ŚNIADANIE BIAŁKOWO-TŁUSZCZOWE NA SŁODKO

DSC_0372 (2)

Już pewnie wiecie, że śniadania białkowo-tłuszczowe na stałe zagościły w moim menu. Do tej pory jadłam standardowo jajka, zazwyczaj sadzone z płynnym żółtkiem – najlepsze ! Do tego avocado, warzywa, czasem orzechy… Ale latem nie mam ochoty na takie „ciężkie” i wytrawne śniadanie, dlatego zaczęłam kombinować… Poniżej znajdziecie moje trzy ulubione, słodkie przepisy na śniadanie, które dostarczy Wam tylko białka i tłuszczu.

Bez tytułu1

Składniki:

  • 20g nasion chia
  • 150ml mleka kokosowego
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • miarka odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
  • garść orzechów nerkowca

DSC_0374 (2)

DSC_0370

Nasiona chia zalej mlekiem i odłóż do lodówki. Po 15 minut dokładnie wymieszaj, aby rozbić grudki, które powstały. W takiej postaci najlepiej zostawić pudding na całą noc w lodówce. Rano dolej rozpuszczony olej kokosowy, odżywkę białkową oraz orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Całość dostarcza: 317 kcal  |  28.2g białka  |  8.7g węglowodanów  |  18.8g tłuszczu

Bez tytułu1 (2)

Składniki (na 2 większe lub kilka małych sztuk):

  • 25g oleju kokosowego
  • 20g odżywki białkowej
  • kilka łyżek mleka kokosowego

IMG_9231

IMG_9235

Przepis na takie pralinki jest banalnie prosty. Wystarczy roztopić olej kokosowy i rozpuścić w nim odżywkę białkową. Najfajniejsze jest to, że sami możemy decydować o ich smaku. Mi najbardziej smakują te z białkiem waniliowym i czekoladowym. Do środka możecie też dodać ulubione orzechy, kakao czy wiórki kokosa.

Całość dostarcza:  301 kcal  |  17g białka  |  25g tłuszczu

Bez tytułu1 (2) — kopia

Składniki:

  • pół średniego avocado
  • łyżeczka naturalnego kakao
  • 100ml mleka kokosowego
  • łyżka wiórek kokosa

a0f6bdd29a854965d30bafd3fa3ae012

Avocado przekrój i dokładnie wydrąż jego środek. Wrzuć do naczynia i dokładnie rozgnieć. Dodaj kakao, mleko i wiórki kokosa. Całą masę bardzo dokładnie wymieszaj. Najlepiej smakuje schłodzone !

Całość dostarcza: 210 kcal  |  3.5g białka  |  7g węglowodanów  |  18.5 tłuszczu

Czekam na Wasze przepisy i pomysły ! Nie ukrywam, że ostatnio non stop wcinam omlety z cukinią albo czekoladki, dlatego chętnie wypróbuję czegoś nowego !

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

5 × 1 =

  • Reply Aleksandra

    W końcu znalazłam wegańskie śniadanie b-t na słodko!!! O matko!!! Dziękuję❤

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

one × three =