MIGDAŁOWE CIASTO Z BIAŁEJ FASOLI

Wydaje mi się, że czekoladowe brownie z czerwonej fasoli stało się ostatnio bardzo popularne wśród osób, które praktykują ten zdrowy styl. Albo ktoś je uwielbia, albo jeszcze nie jadł i dopiero kiedyś będzie miał okazję się przekonać, jakie jest pyszne. Jestem tego pewna ! Ale ja lubię też ciasto z białej fasoli. Nawet nie wiem czy nie bardziej ! Bardzo fajnie można modyfikować jego smak poprzez dodatek, np. wiórek kokosa, odżywki białkowej o różnym smaku czy różnych owoców. Czerwona fasola nie jest już taka podatna na zmiany.

Spróbujcie mojej migdałowej wersji, którą ostatnio wyczarowałam !

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 jajko
  • 20g masła migdałowego (możesz wykorzystać inne masło orzechowe)
  • 25g odżywki białkowej
  • 50g mąki jaglanej
  • 100g mleka migdałowego
  • 15g oleju kokosowego
  • 10g płatków migdałów.

Fasolę oczyść i dokładnie zblenduj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (olej kokosowy wcześniej roztop) i ponownie wymieszaj – tutaj używam już miksera. Gdyby masa była za gęsta, dodaj wody mineralnej. Przelej do formy, posyp płatkami migdałów i piecz 25-30 minut w 180 stopniach. Ja dodałam odżywkę o smaku białej czekolady i wyszło pyszne !

Całość dostarcza: 1058 kcal  |  65.3g białka  |  106.7g węglowodanów  |  41.2g tłuszczu

To by było na tyle… Prawda że proste ? Przygotowanie zajęło mi jakieś 5 minut + pieczenie. Kiedyś robiłam je w wersji trochę słodszej (z dodatkiem syropu daktylowego i banana), a na wierzchu ułożyłam kwaśne maliny, żeby zrównoważyć smak. Teraz mogę się już tylko obejść smakiem, ale Wam polecam również taką wersję !

Korzystając z okazji, chciałabym tylko poinformować, że w najbliższym czasie będzie trochę mniej przepisów i jadłospisów, zarówno na blogu jak i na Facebooku. Wszystkie nowe przepisy, które się sprawdzą (ostatnio przekarmiam całą rodzinę i maltretuję, żeby wyrazili swoją opinię, haha) trafią do kalendarza z przepisami. Wiem, że lubicie posty kulinarne, ale mam nadzieję, że wybaczycie mi to, jak już zobaczycie efekt końcowy projektu !

Tymczasem, zostawiam Was z tym przepisem i czekam na opinię ! I jeszcze, jak przy każdym tego typu poście, czekam na Wasze propozycje pysznych, zdrowych wypieków 🙂

 

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

7 + five =

  • Reply Anonim

    Robie ciasto z czerwonej fasoli, ale szczerze mówiac nie wpadłabym na to, ze z białej też mozna je zrobic i że będzie dobre !! Na pewno spróbuje 🙂

  • Reply Kat

    2 puszki CZERWONEJ fasoli??

    • Reply Roksana Środa

      Jasne, że białej 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 2 =