SŁODKIE BUŁECZKI ORKISZOWE

DSC_0579

Wchodząc do kuchni w głowie miałam tylko jedną myśl – zdrowe pączki na tłusty czwartek. Wszystko szło całkiem nieźle to momentu, aż musiałam je uformować i upiec. Cóż, pączków to raczej nie przypomina. Nigdy ich nie lubiłam, nie jadłam, więc i pieczenie nie wypaliło. Ale nie ma tego złego ! Powstały pyszne, zdrowe drożdżówki. Z deski zniknęło kilka zanim zdążyły przestygnąć – to chyba najlepsza rekomendacja ? 🙂

Składniki (15 sztuk):

  • 300g mąki orkiszowej
  • 100g odżywki białkowej – możecie ją zamienić na mąkę i dodać jakieś słodzidło
  • 3 jajka
  • 60g oleju kokosowego
  • 100ml mleka kokosowego
  • 5g lnu mielonego

Najpierw przygotuj len, zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i zaczekaj, aż zgęstnieje. W międzyczasie, oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianą ze szczyptą soli. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj odżywkę białkową, roztopiony (!) olej kokosowy, mleko i żółtka. Następnie, dodaj gotowy len i wszystko dokładnie zmiksuj. Na koniec wystarczy tylko dorzucić pianę z białek i gotowe. Gdyby masa była za gęsta, dolej odrobiny wody – najlepiej gazowanej. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby uformować je na folii za pomocą łyżki i nie rozlewało się. Gotowe bułeczki piekłam 20 minut w 160 stopniach.

Większość zrobiłam w wersji solo, a do części dodałam jedną czekoladkę – te podobno były najsmaczniejsze. Ale co się dziwić, czekolada zawsze zrobi robotę 😀

DSC_0577

DSC_0578

Możesz również dodać jakąś marmoladę, owoce, masło orzechowe… Albo po upieczeniu przekroić je na pół i czymś wysmarować. Macie tutaj wolne pole do popisu ! Mi bardzo smakowały same ze względu na czekoladowe białko, które dodałam, a z dodatkiem czekolady zostawiłam dla mamy.

Całość zawiera: 2292 kcal  |  137g białka  |  221g węglowodanów  |  95g tłuszczu

1 sztuka (50g) zawiera: 153 kcal  |  9g białka  |  15g węglowodanów  |  6g tłuszczu

DSC_0581

Po przestygnięciu, polecam przykryć je lnianą ściereczką. Dzięki temu nie stwardnieją, będą mogły dłużej poleżeć (o ile nie zjecie ich od razu po upieczeniu), a jednocześnie nie zwilgotnieją, jak np. w woreczku foliowym.

Zróbcie i dajcie znać, jak smakują ! Może i nie wyglądają jak pączki… A gdyby tak w tym roku wprowadzić jakąś zmianę i zamiast tradycyjnych faworków albo pączków zrobić właśnie takie domowe drożdżówki ? Ja to Święto będę celebrowała po swojemu i pewnie nie na słodko 🙂

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

4 × 4 =

  • Reply Olcia

    Świetny przepis, koniecznie muszę spróbować!
    Mam pytanie, chciałam zapytać o podgrzewanie w mikrofalówkach. Co sądzisz na ten temat czy jest to niezdrowe lub szkodliwe?

    • Reply Roksana Środa

      Jakby nie było to promieniowanie i nie ma pozytywnego wpływu na zdrowie. Niektórzy wręcz twierdzą, że to straszne zło tego świata… Sama staram się odgrzewać jedzenie normalnie, ale nie jestem aż takim maniakiem żeby unikać tej mikrofali, jak ognia i korzystam.

  • Reply Julia

    Można dać żytnią zamiast orkiszowej ?

    • Reply Roksana Środa

      Żytnia jest trochę cięższa, ale stosuję ją przy wielu wypiekach, więc możesz spróbować 🙂

  • Reply Julia

    Można dać żytnią zamiast orkiszowej?

  • Reply Ksenia

    Witaj gdzie kupię odżywkę białkową i w jakiej jest cenie ?

    • Reply Roksana Środa

      W każdym sklepie z odżywkami i suplementami 🙂
      Mam kod rabatowy 10% na produkty all nutrition w sklepie sfd.pl gdybyś chciała –> majlaa16

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

five × one =