SŁODKOŚCI, KTÓRE NIE ZRUJNUJĄ TWOJEJ FIGURY #1

Ostatni wpis ze słodkimi przekąskami, które bez wyrzutów można jeść (w rozsądnych ilościach!) dbając o sylwetkę, cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem! Możecie go przeczytać TUTAJ . Dlatego, postanowiłam stworzyć drugi post tego typu. Mam dla Was pięć propozycji przepysznych, fit deserów. Tym razem dominują ciastka i ciasta… A chlebek bananowy niszczy system! :)

Jaglana tarta z owocami

Potrzebujemy (na spód):

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki (użyłam żytniej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • ok. 50g stevii (lub innego słodzika)
  • odrobina proszku do pieczenia

Masa:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka 0,5% (może też być roślinne)
  • łyżka oleju kokosowego (jeśli nie macie, może być masło)
  • sok z cytryny – ok. 2 łyżki
  • dowolne owoce

Najpierw przygotujcie spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, stevię i wyrabiamy ciasto. Musi być lekko twarde, ale elastyczne, bez żadnych pęknięć. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajcie odrobinę mąki, jeśli za gęste wody. Następnie, ciasto trzeba schłodzić. Ja zawsze wyklejam foremkę i wstawiam ją do lodówki na około 30 minut, ale możecie też włożyć samo ciasto, a później wykleić nim formę (nie zapomnijcie o brzegach!). Spód pieczemy 35 minut w 180ºC.

W międzyczasie przygotujcie krem. Do gotującego się mleka wsypcie kaszę jaglaną. Kiedy trochę zgęstnieje, dodajcie olej i sok z cytryny. Całość musicie gotować do momentu, aż kasza wchłonie praktycznie całe mleko. Masa musi być bardzo gęsta. Na końcu, wystarczy tylko ją zblendować (możecie pominąć ten etap) i wylać na ostudzony (!) spód. Ciasto, przed pokrojeniem, powinno postać minimum godzinę  lodówce.

Panna Cotta

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki kaszki orkiszowej
  • garść malin lub truskawek

Przygotowanie jest niesamowicie proste i szybkie. Wystarczy tylko, do gotującego się mleka wrzucić kaszkę i gotować do momentu, aż masa będzie dość gęsta. Całość przelejcie do pucharków i wstawcie do lodówki. Tak na prawdę, im dłuższej postoi w chłodzie tym lepiej. Deser można jeść prosto z naczynia, ale jeśli chcielibyście go ułożyć na talerzyku, najlepiej zanurzyć miseczkę w ciepłej wodzie i wtedy, bez problemu, wyjmiecie panna cotte. Na koniec ułóżcie owoce w całości lub zróbcie z nich sos – najlepiej smakuje z owocami jagodowymi!

Rafaello

Potrzebujemy:

  • 45-50 g płatków owsianych górskich
  • 1/4 szklanki mleka
  • ok. 15 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki tartych migdałów
  • ok. 1-1,5 łyżki stewii
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Przede wszystkim, na samym początku namoczcie w zimnej wodzie płatki owsiane, aby zmiękły. W międzyczasie, do miseczki wlejcie mleko, dodajcie siemię lniane oraz stevię. Podałam przybliżoną ilość stevii, ponieważ każdy słodzik może mieć inny stopień słodkości, dlatego najlepiej będzie, jeśli sami będziecie kontrolować smak. Wszystko dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie płatki owsiane, migdały, wiórki kokosowe i ponownie wymieszajcie. Masa powinna być bardzo gęsta, w miarę potrzeby możecie dodać ulubionych „suchych” składników. Z gotowego ciasta wystarczy teraz tylko uformować niewielkie kuleczki i obtoczyć w kokosie, pokruszonych orzechach lub kakao.

Ciastka z płatków owsianych

Potrzebujemy (na 15 sztuk):

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 125 g malin (lub innych owoców jagodowych)
  • 1 łyżka oliwy
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • 5-6 orzechów (użyłam włoskich)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Teraz wystarczy tylko dokładnie zmieszać wszystkie składniki. Poszczególne składniki możecie dowolnie modyfikować. Dodać inne, ulubione owoce. Suszoną żurawinę wymienić na przykład na suszone śliwki lub morele, a zamiast orzechów włoskich dodać jakieś inne. Z masy uformujcie ciasteczka i pieczcie 15-20 minut w 180 °C.

Chleb bananowy

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki (najlepsza jest migdałowa)
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 4 niewielkie jajka (lub 3 duże)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szklanka orzechów

Banana rozgniećcie dokładnie widelcem lub blenderem. W miseczce, połączcie suche składniki, czyli mąkę, sodę i sól. W drugim, oddzielnym naczyniu, roztrzepcie jajka i dodajcie do nich oliwę. Orzechy połamcie na drobne kawałki. Teraz wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, dodać banany i orzechy. Masa powinna być dość płynna. Chlebek pieczcie około 50 minut w 175º C .

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

  • Reply Klaudia

    Mam pytanie w sprawie maki. Czy chleb bananowy wyjdzie jesli uzyje make zytnia typ 500? ;)

    • Reply Roksana

      Myślę, że z każdą mąką wyjdzie. Może się na przykład różnić jedynie delikatnie w smaku :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>