PIERNIK NA BAZIE POMIDORÓW

Wczoraj na Facebooku wrzuciłam info o dwóch postach, które mam (prawie) przygotowane i był remis ! Tyle samo głosów na dzisiejszy przepis i na wpis o tym, jak schudnąć bez liczenia kalorii. Jako pierwszy postanowiłam wrzucić przepis, bo pokochałam to ciasto i mam nadzieję, że z Wami będzie tak samo ! A w przyszłym tygodniu pojawi się ten drugi post.

Ciasto, które Wam dzisiaj pokażę powstało zupełnie przypadkowo. Robiłam już ciasta na bazie fasoli czerwonej i białej czy buraków, ale potrzebowałam czegoś nowego. Zajrzałam do lodówki, widzę pomidory i w głowie zrodził mi się pomysł ! Powiem Wam szczerze, że bardzo sceptycznie do tego podchodziłam i byłam wręcz przekonana, że nic z tego nie będzie. Za pierwszym razem wyszło pyszne, a za drugim to mistrzostwo świata. Jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Musicie go spróbować !

Składniki:

  • 180g mąki jaglanej
  • 20g skrobi ziemniaczanej
  • 250g pomidorów z puszki
  • 45g odżywki białkowej (możecie zamienić na mąkę i dodać słodzik)
  • 20g lnu mielonego
  • 10g oleju kokosowego
  • 5g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • przyprawy: cynamon, przyprawa korzenna

Len mielony zalej 200 ml wrzątku, wymieszaj i zaczekaj, aż zgęstnieje. W misce zblenduj dokładnie pomidory. Dodaj mąki, białko, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Następnie, dodaj gotowy len i roztopiony olej kokosowy. Całość dokładnie zmiksuj. Gdyby masa była za gęsta, dodaj trochę wody mineralnej gazowanej. Ciasto przelej do keksówki i piecz 50 minut w 180 stopniach.

Całe ciasto dostarcza: 1051.8 kcal  |  63.1g białka  |  152.8g węglowodanów  |  20.9g tłuszczu

Już nie mogę się doczekać wiadomości i zdjęć od Was ! Nic nie cieszy tak, jak widok, że korzystacie z moich przepisów, a co najważniejsze – smakują Wam ! Jeśli macie ochotę to możecie mnie także oznaczać na zdjęciach na Instagramie, dzięki temu do każdego dotrę.

Kochani, przypominam jeszcze o miesięcznym wyzwaniu bez słodyczy. Sporo osób wyraziło chęć dołączenia i mam nadzieję, że tak własnie będzie. Startujemy 1-go września na moim Facebooku ! 🙂 Będzie mnóstwo pysznych przepisów i sporo ważnych treści merytorycznych.

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

2 × five =

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

three × 4 =