SEZON NA DYNIĘ: PUSZYSTE PLACUSZKI

Ah, jak ja kocham ten okres ! Cały rok czekam na sezon na dynię, a później jem ją praktycznie codziennie. Do makaronu, kurczaka i do sałatki. Jako baza do smoothie bowl, placuszki czy ciasta. Według mnie to uniwersalne warzywo, bo smakuje zarówno na słodko (np. z cynamonem), jak i na wytrawnie (np. z solą himalajską i chilli). Dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjne i bardzo puszyste placuszki. Ale zanim to, chciałam Wam przypomnieć jeszcze o dyniowych przepisach z zeszłego roku – przepis na krem z dyni i ciasto marchewkowo-dyniowe.

Ktoś tutaj też jest takim fanem dyni, jak ja ? 🙂

Potrzebne składniki:

  • pół małej dyni
  • 1 jajko
  • 30g mąki jaglanej
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 20g odżywki białkowej (dałam o smaku białej czekolady)
  • 5g oleju kokosowego do smażenia

Z dyni wydrąż nasiona i piecz około 30 minut w 180 stopniach. Następnie, zerwij skórkę, a miąższ porwij na mniejsze kawałki. Przerzuć do większego naczynia, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Dodatkowo, dałam jeszcze ok. 100ml wody mineralnej gazowanej, bo masa była zbyt gęsta. Ona nie może być lejąca, ale musicie ją swobodnie nakładać łyżką na patelnię. Formujcie niewielkie placuszki i smażcie na oleju kokosowym. Całość posypałam erytrytolem.

Całość dostarcza: 370.2 kcal  |  27.1g białka  |  36.4g węglowodanów  |  12.9g tłuszczu

___________________________

Dynia jest niesamowitym warzywem i warto ją przemycać w swojej diecie. Już pomijając fakt tego, że jest dobra do wszystkiego (w diecie dzieci też można ją zgrabnie przemycić) :)… Jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, a ten jako  przeciwutleniacz hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, które zachodzą w naszym organizmie. Wpływa także na obniżenie złego cholesterolu. Poza tym, w dyni znajdziemy przede wszystkim, witaminę C i A, niacynę, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas. A to tak na prawdę niewielka część witamin, minerałów i pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Jedyne, o czym musicie pamiętać to to, że nie jest polecana dla osób z cukrzycą, ze względu na jej indeks glikemiczny.

___________________________

W planach mam jeszcze zrobienie sernika (ale bez twarogu) z dodatkiem dyni, tego ciasta z powyższego przepisu (tylko tym razem bez marchewki, może z jakimś kokosowym kremem) i kremu ziemniaczano – dyniowego. Pomysły kumulują mi się w głowie ! Jak tylko będziecie chcieli to chętnie podzielę się z Wami przepisami. Pod warunkiem, że wszystko się uda, bo nigdy nie korzystam z gotowych przepisów, a wymyślam swoje w trakcie gotowania, haha 🙂

Podeślecie mi swoje pomysły na to, w jaki sposób wykorzystać dynię ?

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

18 − eleven =

  • Reply karolina

    czy przed wrzuceniem do piekarnika powinnam ją pokroić czy wrzucic połówkę od razu?

    • Reply Roksana Środa

      Tą połówkę pokrój na 2-3 części i wydrąż pestki 🙂

  • Reply Marta

    Czy można pominąć odżywkę białkową albo czymś ją zamienić?

    • Reply Roksana Środa

      Możesz ją zamienić na mąkę jaglaną i dodać jakiś słodzik 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

nineteen + 15 =