OLEJ KOKOSOWY – JEGO CUDOWNE WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Ile ja się dobrego nasłuchałam i naczytałam na temat oleju kokosowego.. Tylko jakoś nigdy nie miałam okazji żeby go kupić, albo ceny były tak kosmiczne, że po prostu odpuszczałam. Ostatnio, kiedy robiłam zamówienie do sklepie, zamówiłam też dla siebie i od kilku tygodni używam go praktycznie non stop. Nie tylko w kuchni, ale też (a nawet przede wszystkim) podczas codziennej pielęgnacji.

DSC_2952

DSC_2950

WŁAŚCIWOŚCI

Pomijam na razie fakt, jego zastosowania, bo zaraz o tym poczytacie. A co do właściwości… To chyba jeden z najzdrowszych tłuszczy, jaki można sobie wyobrazić. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Pomaga też w redukcji niechcianej tkanki tłuszczowej, więc zupełnie nie ma potrzeby rezygnować z niego podczas diety (a nawet redukcji). Ponadto mnóstwo witamin, między innymi B6 (spowalnia procesy starzenia się), C (wzmaga odporność), E (poprawia krążenie krwi i zapobiega zakrzepom), kwas foliowy, żelazo, cynk i magnez.

Czytałam kiedyś nawet pewien artykuł, w którym udowodniono, że osoby jedzące regularnie kokosy należą do najzdrowszych ludzi na świecie. Na przykład w krajach egzotycznych 60% energii pochodzi właśnie z kokosów. Żywią się głównie tłuszczem, a jednak mogą pochwalić się świetną kondycją.

ZASTOSOWANIE W KUCHNI

 Co tu dużo mówić, można go używać praktyczne do wszystkiego. Zarówno w postaci surowej, jak i na ciepło. Możesz nim na przykład smarować kanapki zamiast masła. Możesz go dodać do różnych wypieków, a nawet smoothie i deserów. Podczas smażenia też się świetnie sprawdza. Warto pamiętać, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni.

Odkąd zaczęłam go używać kombinowałam trochę z przepisami, głównie podczas śniadań. Wpadłam na banalnie prosty przepis na placki. Idealne na śniadanie i słodką przekąskę. Musicie spróbować! I koniecznie napiszcie do czego Wy go używacie.

Kokosowe placuszki

Potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • łyżeczka oleju kokosowego

Rozbełtane jajka wystarczy połączyć z rozgniecionym bananem i wiórkami kokosowymi. Smażcie na oleju kokosowym. Tylko uważajcie żeby nie spalić, bo bardzo szybko się robią!

4400945583ff33f814d273c9cc8b4fdd

dda47907ba44edb9c1c59eaaf5a8cb6a

PIELĘGNACJA

Szczerze mówiąc, zanim zaczęłam go stosować, nie miałam zielonego pojęcia, że ma tak szerokie działania. Praktycznie do wszystkiego! Najczęściej używam go do nawilżania włosów – nakładam na końcówki i skórę głowy, idę spać, a rano tylko dokładnie zmywam. Świetnie sprawdza się też, jako balsam do ciała oraz na suche łokcie i kolana. Wiem, że ma zdecydowanie więcej zastosowań, ale nie przetestowałam ich jeszcze na sobie. Do czego używacie oleju kokosowego, jeśli chodzi o kosmetykę ? Wspominałam też już o nim przy okazji wpisu o DIY kosmetykach z naturalnych produktów – zajrzyjcie TUTAJ

Wiedziałyście, że olej kokosowy można też używać do zmywania makijażu, jako baza domowego peelingu (na przykład dodając go do domowego peelingu kawowego) oraz do nawilżania ust? Jestem na prawdę pod ogromnym wrażeniem jego zastosowania! To chyba jedyna taka rzecz i w dodatku tego ogólnodostępna.

Jest też mnóstwo kosmetyków, w których składzie można znaleźć ten olej. Ale, po pierwsze, są to zwykle kosmetyki z górnej półki i cena jest adekwatna, a po drugie, do tylko jakiś procent tego kosmetyku. A kupując słoiczek naturalnego oleju, który kosztuje kilkanaście złotych, macie pewny i 100% skład. Wybieram zdecydowanie drugą opcję !

f67240c36464299bc4e37487dc84dbbe

Olej kokosowy sprawdza się też w leczeniu drobnych skaleczeń i oparzeń. Przetestowałam to już na sobie i na prawdę przyspiesza gojenie. Musicie tylko pamiętać, żeby nie nakładać go na świeżą ranę !!

Gdzie go kupić? Najpewniej w sklepach ze zdrową żywnością. Stacjonarnych lub internetowych – na przykład TUTAJ. Patrzcie też na skład, żeby nie było żadnych dziwnych domieszek. Czekam na wasze przepisy oraz zastosowanie ! 🙂

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

16 + nine =

  • Reply Kinga

    Potwierdzam, jest genialny do zmywania makijażu 😉 !

  • Reply Agata

    Cześć, nie mam na celu hejtowania itd, chciałam tylko zwrócić uwagę na częste błędy w Twoich wpisach. Zdarza się, że słowa są niepoprawnie odmienione, albo brakuje liter.
    W praktycznie każdym wpisie można znaleźć 2-3 błędy.
    Fajnie jakbyś czytała (i sprawdzała) swoje posty i próbowała unikać potencjalnych literówek czy innych pomyłek.
    Dodam, że bardzo lubię czytać Twojego bloga, bo wpisy są ciekawe i różnorodne. Pozdrawiam.

    • Reply Roksana

      Dzięki! Będę zwracała na to większą uwagę 😉

  • Reply muszka

    Ja używałam do nawilżania ciała i olejowałam nimi włosy,jakiś czas temu mi się skończył a ciągle mi nie po drodze do sklepu ze zdrową żywnością.

  • Reply Marta

    Używasz oleju rafinowanego czy nierafinowanego? 🙂

    • Reply Roksana Środa

      W kuchni zwykle nierafinowanego (choć zdarza się, że smażę na rafinowanym), a jako kosmetyk rafinowanego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × four =