PRZEPIS NA „JEDNOGARNKOWY” JABŁECZNIK

Kilka dni temu wrzuciłam na InstaStory zdjęcie z jabłecznikiem, który jak zawsze powstał przypadkiem… Chciałam zrobić omleta, aż w końcu upiekłam ciasto, haha 🙂 Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednego naczynia łyżki i kilku produktów spożywczych, które zapewne macie w domu. Nawet blender i mikser nie będą potrzebne ! Jest niesamowicie szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego na prawdę pyszne. Być może te zdjęcia nie zachęcają za bardzo, ale zjadłam je tak szybko, że za chwilę nie byłoby co fotografować, dlatego wrzucam cokolwiek… Poza tym, przecież to i tak przepis jest najważniejszy, prawda ?!

Podstawą tego ciasta są jabłka, a pozostałe składniki to tak na prawdę dodatek. Pod wpływem wysokiej temperatury miękną, puszczają sok i chyba dlatego to ciasto jest takie pyszne ! Zresztą, spróbujcie sami i koniecznie dajcie znać, jak Wam smakuje. Ja go robiłam z połowy porcji. Jeśli zrobicie z takiej ilości składników, jak podałam poniżej to będzie 2 razy wyższy.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 15g mielonego lnu
  • 30g odżywki białkowej
  • 60g mąki jaglanej
  • 20g skrobi ziemniaczanej
  • 300g jabłek
  • 10g oleju kokosowego
  • 5g miodu
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie tego ciasta zajmuje kilka minut… Len mielony zalej gorącą wodą i zaczekaj, aż zgęstnieje. Jajka wbij do naczynia i rozbełtaj, dodaj wszystkie suche składniki, miód, roztopiony olej kokosowy i pokrojone jabłko (najlepiej pokroić je w drobną kostkę). Na końcu dodaj przestudzony len i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Nie potrzebujecie nawet miksera ! Ciasto przelej do formy i piecz ok. 30 minut w 180 stopniach (góra-dół). Pozostaw do wystygnięcia w foremce.

Całość dostarcza (ze wszystkich powyższych składników): 876 kcal  |  53.2g białka  |  99.5g węglowodanów  |  25.8g tłuszczów

Jak już tak siedzę w domu to trochę kombinuję w kuchni i wymyślam nowe przepisy. Może macie jakieś specjalne życzenia ? Myślałam nawet nad wznowieniem serii „zamień chemię na jedzenie”, w której pokazywałam zdrowe zamienniki tradycyjnych potraw. Niedługo mam też urodziny, a to świetny moment na przygotowanie tortu, oczywiście w zdrowej wersji – co Wy na to ? Czekam na Wasze propozycje… A z ankiety wiem, że bardzo chętnie korzystacie z przepisów, więc ja tym chętniej będę publikowała nowe… 🙂

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

18 + 19 =

  • Reply Monika

    Co sądzisz o używaniu skrobi? Zawsze starałam się jej unikać:)

    • Reply Roksana

      Korzystam z niej moze raz w miesiącu, przy jakimś wypieku i nie widze powodu, dlaczego miałabym tego nie robić 🙂
      Ani zdrowie, ani sylwetka przy tym nie ucierpi, szczególnie przy takiej ilości. Uważałabym jedynie przy problemach z gospodarką cukrową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

seven + twenty =