POMYSŁ NA PEŁNOWARTOŚCIOWE ŚNIADANIE

DSC_2773

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Już chyba każdy o tym wie,  ale jak można by nie wiedzieć skoro informują nas o tym z każdej strony… Temat śniadania przewija się nieustannie w czasopismach dotyczących zdrowego stylu życia i diet, w programach śniadaniowych i artykułach internetowych.

Przyjęło się,  że pełnowartościowy posiłek to taki który zawiera 5 głównym elementem – pełnowartościowe białko (np. chude mięso, jaja i ryby), białko z mleka i jego przetworów, świeże warzywa i/lub owoce oraz zdrowe źródło tłuszczu. I w ten sposób powinny być skomponowane trzy główne posiłki w ciągu dnia, czyli śniadanie,  obiad i kolacja.

Mam dla was dzisiaj propozycje śniadania,  pysznego,  zdrowego i pełnowartościowego jednocześnie.

DSC_2775

DSC_2777

Potrzebujemy:

  • 1 jogurt naturalny
  • 2 garści truskawek
  • kilka borówek amerykańskich
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • łyżeczka otrębów pszennych
  • łyżka nasion słonecznika lub dyni

Jogurt naturalny z owocami i płatkami owsianymi

Jogurt, czyli źródło białek mleka. Podczas zakupów koniecznie (!) patrzcie na skład i wybierzcie taki, który nie ma cukru, ale za to zawiera żywe kultury bakterii. To bardzo ważne, ponieważ im krótsza lista składników, tym lepszej wartości jest taki jogurt.

Owoce są rewelacyjnym źródłem witamin, przeciwutleniaczy i błonnika, ale niestety również cukru prostego – fruktozy. Dlatego, najlepiej wybierać te o mniejszej zawartości cukru – wszystkie owoce jagodowe (np. borówki, maliny, jagody, truskawki), jabłka, kiwi czy rabarbar. Jeśli lubicie owoce i jecie je często, najlepiej wybierać spośród tych, a banany czy gruszki zostawić na „specjalne okazje”.

Płatki owsiane to dobre źródło, niezbędnych węglowodanów. Świetny wybór na śniadanie i w ciągu dnia po treningu. Płatki owsiane maja niski indeks glikemiczny (szczególnie, jeśli zalejemy je wcześniej zimnym płynem, aby napęczniały), dlatego stopniowo uwalniają energię i nie powodują nagłego wyrzutu, a później spadku poziomu glukozy. Do płatków dorzuciłam jeszcze łyżeczkę otrębów, które są ogromną bombą błonnika. Pamiętajcie tylko, że dodając błonnik do posiłków, musicie pić więcej wody, o wiele więcej !

Zamiast zwykłych płatków owsianych, możecie też dodać 2 łyżki musli. Dokładny przepis już kiedyś wrzucałam (możecie go przeczytać tutaj), ale tak na prawdę musli możecie zrobić ze wszystkiego, na co macie ochotę. Bazą są zawsze płatki owsiane, do tego dorzucacie ulubione bakalie, nasiona, suszone owoce. Wszystko trzeba „zlepić” miodem i oliwą i podpiekać do skruszenia.

DSC_2770

DSC_2778-horz

Jajko sadzone z dodatkami

Jajka to źródło pełnowartościowego białka i tłuszczów – głównie kwasów tłuszczowych nienasyconych, czyli tych dobrych. Jajka, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie są bombą cholesterolową, więc spokojnie możecie sobie na nie pozwolić. Oczywiście wszystko z umiarem ! Dodam jeszcze, że najlepiej strawne i przyswajalne są te najmniej przetworzone, czyli przygotowane na miękko lub w koszulce – warto wiedzieć 😉

Do jajka dodałam jeszcze plasterek chudej wędliny drobiowej (kolejne źródło pełnowartościowego białka) i obowiązkowo warzywa – tym razem w formie pomidorków koktajlowych.

DSC_2771

DSC_2762

 Takie śniadanie jest świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Dostarcza wszystkiego co niezbędnego i co powinno znaleźć się w trzech głównych posiłkach. Wbrew pozorom, jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ponieważ jogurt z owocami pomożecie zrobić dzień wcześniej, a rano tylko usmażyć jajko.

Po więcej zdjęć zapraszam na mojego Instagrama

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

5 × five =

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − one =