się za pieczenie i dajcie znać, jak smakuje ! Jeśli macie ochotę to możecie mnie również oznaczyć na swoich zdjęciach wypieków na Instagramie. Zajrzę zobaczyć, jak Wam wyszło 🙂

Po więcej przepisów zapraszam na mojego Instagrama i Facebooka. 

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

four + fourteen =

  • Reply Dominika

    Chce zrobic takie ciacho w weekend , ale nie chce użyć odżywki ( źle się czuje po niej ) i co zamiast odżywek mogę dać ? Do warstwy ciemnej dodam więcej kakao , lecz nie wiem co dać do jasnej ?

    • Reply Roksana Środa

      Możesz ją po prostu zamienić na dowolną mąkę i dodać coś do osłodzenia 🙂 Jeśli dasz za dużo kakao to ciasto będzie zbyt gorzkie.

  • Reply Anonim

    Czy można dać inne mleko ?

    • Reply Roksana Środa

      Tak, dowolne roślinne lub krowie 🙂

  • Reply Jola

    Muszę jednak kupić jakieś mini odżywki =D <3
    Ja poproszę o jakieś przepisy z avocado =D Jakoś nie przepadam za nim jest za mdłe dla mnie :/
    A jednak zdrowe i sama nie wiem już jak się do niego przekonać :/
    Pozdrawiam :* <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 1 =