MOJE ULUBIONE NAPOJE NA ZIMNE, JESIENNE WIECZORY

DSC_3186

Połowa listopada oznacza tylko jedno – coraz bliżej zima. Już teraz, nawet jeśli w ciągu dnia świeci słońce, wieczory są zimne. Jedyne na co mam ochotę, po powrocie z zajęć, to coś ciepłego do picia. Mam dla Was kilka moich ulubionych propozycji, które przygotowuję naprzemiennie z klasycznymi herbatami i ziołami. Ciekawa jestem, jak Wam się spodobają te przepisy :)

Herbata z jabłkiem i przyprawami

Potrzebne składniki:

  • kubek czarnej herbaty
  • pół jabłka
  • kilka goździków
  • łyżeczkę miodu
  • szczyptę cynamon

DSC_3194

Jabłko pokrój na mniejsze kawałki i wbij w nie goździki (im więcej, tym większy będzie aromat herbaty). Następnie, posyp odrobiną cynamonu i zalej zaparzoną, czarna herbatą. Na końcu dodaj odrobinę miodu. Na pierwszy rzut oka klasyczna i rozgrzewająca, ale z nutką jesiennego smaku, jakim jest jabłko z cynamonem.

Kawa z puree z dyni

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki puree z dyni
  • 3/4 szklanki kawy (rozpuszczalnej lub parzonej)
  • ok. 1/4 szklanki mleka (użyłam 0,5%)
  • pół łyżeczki mieszanki przypraw korzennych (możecie też użyć oddzielnie swoich ulubionych, np. cynamon, kardamon, przyprawa do piernika)
  • opcjonalnie cukier do smaku

2e80c8536b573d5dade87e6634a0ca58

Jeżeli macie już gotowe puree z dyni, przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy zaparzyć kawę ze wszystkimi przyprawami i dodać mleko, a następnie przelać do kubka, w którym jest już puree. Możecie podać z odrobiną bitej śmietany lub po prostu posypać przyprawami. Pyszna !

Chai tea latte

Być może kojarzycie ją ze Starbucksa ? Pierwszy raz spróbowałam jej będąc w Londynie. Problem tkwił w tym, że chciałam zamówić kawę. Zobaczyłam „chai” i „latte” stwierdziłam, że spróbuję czegoś nowego i zamówiłam. Możecie sobie wyobrazić, w jakim byłam szoku, kiedy dostałam bawarkę z przyprawami. Byłam dość sceptycznie nastawiona, ale z każdym łykiem smakowała mi coraz bardziej. Do tego stopnia, że teraz robię ją bardzo często sama w domu. Jeśli nigdy nie miałyście okazji spróbować, zróbcie ją teraz i dajcie znać, jak smakuje ! :)

Potrzebne składniki (na duży kubek, ok. 350ml):

  • 1 łyżeczka dowolnej, czarnej herbaty
  • 250 ml wody
  • 150 ml mleka (użyłam 0,5%)
  • 1 laska cynamonu
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 2 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • opcjonalnie cukier do smaku

fcd6a2f1f5e0394deb0349ac383bf664-horz

Możecie też użyć sproszkowanych przypraw, wtedy po prostu ich aromat będzie delikatniejszy.

Do garnka z wodą wrzucam wszystkie przyprawy (w tym momencie możecie też dodać cukier) i doprowadzam do wrzenia. Następnie, zmniejszam ogień i gotuję na średnim ogniu pod przykryciem, ok. 10 minut. Po tym czasie, wyłączam grzanie, dodaję herbatę i czekam chwilę (4-5 minut) aż się zaparzy. Napar przelewam przez sitko do szklanki i dopełniam spienionym mlekiem. Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca herbata. Nie zrażajcie się od razu tym mlekiem, smakuje na prawdę rewelacyjnie!

Korzenne wino grzane

Potrzebujesz:

  • ok. 250ml czerwonego wina (użyłam wytrawnego)
  • kilka plasterków pomarańczy
  • kilka goździków
  • przyprawa do wina grzanego (lub po prostu mieszanka przypraw korzennych: cynamon, kardamon, imbir…)
  • opcjonalnie odrobina miodu

1c84d6d80ff62a36f09f24797f48c730-horz

Do rondelka wlewam wino i od razu wszystkie przyprawy oraz plasterki pomarańczy. Podgrzewam na bardzo małym ogniu do momentu, aż wszystkie dodatki oddadzą swój posmak. Bardzo ważne jest to, żebyście tego wina nie doprowadzili do wrzenia ! Pod koniec możecie dodać odrobinę miodu. Ja z niego zwykle rezygnuję, bo nie przepadam za słodkim winem. Przelejcie je przez sitko lub podajcie z całą jego zawartością, pycha !

Teraz Wasza kolej ! Jakie są wasze ulubione napoje na jesienne i zimowe wieczory ? Zostawcie swoje pomysły, chętnie z nich skorzystać.

Po więcej przepisów zapraszam na mojego Instagrama

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

  • Reply Sylwia

    Ubóstwiam chai tea latte. Najbardziej właśnie tą domową, bo nie jest przesłodzona. A jednym z ulubionych zimowych napoi jest napój imbirowy (zarówno w wersji bezalkoholowej, jak i alkoholowej).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>