LATTE MACCHIATO W DOMU

DSC_1278 (2)
Bardzo wiele z nas, idąc do kawiarni, zamawia latte macchiato – pyszna i fajnie wygląda na instagramowych zdjęciach 😉
Trójwarstwowa kawa z ciepłym, spienionym mlekiem. Do tego syrop, owoce, posypka.. Kto co lubi.
Czy nie byłoby wspaniale wypić taką kawę w domowym zaciszu, czytając ulubioną książkę, lub oglądając serial ? Sprawdź ten przepis, a chwila, moment takie cudo wyczarujesz w swojej kuchni !
Do przygotowania podstawowej wersji potrzebujemy (chyba nikogo nie zaskoczę):

 – kawę rozpuszczalną
 – mleko (pamiętajcie, że po spienieniu, mleko zwiększy swoją objętość, a musimy go przygotować dwa razy więcej niż kawy).
 – cukier według uznania

Ja swoją kawę posypałam, dodatkowo, cynamonem. Możecie również użyć wanilii, cukru, kakao, syropu, lub wypić w wersji solo.

Jak przygotować ?

Podgrzewamy mleko do temp. ok. 70-80st – nie może być zimne, bo nie uda Wam się go spienić. W tym samym czasie rozpuszczamy kawę (jeżeli jest taka potrzeba, słodzimy). Ciepłe mleko przelewamy do słoika lub butelki i potrząsamy ok. 2-3 minut. Możemy oczywiście użyć spieniacza, ale ja podaję wersję „domową”, jeżeli ktoś takiego urządzenia nie posiada. Gotowe, spienione mleko wlewamy do szklanki. Najlepsze będą te przeznaczone do latte – przezroczyste i wysokie. Następnie delikatnie, najlepiej łyżeczką, wlewamy kawę. Posypujecie tym, na co macie ochotę i gotowe!

Teraz nie musicie wychodzić specjalnie do kawiarni, żeby napić się ulubionej macchiato. To także idealny pomysł, który możemy wykorzystać przy niespodziewanej wizycie gości. W takie sytuacji możecie ją przykryć bitą śmietaną lub podać z  frużeliną. Przez chwilę będziecie mogli się poczuć, jak w profesjonalnej pijalni kawy. Pychota !
DSC_1279-horz
DSC_1284

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

13 + ten =

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

eight − 7 =